Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

8ος-9ος γύρος - Συναρπαστικό Φινάλε


Στον χθεσινοβραδινό γύρο, ο Moradiabadi, ίσως σεβόμενος την πολύ καλή φόρμα του αντιπάλου του, επέλεξε την επίθεση Τρομπόφκσι - όχι πολύ φιλόδοξη επιλογή μεν, αλλά με μηδενικό κίνδυνο για τα λευκά δε, τουλάχιστον στο επίπεδό του - και ο Κώστας Νικολαΐδης ισοφάρισε εύκολα. Ο Ιρανός πίεσε εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι ήταν πολύ πάνω στο χρόνο, πράγμα πολύ σημαντικό σε τουρνουά που δεν υπάρχει ανανέωση μετά τις 40 κινήσεις, υποχρεώνοντας τον Έλληνα μαιτρ σε κάποιες ανακρίβειες. Τελικά κέρδισε και είχα την τύχη να μου εξηγήσει προσωπικά το τρόπο σκέψης του στο τελικό κομμάτι της μετατροπής σε κερδισμένο φινάλε. Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να συντάξω ένα best-of του Ιρανού από το τουρνουά. Πολύ ανοικτός χαρακτήρας ο Elshan, δείχνει τις ιδέες του στο κάθε μαζέτα σαν και μένα και τις συζητάει :)

Ο Nikolov στη δεύτερη σκακιέρα έκανε μινιατούρα τον Κοκόλια βγαίνοντας δυο πιόνια πάνω στο τέλος μιας μακριάς τακτικής βαριάντας και ο μάυρος εγκατέλειψε αμέσως μη βρίσκοντας νόημα στο να συνεχίσει με δυο πιόνια κάτω με τον GM. Άλλωστε υπήρχε και ο σημερινός πρωινός γύρος με μαθηματικές πιθανότητες πρόκρισης. Ο Χαριτάκης δεν άντεξε με τον Zagrebelny, αν και τα πήγαινε καλά. Τελικά έστησε ξερό κομμάτι στο τέλος και εγκατέλειψε. Ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης πήρε την ισοπαλία από την Manakova και βρέθηκε να παίζει την πρόκρισή του σήμερα το πρωί. Η Ιορδανίδου κέρδισε με τα μαύρα τον Δούνη σε μία μαραθώνια επεισοδιακή παρτίδα και έθεσε από χθες τις βάσεις για τη μεγάλη πρόκριση. Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος συνέχισε το πολύ καλό τουρνουά του κερδίζοντας της WGM Κουβάτσου. Έτσι όλοι αυτοί μαζί με τους Πούντζα, Ορνιθόπουλο, Βαλντέν, Τεπελένη, Λαγοπάτη, και Μαρκαντωνάκη είχαν μαθηματικές πιθανότητες για πρόκριση στο κλειστό πρωτάθλημα ανδρών. Ποιον ξεχνάμε? Τον Σπηλιάδη! Ο οποίος συνέχισε τις "κηδείες" κερδίζοντας και τον Αυτσόγλου με τα μαύρα και φυσικά με 5.5 κι αυτός είχε ελπίδες πρόκρισης.


Και έτσι φτάσαμε στο σημερινό πρωινό γύρο που έκρινε τις προκρίσεις και τις πρωτιές στις ειδικές κατηγορίες. Ο Moradiabadi κέρδισε όπως ήταν αναμενόμενο την Οικονομοπούλου και πήρε το τουρνουά με 8/9, ενώ οι άλλοι δύο GM δεν είχαν όρεξη πρωί πρωί και παίξανε μια γρήγορη νούλα. Από την 3η σκακιέρα και κάτω όλες οι συναντήσεις ήταν κρίσιμες. Ο κύριος Πούντζας ήθελε ισοπαλία με τον Enchev για να προκριθεί αλλά δεν άντεξε και στην πίεση χρόνου έστησε την ντάμα του. Προσωπικά δε γνωρίζω αν είχε πρόθεση να παίξει στο κλειστό πρωτάθλημα, γιατί όχι όμως! Ο Κώστας Κεσόγλου δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και έχασε από την Manakova. Ο Νικολαΐδης κέρδισε τον Παναγιωτόπουλο και σφράγισε το πρώτο εισιτήριο. Δίκαιη εξέλιξη καθώς έκανε πολύ καλό τουρνουά και έχασε τη νόρμα IM λόγω έλλειψης τιτλούχων. Δυστυχώς για όλους μας, το δεύτερο εισιτήριο έμελλε να σφραγιστεί άνευ αγώνος καθώς ο Λαγοπάτης δεν προσήλθε να αγωνιστεί εναντίον του Χαριτάκη. Ο Χαριτάκης έτσι έφτασε τους 6.5 και με πολύ καλό Bucholz πήρε την πρόκριση. Η Ιορδανίδου κέρδισε τον Αλέξανδρο Κουκουφίκη και έφτασε στους 7 βαθμούς. Τόσο αυτή όσο και η Μαρία Οικονομοπούλου βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να διαλέξουν το αν θέλουν να αγωνιστούν στο κλειστό πρωτάθλημα ανδρών ή σε αυτό των γυναικών. Κατά δήλωσή τους θα διαλέξουν αυτό των γυναικών τελικά.

Και έτσι έμενε ένα τελευταίο εισιτήριο πρόκρισης. Ο κύριος Ορνιθόπουλος κέρδισε με τα μαύρα τον Κοκόλια και ήταν ο ένας ισόβαθμος στους 6.5. Ο δεύτερος τελικά ήταν η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά. Ο Σπηλιάδης λοιπόν αφού κέρδισε και πάλι με τα μαύρα, τον Βαλντέν αυτή τη φορά, είχε καλύτερο Bucholz και μετά από απόδοση 2320 - +500 μονάδες από το ELO του - και κέρδος 135.3 βαθμών αξιολόγησης (ρεκόρ όλων των εποχών?) προκρίνεται τρίτος στο κλειστό πρωτάθλημα ανδρών. Το αν θα κάνει χρήση του δικαιώματος του να αγωνιστεί εναντίον της Εθνικής Ελλάδος σε πουλ τουρνουά μένει να το δούμε. Προσωπικά δε βρίσκω το λόγο να μην το κάνει το παιδί και εύχομαι αντίστοιχη εξέλιξη στο σκάκι του. H Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη ακολουθεί τις Ιορδανίδου και Οικονομοπούλου στο κλειστό πρωτάθλημα γυναικών Ελλάδος. Ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης για άλλη μία φορά αναδεικνύεται πρωταθλητής Αιγαίου, ενώ ο κύριος Ορνιθόπουλος κερδίζει την S55 κατηγορία των βετεράνων.

Τελική Βαθμολογία
1. Moradiabadi 8
2. Enchev 7 (58.5)
3. Νικολαΐδης Κ. 7 (56.5)
4. Nikolov 7 (54.5)
5. Zagrebelny 7 (54)
6. Ιορδανίδου 7 (51.5)
7. Manakova 7 (49.5)
8. Χαριτάκης 6.5 (55)
9. Οικονομοπούλου 6.5 (52.5)
10. Σπηλιάδης 6.5 (50.5)
11. Μαρκαντωνάκη 6.5 (44.5)
12. Ορνιθόπουλος 6.5 (44)
(143 συμμετοχές)


3 σχόλια:

tk είπε...

καλα τα πηγες βλεπω. περιμενω τις παρτιδες του ιρανου, και οταν βρεθουμε να κανουμε και καμια αναλυση τις δικες σου.

αντε καλη επιστροφη

barbis είπε...

Tον Σπηλιάδη τον είχα αντιμετωπίσει το 2008 στο Ρίο και μου είχε κάνει εντύπωση που έβλεπε πολλά πάνω στη σκακιέρα αν και είχε λίγο έλο και από ότι μου είπαν έπαιζε λίγο καιρό σκάκι.Θυμάμαι επίσης που είχα λίγα λεπτά στο ρόλοι και μου έκανε απανωτές προτάσεις ισοπαλίας τη μία φορά μάλιστα δύο φορές στην ίδια κίνηση και συνολικά 5-6 φορές!Είχε μεγάλο άγχος,τελικά κέρδισα αλλά φαινόταν ότι θα γίνει καλός!

espectador είπε...

Καλο τουρνουα μαλλον ε? Ποτε γυρνας?