Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ο Magnus περιοδεύει με ένα μίνι βαν #5


(δεύτερο μέρος - Wijk Aan Zee)
(τρίτο μέρος - Aeroflot)
(τέταρτο μέρος - Reykjavik, Dubai)


Μπορεί ο Magnus να έγινε GM στο τουρνουά του Dubai και να το γιόρτασε "αναλόγως" ξενυχτώντας στο ICC, όμως δύο μέρες μετά την τελετή λήξης του τουρνουά του Dubai, άρχιζε το Sigeman στο Malmo της Σουηδίας, στις 30 Απριλίου 2004. Άυπνος από την υπερένταση, αλλά γεμάτος αυτοπεποίθηση, στον πρώτο γύρο μαύρος εναντίον του Σουηδού Jonny Hector (2512), γνωστού για το ανορθόδοξο ρεπερτόριο ανοιγμάτων, έβγαλε κερδισμένη θέση που δεν κατάφερε όμως να κερδίσει λόγω πίεσης χρόνου και έμεινε στην ισοπαλία. Και στον επόμενο γύρο έχασε εύκολα από τον Δανό Curt Hansen (2635) κάνοντας για μια ακόμη φορά άσχημο ξεκίνημα. Αυτό το "συνήθειο" που θυμίζει τον μεγάλο Tal της εποχής 1957-1961 - να αρχίζει με κακά αποτελέσματα τα τουρνουά - ο Magnus το ξεπέρασε γρήγορα και τώρα πια μπαίνει αμέσως στο "κλίμα" των διοργανώσεων. Το momentum του τουρνουά άλλαξε για τον Magnus στον τρίτο γύρο όταν ο αντίπαλός του Tiger Hillarp Person έχοντας δυο κομμάτια για τον πύργο πρώτα πέταξε το πλεονέκτημα και ακολούθως έπαιξε μια "πατάτα":



Sigeman 2004 (3)
(μετά από 56...Ke3)

57. Nb3??

57.Nf1+ Ke4 58.Nd2+ Ke3 =
57...Kd4 58.Bxd5!
57...Ke2? 58.Bb5 +-

57...d4! 58. b5 f3 59. a4 Rxb3! 60. Kxb3 d3 0-1

Ένα από τα πιόνια προάγονται




Όπως πολλές φορές συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις αυτή η εύνοια της τύχης βελτίωσε τη φόρμα του Magnus και σιγά-σιγά άρχισε να ανεβαίνει. Δύο ισοπαλίες με τους Beliavsky και Jacob Aagard (2400) του επέτρεψαν να τελειώσει το πρώτο μισό του τουρνουά στο 50% (2.5/5). Το τουρνουά μεταφέρθηκε στην Κοπεγχάγη για το δεύτερο μισό. Την ελεύθερη μέρα ο Magnus έδωσε μια συνέντευξη στον Dirk Jan ten Geuzendam γύρω από την οποία φτιάχτηκε ένα 9σέλιδο αφιέρωμα στο New In Chess το οποίο παρουσίασε τον Magnus και στους λίγους εναπομείναντες από τον σκακιστικό κόσμο που δεν τον είχαν πάρει χαμπάρι. Στην Κοπεγχάγη ο Magnus εμφανίστηκε μεταμορφωμένος. Ο ίδιος δήλωσε ότι του άρεσαν οι συνθήκες πολύ περισσότερο από ότι στο Malmo και κυρίως το γεγονός ότι μπορούσε να παίζει μπιλιάρδο και πινγκ-πονγκ στο ξενοδοχείο, το Quality Hotel στο Hoje Taastrup, 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κοπεγχάγης.


Στον 6ο γύρο λευκός σε μια Σλαβική κέρδισε τον Peter Heine Nielsen ενώ στον επόμενο ο Λιθουανός GM Eduardas Rozentalis του έδωσε ένα καλό μάθημα στα φινάλε. Ο Magnus δε φάνηκε να επηρεάζεται αρνητικά από την εμπειρία αυτή και στον προτελευταίο γύρο έπαιξε μία από τις πιο ώριμες παρτίδες του μαύρος σε μια anti-Marshall κερδίζοντας τον Αμερικανό GM Nick de Firmian (2542). Τελείωσε το τουρνουά με νίκη επί του Σουηδού νο.1 Evgeny Agrest (2601) φτάνοντας το 5.5/9 και την απόδοσή του στο 2648. Έτσι στο πρώτο τουρνουά ως grandmaster ο Magnus έκανε αποτέλεσμα ισοδύναμο με νόρμα GM αποδεικνύοντας πως παίζει σταθερά πια σε αυτό το επίπεδο στην ηλικία των 13 ετών. Όλες οι νόρμες του επετεύχθησαν στο εξωτερικό σε παρτίδες επί πασίγνωστων αντιπάλων και ο Magnus δεν κοίταξε πίσω ξανά. Πολύ γρήγορα αναρριχήθηκε στην παγκόσμια ελίτ και στα super-tournaments. Η σχολική χρονιά 2003-2004 αποτέλεσε γι αυτόν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς την κορυφή.

Για να είναι ολοκληρωμένο αυτό το αφιέρωμα, πρέπει να αναφερθεί και το knock-out παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Τρίπολη της Λιβύης και στο οποίο ο Magnus αποκλείστηκε από τον Levon Aronian στον πρώτο γύρο (game one, game two, game three, game four)


Εκτός των πηγών που αναφέρθηκαν στα δύο πρώτα μέρη, από το Aeroflot και μετά κύρια πηγή αποτέλεσε το βιβλίο του Simen Agdestein "Wonderboy - How Magnus Carlsen Became the Youngest Chess Grandmaster in the World" (chessbase, chesscafe), το τελευταίο μέρος του οποίου αναφέρεται στη σχολική χρονιά 2003-2004. Το υπόλοιπο βιβλίο αναφέρεται στα ακόμα πιο παιδικά χρόνια του Magnus και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ειδικά για όσους έχουν παιδιά-σκακιστές.

(τέλος σειράς)

2 σχόλια:

Kυρ Μεντιος είπε...

Η Caroline Wozniacki, Δανεζα 21 ετων, που ειναι για το γυναικειο τενις οτι ειναι και ο Magnus στο αντρικο σκακι, επελεξε εναν πολυ πρωτοτυπο τροπο να ξεκινησει την συνεντευξη τυπου μετα την νικη της στον 3ο γυρο του Αυστραλιανου οπεν.

Μπηκε στην αιθουσα τυπου, και αφου απαντησε σε ολες τις συνηθισμενες ερωτησεις, μονοκοπανια, χωρις ν' αφησει τους δημοσιογραφους να μιλησουν, μετα τους ζητησε να κανουν πιο πρωτοτυπες ερωτησεις! Ο διαλογος που επακολουθησε ηταν αρκετα ενδιαφερων για να εμφανιστει στο πρωτοσελιδο του Guardian!

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2011/jan/
21/caroline-wozniacki-australian-open-press

Kυρ Μεντιος είπε...

Μετα την Barcelona και την Mancester Utd, η Turkish Airlines γυρισε διαφημιστικο ενος λεπτου με την Wozniacki. Συμπρωταγωνιστουν ...ντολμαδακια κι ενας ασυνειδητος διαιτητης.

http://www.youtube.com/watch?v=_8aXvfuqjIc&feature=player_embedded