Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

5ος γύρος και ομαδικό ράπιντ στην Ικαρία


Ο Βούλγαρος FM Ivajlo Enchev ήταν το πρόσωπο της ημέρας στο χθεσινό 5ο γύρο καθώς έχοντας τα μαύρα υποχρεώσε το top-seed και φαβορί του τουρνουά Ιρανό Moradiabadi σε ισοπαλία περνώντας μάλιστα από πολύ πλεονεκτική θέση. Ο ίδιος ο Moradiabadi έλεγε το βράδυ 'I managed to get a lost position in 20 moves with white!'. Έστησε το e4 σε ένα γκαμπί της βασίλισσας και στη συνέχεια έπαιξε σαν κανονικός GM για να σώσει το μισό πόντο. Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και στις πιο κάτω σκακιέρες: Οικονομοπούλου-Παργινός 1-0, Βαλντέν-Γράψα 0-1, Ριγόπουλος-Συμεωνίδης 1/2, Σπηλιάδης-Λαγοπάτης 1-0, Μεγαλιός Κ-Κωνσταντέλιας 1-0, Μαρκαντωνάκη-Σαρακενίδης 1/2, Λατίφης-Μαρκίδου 1-0.

Έτσι το 100% διατήρησε μόνο ο GM Nikolov, με τους Moradiabadi, Enchev στους 4 1/2, και 13 ακόμα να ισοβαθμούν στους 4. Η μάχη για τις πρώτες θέσεις του Ανοικτού Πρωταθλήματος θα συνεχιστεί μέχρι το νήμα, ενώ και στις ειδικές κατηγορίες (γυναικών και ηλικιακές) τα πράγματα είναι πολύ αμφίρροπα. Σημαντικότερες μάχες στον αυριανό 6ο γύρο: Nikolov-Moradiabadi, Enchev-Νικολαΐδης Κ., Πούντζας-Zagrebelny, Αυτσόγλου-Manakova, Ίσκος-Χαριτάκης, Γράψα-Κουκουφίκης Α., Kamenets-Κουβάτσου


Σήμερα το πρωί διεξήχθη μια παράλληλη διοργάνωση στα πλαίσια του σκακιστικού φεστιβάλ Ίκαρος 2010, το Μεσογειακό Ομαδικό Τουρνουά Ράπιντ. Οι ομάδες που σχηματίστηκαν ήταν αρκετά ισορροπημένες μεταξύ τους και οι μάχες αμφίρροπες. Χαρακτηριστικά είχαμε τετραπλή ισοβαθμία στην κορυφή. Μετά την άρση των ισοβαθμιών, την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα Κότινος and friends (Παναγιωτόπουλος Βασ., Φυνοκαλιώτης, Παγκαλή, Σταματάκος, Δευτεραίος). Δεύτερη η ομάδα του ΓΑΣ Αετού (Σιγούρος, Σαρακενίδης, Στεργίου, Κοντός) και τρίτη η Χαλκίδα (Νικολαΐδης Κ., Ριγόπουλος-Τσίγκος, Τσουνής, Κουλαξουζίδης), ενώ άτυχη στα κριτήρια και τελικά τέταρτη ήταν η ΑΕΚ (Τεπελένης, Πιλάλης, Πρεβενιός, Πετσετίδη).

Οι αγώνες διεξήχθησαν σε πολύ ευχάριστο κλίμα, άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ των παικτών είναι άριστες, χωρίς κανένα ευτράπελο και αποτέλεσε ένα ευχάριστο διάλειμμα του σαφώς σκληρότερου - και σοβαρότερου - κύριου τουρνουά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: