Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα - Εντυπώσεις ΙΙ


Σήμερα εκτός των καθαρά αγωνιστικών, εμφανίστηκαν στο χώρο των αγώνων αντίτυπα του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Στράτος Γρίβας για τον φίλο του, τον Νίκο Καραπάνο που έφυγε κατά τον πρώτο γύρο του περσινού Ακρόπολις. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν στην μητέρα του Νίκου Καραπάνου, Ελπίδα και από ό,τι κατάλαβα θα διατίθεται στον χώρο των αγώνων και τις επόμενες ημέρες καθώς και στη Κάισσα. Το βιβλιαράκι περιέχει αρθράκια από φίλους του Νίκου και μια επιλογή από παρτίδες του. Τελείωσα την πρώτη ανάγνωσή του προ ολίγου και με συγκίνησε παρότι δεν τον ήξερα προσωπικά. Είναι ένα πολύ τρυφερό βιβλίο. Η εικόνα δε του Victor Bologan - ο οποίος έχει γράψει ένα αρθράκι στο βιβλίο - μετά τη σημερινή του ήττα - και ήττα της Ε.ΣΚ.Άμφισσας - να το κρατάει σφιχτά στην καρδιά του ήταν από τις καλύτερες που έχω δει σε αυτούς τους αγώνες. Δεν είναι όλοι μισθοφόροι τελικά. Χαίρομαι παρά πολύ που βλέπω τα ονόματα των μαθητών του Νίκου Καραπάνου στη σύνθεση της ομάδας της Άμφισσας να αγωνίζονται σε αυτό το διασυλλογικό. Όντως ο άνθρωπος άφησε τον σπόρο του στην Άμφισσα.

Ο Γιάννης Νικολαΐδης δεν άντεξε στην πίεση του Ivanchuk σήμερα. Σε μια Grunfeld, o Ivanchuk μαύρος συγκέντρωσε όλες τις δυνάμεις του μαεστρικά πάνω στο d4 και η θέση του λευκού κατέρρευσε. Ο Κύδωνας τελικά έκοψε μόλις 3 βαθμούς από τις νίκες της WIM Lisa Schut επί της Ελένης Φράγκου και του Μανώλη Καζάκου επί του Ιωάννη Μπέλλου και από τις δύο ισοπαλίες που πέτυχε στις ανδρικές σκακιέρες. Zahariev-Χαλκιάς και Παυλίδης Α.-Μπανίκας. Ο Γιώργος Σουλεΐδης έμοιαζε να έχει βγει καλά από το άνοιγμα με τον Macieja αλλά τελικά δεν απέφυγε την ήττα. Η άλλη παρτίδα που παρακολούθησα ήταν στην 12η σκακιέρα. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος είχε 3 πιόνια για το κομμάτι, 3 πιόνια όμως δεμένα και ελεύθερα (α,β,γ) τα οποία σπρώχτηκαν σωστά και έπνιξαν τον μαύρο που έπρεπε να προσπαθήσει για αντιπαιχνίδι στην πτέρυγα του βασιλιά και να μην περιμένει παθητικά το τέλος του.

Το Κορωπί έκανε το 3-0 στις γυναικείες σκακιέρες αλλά από όλες τις υπόλοιπες μόνο ο Ketchuriani απέφυγε την ήττα και έτσι τελικά ηττήθηκε με βαρύ σκορ από τον ΣΟ Ηρακλείου. Στην 2η σκακιέρα και στη 12η έφτασε πιο κοντά στην ισοπαλία αλλά ο Σανδαλάκης δεν άντεξε σε ένα δύσκολο φινάλε πύργων με τον Postny και ο Κοπαλίδης έχασε και δεύτερο πιόνι κάποια στιγμή και την παρτίδα από τον Λαδόπουλο ο οποίος έχει φτάσει αισίως το 4/4!

Μεγάλο ντέρμπι το Φυσιολάτρης-Τριανδρία. Ο Ψωμιάδης κέρδισε μια φοβερή παρτίδα επί του κύριου Ορνιθόπουλου που μάλλον θα μετάνιωσε την πρόταση ισοπαλίας που απεδέχθη στην 12η σκακιέρα, όπου ο Αστέριος Παπαδόπουλος θα μπορούσε να πιέσει για νίκη στο φινάλε ελαφρών που προέκυψε - ο αντίπαλος είχε ένα απομονωμένο και καμιά 200αρια ELO λιγότερα. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται ένας αθλητής σου να σου μεταφέρει την πρόταση ισοπαλίας του αντιπάλου - η οποία έγινε με εντολή του αρχηγού της Τριανδρίας - και εσύ να μην μπαίνεις καν στον κόπο να τον ρωτήσεις αν θέλει να συνεχίσει ή όχι. Σημειώνω ότι εκείνη τη στιγμή το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του Φυσιολάτρη με νίκη στην 11η. Και μετά μου λέτε για τις αναπτυξιακές. Οι προτάσεις ισοπαλίας είναι μέρος του σκακιού και πρέπει να δίνεται ελευθερία στα παιδιά να τις κρίνουν μόνα τους. Να ήταν 6-4 το σκορ να το καταλάβω. Τέλος πάντων.

Από τη συνάντηση ΦΟΝΗ-ΣΑ Χανίων δεν είδα και πολλά. Η πρώτη σκακιέρα "νούλιζε" από πολύ νωρίς.

Η ΑΕΚ αυτοκτόνησε. Είχε τάσεις αυτοκτονίας και στους προηγούμενους γύρους αλλά αυτή τη φορά δε τη γλίτωσε. Στην 12η σκακιέρα ο μικρός Γρηγοριάδης "μάζεψε" τη στημένη διαφορά, αλλά αμέσως μετά έπεσε ίσια μέσα στην παγίδα που του έστησε ο Κούρκουλος-Αρδίτης. Το κακό για τον παίκτη της ΑΕΚ ήταν ότι μετά την επιστροφή της διαφοράς αυτόματα προέκυπτε φινάλε κατακερδισμένο για τον παίκτη της Καλλιθέας που έυκολα μετέτρεψε σε πόντο. Ο Κοσμάς-Λέκκας προσπαθώντας να αποφύγει την προετοιμασία του αντιπάλου έπαιξε 1.a3 προκαλώντας μια μικρή ευφορία στους τριγύρω του από τις διπλανές σκακιέρες. Ήταν το πρώτο βήμα προς μια ήττα από θεωρητικά κατώτερο αντίπαλο. Ανωριμότητα. Η Cmilyte πήγε στράφι αφού έπαιξε με παίκτρια που έχει 1000 ELO. Κακή ανάγνωση του αντιπάλου? Αλλά το αποκορύφωμα ήταν το φινάλε της πρώτης σκακιέρας. Η ΑΕΚ προηγείται 6-5 και ο Peter Heine Nielsen έχει ένα φινάλε με πύργο και θ πιόνι έναντι βασίλισσας να κρατήσει εναντίον του Ιρανού Moradiabadi. Τα Nalimov έδιναν νίκη σε 30-τόσες αλλά ο Ιρανός δεν τα κούναγε σωστά. Δεν είναι και εύκολο. Προσωπικά έχω δει μόνο τον Anand να τα κουνάει σαν Nalimov σε ένα φινάλε πύργος+πιόνι έναντι αξιωματικού+πιονιού (γωνιακά, μπλοκαρισμένα τα πιόνια) εναντίον του Magnus στο Linares πριν κάποια χρόνια. Ο Ιρανός λοιπόν δεν ήταν στον σωστό δρόμο. Έπαιξε καμιά 20αριά κινήσεις και τα Nalimov δίναν ακόμα 37-38 κινήσεις πράγμα που σημαίνει ότι πια δεν προλάβαινε. Δεν ήμουν παρών - τα έβλεπα από το internet - και θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει το γιατί ο Nielsen άρχισε να απομακρύνει το βασιλιά από τον πύργο και γιατί άφησε το θ πιόνι να φαγωθεί. Κατά τα άλλα αξίζει να δει κανείς το τρόπο που κέρδισε η Στεφανίδη τον Μίχο.

Ο Κορυδαλλός κέρδισε 7-5 τον Παπάγο πιο εύκολα από όσο δείχνει το σκορ και δεν είδα ούτε κίνηση από αυτή τη συνάντηση.

Η Φλώρινα συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις της και κέρδισε την Άμφισσα - τα Καραπανάκια που λέγαμε στην εισαγωγή. Ο Hammer με τις βερμούδες και τις μπανάνες του μπήκε σε ένα Βερολίνο εναντίον του Bologan, τοποθέτησε τα ελαφρά του υποδειγματικά και στο τέλος μιας μακριάς τακτικής βαριάντας βρέθηκε με πιόνι πάνω. Το πώς κέρδισε μετά πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια. Τρομακτική τεχνική! Η παρτίδα Μαρκίδης-Χατζημανώλης μπήκε σε σχετική πίεση χρόνου από την 20η κίνηση. Μετά από 20 κινήσεις σε ρυθμούς rapid ο Χατζημανώλης βγήκε με πλεονέκτημα και μετέτρεψε σε πόντο. Ήταν όμως αργά. Ο Ζυγούρης είχε στήσει τη θέση του με τον Νικολάου και από κάτω έλειπε μισός βαθμός που δεν ήρθε ποτέ. Έτσι η Φλώρινα ανεβαίνει στα πάνω τραπέζια και η Άμφισσα ψάχνει άλλη μια νίκη για να σωθεί.

Η Καλαμάτα δεν τα κατάφερε με τον ΣΟ Πατρών και τώρα ψάχνει κι αυτή άλλη μια νίκη. Στην προσπάθεια μάλιστα να κάνει το 6-6 στο τέλος παραβίασε και έχασε με πιο βαρύ σκορ από αυτό που άξιζε.

Ο Πανιώνιος κέρδισε εύκολα τη ΣΑ Γαζίου. Το ντέρμπι Λυριντζάκης-Κοφίδης έλειξε τελικά ισόπαλο στην 3η σκακιέρα.

Ο ΣΟ Ικαρίας επιστράτευσε τον Σταύρο Λαζαρίδη που έγραψε πόντο και πήρε χρυσό βαθμό με το 6-6 εναντίον της Ηλιούπολης. Η ομάδα του νησιού ψάχνει απεγνωσμένα μια νίκη.

Τα Ιωάννινα έχασαν και από τη Χαλκίδα και έχουν ήδη αποχαιρετίσει την κατηγορία. Αξιοσημείωτο το ότι η Stefanova δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε και σήμερα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: