Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα - Εντυπώσεις ΙΙΙ


Καβατζάραμε λοιπόν και τον 6ο γύρο και μας έμεινε ο αυριανός "βάρβαρος" πρωινός γύρος. Ευτυχώς η θεά Κάισσα μας λυπήθηκε και απ' ότι φαίνεται αύριο δε θα δούμε μια επανάληψη των περσινών απαράδεκτων γεγονότων που στιγμάτισαν τον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος. Μη γελιέστε. Δεν έγιναν όλοι ξαφνικά ιεροκήρυκες του 'ευ αγωνίζεσθαι'. Η τύχη τα έφερε έτσι που κανείς δε βολεύεται με 6-6 αύριο, καθώς ο Παπάγος υστερεί στο κριτήριο ισοβαθμίας με την Καλαμάτα - αν αυτή κερδίσει τα Ιωάννινα, πράγμα που θεωρείται σίγουρο -, ενώ και η Ηλιούπολη αν χάσει πέφτει. Το Ικαρία-Καλλιθέα είναι μάλλον αδιάφορο, καθώς ακόμα και με ήττα η Καλλιθέα σώζεται, ενώ η Ικαρία είναι ήδη σωμένη. Έτσι αν δούμε αύριο κάποιο 6-6 δε θα είναι για βαθμολογικούς λόγους αλλά για λόγους κόπωσης. Ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά αύριο χωρίς ευτράπελα. Ελπίζω επίσης ότι αυτό θα είναι το τελευταίο διασυλλογικό πρωτάθλημα που γίνεται με το ελβετικό σύστημα. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι το ότι το ελβετικό σύστημα βγάζει δίκαια μόνο τον πρώτο της βαθμολογίας. Και ο πρώτος της βαθμολογίας ήταν γνωστός πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Για τις υπόλοιπες θέσεις το ελβετικό είναι ρουλέτα και αφήνει περιθώρια για διάφορα "κολπάκια". Τέλος πάντων, επειδή είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες συζητήσεις επί του θέματος, ας περάσουμε στα αποτελέσματα και τις εντυπώσεις από τον σημερινό 6ο γύρο.

Ο Φυσιολάτρης ήταν τελικά η ομάδα που έκοψε τους περισσότερους πόντους από τη Στέγη Περιστερίου. Οι ισχυρές κάτω σκακιέρες της ομάδας της Νίκαιας σε συνδυασμό με την απόφαση να μην κατέβει ο Χαλκιάς και να ανέβει ο Κοτρωνιάς μια σκακιέρα πάνω μετατρέψανε τη συνάντηση σε ότι κοντινότερο σε ντέρμπι έχουμε δει με την ομάδα του Περιστερίου. Ο Ivanchuk επέλεξε το αποδεκτό γκαμπί της βασίλισσας και ο Kempinski μπήκε στη βαριάντα με dxc5, η οποία αν δεν κάνω λάθος είχε έρθει στο προσκήνιο μετά το ματς Kramnik-Fritz. Η θέση ήταν κοντά στην ισότητα μέχρι που ο Ivanchuk έπαιξε το ανακριβές 27...Bc6. O Kempinski όμως δεν έπαιξε το 29.b5 με ιδέα Nc6 και η ευκαιρία χάθηκε. Μόλις συμπληρώθηκαν οι 30 κινήσεις συμφωνήθηκε η ισοπαλία. Ο Macieja έβγαλε μεγάλο πλεονέκτημα από το άνοιγμα στην παρτίδα του με τον Γεωργιάδη. Η πίεση χρόνου όμως στις τελευταίες 10 κινήσεις πριν την ανανέωση τον εμπόδισε να βρει το σωστό πλάνο - που απ ότι κατάλαβα ήταν το πέρασμα της ντάμας μέσα στο στρατόπεδο του μαύρου με 30.Qd8. Μέχρι να βγει από την πίεση ο GM η θέση είχε ισοφαρίσει. Έπρεπε να φτάσει το τέλος και αφού το συνολικό σκορ ήταν στο 6-5 για να αναγκαστεί να παραβιάσει ο Γεωργιάδης και να χάσει τελικά την παρτίδα. Πώς φτάσαμε όμως στο 6-5?

Στις 11-12 σκακιέρες το σκορ ήρθε 1-1. Οι νίκες της Brunello επί της Ελένης Φράγκου και - κυρίως - του Καφώρου επί του Φίλιππα Σεμπάστιαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα και η ισοπαλία του αδερφού της Ελένης - που αγωνίζεται στην ομάδα της Νικαίας - με τον Μπέλλο φτάσανε το Φυσιολάτρη στους 4 πόντους, εκεί που υπολόγιζαν όλοι. Η υπέρβαση έγινε με τον Χωματίδη και τον Σιγάλα που υποχρέωσαν σε ισοπαλία τους κατά πολύ ισχυρότερους στα χαρτιά αντιπάλους τους. Πάντως στις σκακιέρες 1-5 η Στέγη δεν έχει χάσει ακόμα παρτίδα. Λογικά η αυριανή συνάντηση του Ivanchuk με τον Hammer αποτελεί τη μόνη δυνατότητα να αλλάξει αυτό. Μένει να δούμε αν θα παιχτεί η παρτίδα κανονικά. Υπάρχουν καλές πιθανότητες καθώς με ισοπαλία ο Hammer κάνει το καλύτερο σκορ στην πρώτη σκακιέρα, κάτι που ίσως αποτελέσει κίνητρο για τον Ivanchuk να προσπαθήσει να τον κερδίσει.

Ο Κύδωνας κέρδισε εύκολα τον ΣΟ Ηρακλείου. Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν η νίκη του Σουλεϊδη επί του Postny, όμως εγώ θα ήθελα να σταθώ στη νίκη του Λαδόπουλου στην 12η σκακιέρα που μετά τη χθεσινή άτυχη στιγμή του επέστρεψε στις νίκες. Δηλώνω εντυπωσιασμένος από το παιχνίδι του πιτσιρικά. Μαύρος σε μια Γαλλική που από τα λίγα που καταλαβαίνω έπαιξε με ακρίβεια, δύσκολες κινήσεις όπως 14...Ra7, θυσία πιονίου για τα δύο φου και επίθεση, κινητοποίηση της πτέρυγας του βασιλιά την κατάλληλη στιγμή, θεαματικό φινάλε. Και ηρεμία πάνω στη σκακιέρα. Μάλιστα μου έδωσε την εντύπωση ότι περίμενε να δει τί θα γίνει στις άλλες σκακιέρες και μόνο αφού η ομάδα του είχε χάσει μπήκε στη βαριάντα που δεν είχε επιστροφή. Μπράβο του.

Η άλλη ομάδα των Χανίων κέρδισε έυκολα τον Κορυδαλλο αφού έκανε το 5-0 στις κάτω σκακιέρες. Ο Ναούμ είναι ένας παίκτης που επίσης μου έχει τραβήξει την προσοχή, αν και τη σημερινή του παρτίδα δεν την παρακολούθησα.

Και φτάνουμε στην ομάδα-έκπληξη του τουρνουά, τη Φλώρινα, η οποία κέρδισε και τον ΦΟΝΗ(!) και για επιβράβευση θα παίξει στα πρώτα τραπέζια με τη Στέγη αύριο και θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Ο Hammer πάει τρένο και έχει πιάσει 3000 απόδοση. Αν δεν χάσει αύριο από τον Ivanchuk θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην πρώτη σκακιέρα. Ο Κώστας Μαρκίδης κατάφερε να κερδίσει τον Managadze στην καλύτερη παρτίδα του στο τουρνουά. Το "πρόβλημα" της Φλώρινας για τον τελευταίο γύρο είναι ότι η δύναμη της είναι στις ανδρικές σκακιέρες, οι οποίες όμως θα αντιμετωπίσουν την dream-team αύριο. Καλή επιτυχία.

Ο Πανιώνιος διέλυσε την Άμφισσα κάνοντας το 5-0(!) στις ανδρικές σκακιέρες. Ο Bologan είναι προφανέστατα ντεφορμέ, ενώ η διαφορά στα ELO στις υπόλοιπες ήταν μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση η Άμφισσα έχει κάνει επιτυχημένο τουρνουά και οι νεανικές της σκακιέρες αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον. Εύχομαι τα καλύτερα και να δούμε τα Καραπανάκια στα open τουρνουά του καλοκαιριού. Στην πόλη αυτή ξέρετε γίνονται διάφορα γουστόζικα πράγματα. Μια βραδιά στη βίλα της Δέσπως φέτος το Πάσχα θα μου μείνει αξέχαστη :)

Αυτό που γίνεται με την ΑΕΚ σε αυτό το τουρνουά δεν έχει προηγούμενο. Σήμερα είχαμε νέο θρίλερ και η μπίλια αυτή τη φορά έκατσε στο 6-6. Στην πρώτη σκακιέρα είχαμε γρήγορη ισοπαλία. Ο Κώστας Μουτούσης είχε τα δύο φου αλλά η θέση ήταν κλειστή. Ήμουν σίγουρος ότι κάπως θα καταφέρει να τους ενεργοποιήσει και να "τυλίξει" τον αντίπαλό του αλλά δεν ήταν γραφτό. Ο Γρηγοριάδης πιστεύω πως ήταν τελείως χαμένος στο μέσο. Με έναν ίππο θαμμένο στο α2 εναντίον ένος φου που ξύριζε από το η7 όλη τη μεγάλη διαγώνιο και έλεγχο τη στήλης γ από τα μαυρά, τα πράγματα ήταν δύσκολα για τον παίκτη της ΑΕΚ. Ένα ζευγάρι πύργων όμως αλλάχτηκε, ο ίππος ενεργοποιήθηκε και τελικά η παρτίδα αυτή έμελλε να είναι η τελευταία που τελείωσε σε όλο τον 6ο γύρο. Ο Γρηγοριάδης πίεσε σε ένα φινάλε πύργων αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει. Στην 5η σκακιέρα η παρτίδα δεν ξέφυγε από την ισότητα. Πλήρης ισορροπία και στις γυναικείες σκακιέρες αφού η Παχάκη έμεινε στην ισοπαλία ενώ είχε κάποιο - έστω και μικρό - πλεονέκτημα. Ο Αζναουρίδης προσπάθησε να κερδίσει ένα φινάλε πιονιών χωρίς επιτυχία. Το καλό με την ΑΕΚ είναι ότι παίζει συνήθως στην άκρη και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις παρτίδες της :)


Το Κορωπί επιτέλους κέρδισε. Ο Καπνίσης έπαιξε μια πολύ τακτική παρτίδα και χωρίς computer δεν μπορώ να πω αν πέρασε ποτέ από χειρότερη θέση. Ο Σανδαλάκης ήταν σταθερά καλύτερος και κέρδισε έυκολα. Ο Κουκουφίκης δεν είδα πως κατάφερε να γυρίσει τη θέση με τον Ketchuriani, ενώ ο Δεληθανάσης κατάφερε να σώσει τη θέση του με τον κύριο Πούντζα. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους ήταν το 31/2 στα 4 στις κάτω σκακιέρες που χάρισε τη νίκη στην αθηναϊκή ομάδα.

Η Πάτρα κέρδισε 7-5 την Καλλιθεα. Καθοριστική η άτυχη στιγμή του Αγγελή που έστησε ματ στην 3η σκακιέρα.

Η Χαλκίδα συνέτριψε τον Παπάγο που κατέβασε κενή(!) σκακιέρα. Ο Παπάγος θέλει μόνο νίκη αύριο για να σωθεί. Επιτέλους κέρδισε η Stefanova!

Μετά από θρίλερ το Γάζι κέρδισε την Καλαμάτα. Ο Istratescu πέταξε μεγάλο πλεονέκτημα στην πρώτη σκακιέρα, ενώ μάλλον λάθος ήταν η αποδοχή της ισοπαλίας στην 8η καθώς η παίκτρια της Καλαμάτας δεν κινδύνευε να χάσει και σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδόν πάντα καλύτερο είναι να συνεχίζεις. Τελικά όλο το ματς κρίθηκε στην 5η σκακιέρα όπου ο Πέτρος Διαμαντέας δεν κατάφερε σε πολύ δύσκολη θέση να αντέξει. Το καλό για την ομάδα της Καλαμάτας είναι ότι με νίκη επί των πολύ πιο αδύναμων Ιωαννίνων αύριο πιθανότατα σώζεται καθώς έχει μεγάλο πλεονέκτημα στις ισοβαθμίες.


