Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ματς Διεκδικητών - Προημιτελικά 3/4


Ο Gelfand αποφεύγει την Petrov για δεύτερη φορά και "προβοκάρει" τον αντίπαλό του, ο οποίος επιλέγει για πρώτη φορά στη ζωή του σε παρτίδα τέτοιου επιπέδου το σύστημα με Bc4 (Sozin) εναντίον της Najdorf. Την ίδια στιγμή ο Gata Kamsky αμύνεται σωστά και κρατάει την ισοπαλία στην 3η παρτίδα του με τον Topalov. O Gelfand τελικά κερδίζει έχοντας στην τελική θέση 6(!) πιόνια για τον πύργο. Λευκός στην τελευταία παρτίδα, βρίσκεται με το ένα πόδι στα ημιτελικά. Οι δύο παρτίδες αυτές αναλύονται στο site της chessbase από τον Alejandro Ramirez.


Πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς το σημείο που χάθηκε ο έλεγχος της θέσης από τον Mamedyarov - το engine μου υποδεικνύει το 18.e5 ως την αρχή των κακών - εντυπωσιάζει η υλική ανισορροπία στο τέλος (6 πιόνια για τον πύργο έχει ο μαύρος και εύκολα κερδισμένη θέση). Πολύ σκληρή ήττα για τον Mamedyarov αυτή και μένει να δούμε αν μπορεί να αντιδράσει με τα μαύρα σήμερα και να σώσει το ματς.

Ο Kamsky επανέλαβε τη γραμμή με 6.a4!? και ο Topalov δε θέλησε να επαναληφθεί η πρώτη παρτίδα, καθώς προφανώς δε βρήκε κάτι πειστικό απέναντι στην καινοτομία - 7.a5 - του Kamsy στο ενδιάμεσο. Έτσι προέκυψε μια θέση αλά Pelikan, ο Βούλγαρος άλλαξε βασίλισσες και προσπάθησε να ενεργοποιήσει το δίδυμο των αξιωματικών του με το 14...Bg5, θέλοντας να αλλάξει με ίππο τον λευκό ίππο του d5 και να παίξει το φινάλε για νίκη. Πολύ καλή άμυνα από τον Kamsky ο οποίος βρήκε τακτική λύση στα προβλήματά του - 26.b4!. Έτσι ο Topalov θα ψάξει τη νίκη στην τελευταία παρτίδα με τα λευκά για να μείνει μέσα στο ματς και να πάει στα rapid. Στην Grunfeld? Σε πια πιθανή Γαλλική?

Τρομακτικό βάθος στην προετοιμασία του Kramnik ο οποίος φαίνεται πως είχε αναλυμένη αυτή τη συνέχεια της Lasker μέχρι το τέλος. Ίσως δεν έπρεπε να κάνει ροκέ ο Radjabov στην 19η κίνηση, αλλά να παίξει κάτι σαν 19.Ke2 ή 19.Qb5. Αξιοσημείωτο το ότι αν ο μαύρος παίξει τον άλλο πύργο στο c8 - 23...Rac8 αντί για 23...Rfc8 - χάνει φορσέ μετά από 24.Rxg7!! Στο τέλος ο Radjabov σκέφτηκε πάνω από μισή ώρα χωρίς να μπορέσει να βρει τρόπο για να παίξει για νίκη (στο 33.d5 υπάρχει το όμορφο 33...Re7!=). Θα παίξει την Ινδική του Βασιλιά ο Radjabov στην τελευταία παρτίδα ή την κρατάει για τα rapid?

O Grischuk συνεχίζει με την Grunfeld - έχοντας και τον Svidler στο επιτελείο του - και αυτή τη φορά ο Aronian επιλέγει το Ρώσικο σύστημα (5.Qb3). Πίεσε όσο μπορούσε ο Aronian, όμως ο μαύρος κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία στο φινάλε πύργων με πιόνι κάτω που προέκυψε και έτσι ο Grischuk έχει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να καταφέρει να κερδίσει με τα λευκά και να αποκλείσει το φαβορί της διοργάνωσης. Αλλιώς, θα πάμε στα rapid.

Δεν υπάρχουν σχόλια: