Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ματς Διεκδικητών - Προημιτελικά 2/4


Είχαμε γράψει το προφανές πριν κάποιες ημέρες - αυτό που γράφουν και όλοι δηλαδή - ό,τι τα μίνι-ματς τεσσάρων παρτίδων είναι ρουλέτα και δε χωράνε "ασφαλείς" προβλέψεις. Η επιβεβαίωση ήρθε χθες με τη νίκη του Gata Kamsky με τα μαύρα επί του Veselin Topalov, με τον Βούλγαρο να κινδυνεύει πλέον να επιστρέψει νωρίς στη γυναίκα του :) Οι υπόλοιπες 3 παρτίδες έληξαν ισόπαλες και έτσι στις 2 παρτίδες που μένουν δεν μπορεί πλέον κανείς να μιλάει για φαβορί. Το σύστημα ανάδειξης του διεκδικητή του παγκόσμιου τίτλου είναι νομίζω το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ!



Αυτό είναι το ματς των καινοτομιών. Το 9.0-0-0!? προϊόν του γνωστού επιτελείου του Βούλγαρου - Cheparinov, L'Ami - δίχασε τους σχολιαστές. Ο Caruana στα σχόλια του στο site της chessbase τη θεωρεί ενδιαφέρουσα ιδέα, στο ICC όμως επέμεναν πως αποτελεί πολύ μεγάλο ρίσκο και από την εξέλιξη της παρτίδας μάλλον δικαιώθηκαν. Ο Topalov βλέποντας τον μαύρο αξιωματικό στο h6 άρχισε να παίζει για τη h στήλη αμέσως με το 12.h4? χωρίς να ασφαλίσει πρώτα τη θέση του βασιλιά του με το τυπικό Κb1 και πολύ σύντομα βρέθηκε σε δύσκολη θέση αναγκαζόμενος να παίξει "αφύσικες" κινήσεις όπως 15.Rd2 και 18.Rh4, ενώ αργότερα γύρισε πίσω με 19.Rd1 και 20.Rh2 (τα engines έδιναν το Rh2 από τη 16η κίνηση ακόμα αλλά είναι δύσκολο για άνθρωπο να τοποθετήσει τους πύργους του στα d2,h2 τετράγωνα). Στη συνέχεια, μη βρίσκοντας κάτι άλλο μπήκε σε μια τακτική βαριάντα που χάνει φορσέ και έτσι βρίσκεται τώρα με την πλάτη στον τοίχο.

1.d4 d5!?!. Όταν το είδα αυτό στη ζωντανή αναμετάδοση χθες, δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Φαίνεται όμως πως η μικρή διάρκεια των ματς αυτών, αλλάζει και τον τρόπο που επιλέγουν άνοιγμα οι παίκτες. Ο Radjabov, ειδικός στην Ινδική του Βασιλιά, σε ένα μακρύτερο ματς σίγουρα θα τη δοκίμαζε, χθες όμως δεν είχε καμία όρεξη να δει τί του έχουν ετοιμάσει οι Kramnik και Karjakin, κατά τη γνώμη μου οι ισχυρότεροι παίκτες στον κόσμο με τα λευκά κομμάτια. Έτσι, ο Kramnik έπαιξε την Καταλανική του και έβγαλε μία θέση από αυτές που του αρέσει να παίζει. Λίγα κομμάτια, ήσυχη και κυρίως αταίριαστη με το στυλ του αντιπάλου του. 40 κινήσεις αργότερα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο αμυντικός σχηματισμός του μαύρου είναι αδιαπέραστος. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τί θα παίξει ο Radjabov στην 4η παρτίδα αν το σκορ παραμένει ισόπαλο μέχρι τότε.

Και οι δύο παίκτες φάνηκε πως ήταν ευχαριστημένοι με μια σχετικά σύντομη ισοπαλία μετά την επική μάχη του πρώτου γύρου.

Εδώ μέχρι και τη 12η κίνηση του μαύρου, ακολουθήθηκε μια παρτίδα Yussupov-Stellwagen, Amsterdam 2008 - που είχε συνεχιστεί με 13.dxc5 Qxc5 14.Ne4 Qxc2, 15.Bxc2 1/2. O Gelfand με το 13.Ne4 επέτρεψε στο μαύρο να περάσει το 13...c4 δημιουργώντας το 3 προς 2 στην πτέρυγα της βασίλισσας. Οπτικά ο μαύρος φαίνεται εντάξει, όμως οι σχολιαστές που άκουγα εγώ χθες πίστευαν πως ο Gelfand είναι καλύτερος και μπορεί να παίξει για νίκη. Η επιλογή του Mamedyarov να μην αλλάξει βασίλισσες αλλά να παίξει 28...Qa8?! παραλίγο να τους δικαιώσει, όμως σε αντιστοιχία με την πρώτη παρτίδα, ο μαύρος αμύνθηκε πολύ καλά και ο Gelfand θεώρησε ανούσιο τα να πιέσει στο τελικό φινάλε που προέκυψε. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα επιστρέψει ο Gelfand στην Petrov στην επόμενη παρτίδα και τί έχει ετοιμάσει ο Αζέρος εναντίον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: