Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

2ος γύρος στην Ικαρία των εκπληξέων


Μπορεί όλοι να πήραν μια αναγκαία δόση νυχτερινού ύπνου, μπορεί η κλήρωση του δεύτερου γύρου να ήταν γνωστή από το βράδυ της πρώτης μέρας αφήνοντας χρονικά περιθώρια για προετοιμασία - παραδοσιακά το τουρνουά της Ικαρίας "ομαλοποιείται" στο δεύτερο γύρο - αλλά όλα αυτά δεν είχαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπλήξεις, το αντίθετο! Ο βετεράνος Καβαλιώτης σκακιστής Ιωάννης Αυτσόγλου παίζοντας ένα περίεργο άνοιγμα με τα λευκά - βγήκε κάτι σαν Παλαιοινδική με αντίστροφα χρώματα, άδραξε την ευκαιρία εκμεταλλευόμενος τις ανακρίβειες του Ουζμπέκου GM Zagrebelny (2480!) και με έναν ωραίο συνδυασμό κέρδισε την παρτίδα στη μεγαλύτερη έκπληξη του γύρου. Αξίζει να δει κανείς αυτήν την παρτίδα.

Η Νάντια Ανδρώνη φτάνει το σερί νικών της στις 9 (7 από το διασυλλογικό και 2/2 μέχρι τώρα στην Ικαρία) κερδίζοντας τον Βαλντέν και δοκιμάζει αύριο τις δυνάμεις της εναντίον του Κώστα Νικολαΐδη. Σε αντίστοιχη φόρμα και η Ζωή Ιορδανίδου - που έκανε 6/7 στη δύσκολη 6η σκακιέρα του διασυλλογικού - κέρδισε τη WGM Manakova σε πολύ ωραία παρτίδα- και της ευχόμαστε καλή τύχη στην αυριανή της παρτίδα με τον Βούλγαρο FM Elchev που έχει 2441 - μεγάλο rating για FM, ουσιαστικά πρόκειται για IM που δεν έχει τις νόρμες. Άλλες μικρότερες εκπλήξεις: Τσαγκαρόπουλος-Κοκόλιας 1/2, Τεπελένης-Δημόπουλος 1/2, Δούνης-Σπηλιάδης 1/2, Αρβανιτάκης-Μαρουλάκος 1-0, Ηρακλείδης-Νικολαΐδου 1-0

Εντυπωσιακή η νίκη του Χαριτάκη επί του Κεσόγλου με τα μαύρα - υποδειγματική τιμωρία της ανακρίβειας του λευκού στο άνοιγμα 1.d4 Nf6, 2.c4 c5, 3.Nf3 cxd4, 4.Nxd4 e5!, 5.Nc2? b5!?, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα και ο τρόπος που χειρίστηκε την Ζέμις ο Momchil Nikolov στην νίκη του επί του Κουκουφίκη. Σημαντικότερες συναντήσεις του αυριανού ζόρικου λόγο ώρας πρωινού γύρου: Moradiabadi-Αυτσόγλου, Κουβάτσου-Nikolov, Κοκουφίκης Α.-Λάππας, Οικονομοπούλου-Τσαγκαρόπουλος, ενώ η Ελευθερία Βαζούρα αντιμετωπίζει τον κύριο Πούντζα, συμπαίκτες στον ΣΟ Ικαρίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την παρτίδα του Χαριτάκη το 4.Ιχδ4 είναι μια χαρά κίνηση. Αντιθέτως τα λευκά αποφεύγουν το 5.Ιγ2 γιατί τα μαύρα ισοφαρίζουν εύκολα με 5...δ5 ή πάνε για παραπάνω με 5...β5. Αντί για 5.Ιγ2, παίζεται κυρίως 5.Ιβ5 δ5 6.γχδ5 Αγ5 7.Ι5γ3 0-0 8.ε3 ε4 με αντάλλαγμα.
Χατζημανώλης Αντώνης

trandism είπε...

Φυσικα.. Γράφω βλακείες 3 η ώρα τη νύχτα.. Στο Nc2 ήθελα να βάλω το ερωτηματικό και το βαλα στο Nxd4!

trandism είπε...

Και το διόρθωσα τώρα στην ανάρτηση, thanks!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Το σοβαρό λάθος στην παρτίδα Κεσόγλου- Χαριτάκης είναι το 16. Πζδ1; όπου τα μαύρα είναι πρακτικά κερδισμένα μετά από 16...Βε7
Αντ' αυτού 16.εδ4 Ιγ7 17. Αα4 εδ4 18.Παδ1 Βε7 19. Ιγβ5 δίνει στα μάυρα καλο παιχνίδι για το πιόνι, αλλά μέχρις εκεί.