Η Ηλιούπολη "σημάδεψε" την κλήρωση με τα Ιωάννινα, κέρδισε άνετα και θέλει ένα 6-6 αύριο στο ματς χωρίς αύριο με τον Παπάγο για να σωθεί.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του παρόντος, ανακοινώθηκαν και οι αυριανές συνθέσεις των ομάδων. Η Στέγη κατεβαίνει αποδυναμωμένη, χωρίς Μπανίκα, Κοτρωνιά και Γιώργο Παπαδόπουλο με τη Βέρα Παπαδοπούλου στην 4η σκακιέρα και τον Μιχαηλίδη στην 5η. Κατά τα άλλα οι ομάδες κατεβαίνουν λίγο πολύ κανονικά. Ηλιούπολη-Παπάγος το μεγάλο ματς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά. Ευχαριστούμε για τα ρεπορτάζ και τις περιγραφές των αγώνων. Είναι προφανώς πολύ να περιμένει κανείς ένα ανάλογο ρεπορτάζ από τον επίσημο ιστότοπο της ΕΣΟ -ή έστω, την αναμετάδοση των τόσων άρθρων που δημοσιεύονται καθημερινά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα...

Επίτρεψέ μου επίσης μια μικρή τεχνική παρατήρηση: Το ελβετικό σύστημα είναι αλγοριθμικά σχεδιασμένο ώστε να έχει συμμετρική ακρίβεια: Με άλλα λόγια, δίνει εξίσου σωστά τον νικητή, αλλά και τον τελευταίο. Όσο αυξάνονται οι αγώνες μάλιστα, δίνει σωστά και επόμενες θέσεις. Είναι ολοφάνερο ότι έχει δώσει τον νικητή και τον τελευταίο από την 4η αγωνιστική και έχω την αίσθηση ότι θα δώσει και σωστό δεύτερο και προτελευταίο.

Για τους υποβιβασμούς, το σύστημα αγώνων κλπ ανοίγεις μεγάλη συζήτηση...

τΔ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που γράφεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είσαι σίγουρος ότι είδες τα παιχνίδια; Τί πίνεις και δεν μας δίνεις; Ειδικά για την παρτίδα του Λαδόπουλου, που δεν έχω καμία σχέση με το παιδί και μπράβο του για τα αποτελέσματα που έχει κάνει, πρέπει να είναι η πιο άστοχη εκτίμηση που έχω δει στη ζωή μου... Τι να πω δεν συνεχίζεις τις μεταφράσεις-αντιγραφές καλύτερα.

trandism είπε...

Αυτά που γράφω είναι αυτά που καταλαβαίνω. Είμαι ένας παίκτης 1900 που τριγυρνάει ανάμεσα σε 132 παρτίδες που διεξάγονται ταυτόχρονα και τα γράφω χωρίς να βάλω κάποιο engine εκ των υστέρων. Είναι προφανές ότι στην εκτίμηση των θέσεων πρέπει να έχω γράψει πολλές μπαρούφες.

Αν θέλετε λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε την πληθώρα των αναλύσεων που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες. Και να μου στείλετε και τα links για να διαφωτιστώ κι εγώ ο μαζέτας.

Τις μεταφράσεις-αντιγραφές, όπως τις χαρακτηρίζετε θα τις συνεχίσω. Είναι καλύτερο χόμπυ από το να ρίχνω τη χολή μου δεξιά και αριστερά.

espectador είπε...

Εγω δεν ειμαι σκακιστης, αλλα εσεις δευτερε ανωνυμε που μιλατε με τοση εμπαθεια για "αστοχη εκτιμηση", γιατι δεν μας χαριζετε την ευστοχη δικη σας, ωστε να μπορουμε να κανουμε συγκρισεις? Η ειναι πιο ευκολο να πετας μια χουφτα λασπη και να την κανεις?