Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Πανευρωπαϊκό Ατομικό Τελικά - Δυο λόγια για το Fellergate









Τελική Βαθμολογία:
1. Potkin 8.5 (2849)
2. Wojtaszek 8.5 (2826)
3. Polgar 8.5 (2799)
4. Moiseenko 8.5 (2755)
5-15. Vallejo Pons, Ragger, Feller, Svidler, Mamedov, Vitiugov, Zhigalko, Jakovenko, Korobov, Inarkiev, Postny 8
(Προκρίνονται επίσης οι Azarov, Khairullin, Kobalia, Guliyev, Zherebuk, Riazantsev, Iordachescu, Lupulescu, McShane, Fridman και Motylev)
...
45.Μαστροβασίλης Δ. 7 (2703)
49.Χαλκιάς 7 (2662)
102.Παπαϊωάννου 6.5 (2565)
105.Dembo 6.5 (2549)
139.Κοτρωνιάς 6 (2527)
144.Μαστροβασίλης Θ. 6 (2516)
226.Παυλίδης 5.5 (2201)
254.Παυλίδου 5 (2304)
307.Μάκκα Ι. 4.5 (2103)
314.Κοντόπουλος 4.5 (1995)
328.Λάππας 4 (2110)
(393 συμμετοχές)

TWIC Link










Η παρουσία του Γάλλου GM Sebastien Feller, ενός από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με την αναμετάδοση κινήσεων στην Ολυμπιάδα, δεν έμεινε τελικά απαρατήρητη. Ο Ισπανός GM Vallejo Pons γνωστός και ως Paco, επέλεξε την ημέρα πριν την αναμέτρησή του με τον Feller να δημοσιοποιήσει μια επιστολή - την οποία μάλιστα συνυπέγραψαν και άλλοι παίκτες, δυστυχώς και Έλληνες - με την οποία ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να δοθεί το δικαίωμα στους διαιτητές να προβαίνουν σε σωματικό έλεγχο στους σκακιστές. Εκτός του ότι κάτι τέτοιο μου φαίνεται χυδαίο, το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε μια μέρα πριν την παρτίδα του με τον Feller αποτελεί ευθεία παραβίαση του fair play για ευνόητους λόγους που έχουν σχέση με την ψυχολογία - η ισοπαλία τους, πάντως, της επόμενης μέρας δε μου φαίνεται παιγμένη. Όχι απαραιτήτως προσυμφωνημένη, πάντως ο Γάλλος σίγουρα δεν προσπάθησε να βγάλει κάτι με τα λευκά. Όσο για αυτούς που στοιχήθηκαν πίσω από από αυτήν την επιστολή, αρκεί να παραθέσουμε τη γνωστή ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου: Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.

5 σχόλια:

Ametanoitos είπε...

Γνωρίζουμε ποιοί ήταν αυτοί οι Έλληνες που υπέγραψαν; Υποθέτω πως από τη στιγμή που υπέγραψαν δεν θα έχουν πρόβλημα να ανακοινωθεί το όνομά τους και καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν το σκεπτικό που τους έκανε να συμφωνήσουν με αυτή την απαράδεκτη απαίτηση.

trandism είπε...

Φαίνονται καθαρά οι υπογραφές τους στο http://www.chessvibes.com/reports/european-championship-participants-fight-cheating-with-open-letter/#more-36487

Ametanoitos είπε...

κ trandism, αν μπορείται επικοινωνήστε μαζί μου στο ntirlis at yahoo teleia gr. Έχω να σας προτείνω κάτι αν σας ενδιαφέρει :)

Γερο Μαθιος είπε...

Για την επιλογη της χρονικης στιγμης απο τον Vallejo Pons, το καλυτερο που θα μπορουσε να σκεφτει καποιος ειναι οτι τον επνιξε το αγχος και οι φημες που κυκλοφορουσαν στην Γαλλια και θεωρησε οτι καπως επρεπε ν' αντιδρασει, ακαιρα, αλλα φυσικα οι υποψιες οτι αποσκοπουσε στο να επηρεασει ψυχολογικα τον Feller δεν ειναι καθολου αβασιμες.

Τωρα στην ουσια της υποθεσης: Η Γαλλικη ομοσπονδια ανοιξε το θεμα απο τα τελη Γεναρη, και, μεχρι τωρα, η FIDE δεν εχει ασχοληθει με την υποθεση, αν και σε δικη της διοργανωση εγινε η περιφημη "υποβοηθηση", αν εγινε..

Καταλαβαινω οτι δεν ειναι κατι απλο στην αντιμετωπιση του, καθως αν καταδικασει τον Feller, θα πρεπει να παρει και μια αποφαση για την εγκυροτητα των αποτελεσματων της Γαλλικης ομαδας, και η αρνητικη δημοσιοτητα που θα παρει το θεμα μπορει να εχει χειροτερες συνεπειες απο την αξιοπιστια των μελλοντικων τουρνουα, αλλα και το να μην κανεις τιποτα σιγουρα δεν ειναι λυση, θα καταληξουμε τα μαζικα τουρνουα με μεγαλα επαθλα να διεξαγονται μεσα σε κλιμα γενικευμενης κακοπιστιας, για να μην πω κατι χειροτερο..

Ειμαι πολυ περιεργος τι θα γινει αν ο Feller επιστρεψει τελικα, τελος Αυγουστου στο Khanty Mansiysk για το Παγκοσμιο Κυπελλο, και περασει 2-3 γυρους. Φανταζεστε τι αντιμετωπιση θα εχει απο τους Ρωσους, που η δευτερη ομαδα τους εχασε απο την Γαλλια με 2.5-1.5 στην Ολυμπιαδα, εξ αιτιας της νικης του νεαρου Γαλλου επι του Timofeef (η συγκεκριμενη παρτιδα ειναι αναμεσα στις "υποπτες") και μαζι τις πιθανοτητες για μεταλλιο.

Με ολα αυτα, θελω να πω πως υπαρχει σοβαρο θεμα. Κανενας δεν θελει να καταληξουμε σαν τον στιβο η την ποδηλασια (εκει βεβαια τα λεφτα ειναι πολυ περισσοτερα) που εχουν εξαπολυσει κυνηγι μαγισσων με εισβολες των ελεγκτων ντοπινγκ οποιαδηποτε ωρα στα σπιτια των αθλητων, αλλα απο την αλλη δεν μπορεις και ν' αγνοησεις το προβλημα..

Κατα την γνωμη μου κατι "υποπτο" εγινε κατα την διαρκεια της Ολυμπιαδας, αλλα αυτο δεν αποδειχτηκε νομικα "περαν πασης αμφιβολιας". Η Γαλλικη Ομοσπονδια πηρε μια πολυ γενναια αποφαση, κι εβαλε την αξιοπιστια του αθληματος πανω απο το γνωστο οτι καποιος ειναι αθωος "μεχρι ν' αποδειχτει το αντιθετο". Ειναι απολυτα θεμιτο να διαφωνει καποιος μ' αυτη την αποφαση, γιατι τελικα δεν υπαρχει τροπος ν' αποφασιστει αντικειμενικα ποιο αγαθο ειναι σημαντικοτερο, αλλα αρθρα σαν του A. Mοll http://www.chessvibes.com/columns/cheating-careful-what-you-ask-for/ που φτανει να συγκρινει την εξωτερικη υποβοηθηση με την καλυτερη μνημη, η την δυνατοτητα αγορας περισσοτερων βιβλιων, προσπαθωντας να υποβαθμισει το θεμα, σιγουρα δεν κινουνται στην σωστη κατευθυνση..

Προσωπικα δεν βλεπω τιποτα κακο στην καθυστερημενη μεταδοση των παρτιδων,και στην ολικη απαγορευση των κινητων και αλλων ηλεκτρονικων συσκευων που θα επιβαλλεται μ' ενα καλο ανιχνευτη μεταλλων (στα μεγαλα επαγγελματικα τουρνουα), δεν μ' ενθουσιαζει η ιδεα, καταλαβαινω οτι σαν λυσεις ειναι ατελεις, αλλα ειναι τουλαχιστον ενα πρωτο βημα.

Ας κλεισω και με μια ευθυμη νοτα που δειχνει ωστοσο το κλιμα:

Προχτες ο Dolmatov, με καθε σοβαροτητα, προτεινε να περνανε οι υποπτοι σκακιστες απο "Ανιχνευτη Ψευδους", και σε περιπτωση αρνησης η αποτυχιας τους να τον πεισουν, να αποκλειονται απο τα τουρνουα..

http://chess-news.ru/node/2146

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Και γιατί παρακαλώ μόνο στους παίκτες ο ανιχνευτής ψεύδους?
Και στους παράγοντες, Μεγάλε Μάστορα Σεργκέι,…και στους παράγοντες!
(Άσε που για τους παίκτες υπάρχουν και πιο εύκολα εφαρμόσιμες και οικονομικές μέθοδοι, όπως ας πούμε η …φάλαγγα).