Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα - Εντυπώσεις


Σήμερα είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω από κοντά τον 2ο γύρο του διασυλλογικού που διεξάγεται στο Περιστέρι. Η πρόσβαση στο χώρο είναι προβληματική όπως έχει επισημανθεί και από άλλους. Ακόμα και αν κάποιος επιλέξει το ταξί - πρέπει να το επιτρέπει και η τσέπη του - θα δυσκολευτεί αρχικά να εξηγήσει στον ταξιτζή τον προορισμό του - ο δικός μου αγνοούσε την ύπαρξη του γυμναστηρίου αυτού -, ενώ το να βρει ταξί από εκεί στο γυρισμό είναι πρακτικά αδύνατο και μάλλον θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το πούλμαν που μεταφέρει τους παίκτες στο σταθμο του μετρό στον Άγιο Αντώνιο.

Ο χώρος των αγώνων είναι πολύ καλός. Ευρύχωρος, ευχάριστος και το κυριότερο δροσερός - τα air condition δουλεύουν πολύ ικανοποιητικά. Αυτό που λείπει είναι η αναμετάδοση των παρτίδων - έστω των πρώτων ζευγαριών - σε σκακιέρες τοίχου, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο φαντάζει εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος προσεκτικά μια παρτίδα στεκούμενος πίσω από τα σχοινιά που χωρίζουν τους παίκτες από τους θεατές. Επίσης πιστεύω ότι χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιες σκακιέρες στο χώρο των αναλύσεων καθώς και αυστηρή απαγόρευση του φυτευτού από τα παιδάκια που συνωστίζονται εκεί :) Πολύ ευχάριστο και το κυλικείο-καπνιστήριο έξω με αρκετά τραπέζια στη σκιά.

Στα αγωνιστικά ούτε σήμερα είχαμε εκπλήξεις τελικά με μοναδική ίσως εξαίρεση το 6-6 στην συνάντηση Γαζίου-Ηλιούπολης. Η Ηλιούπολη στα χαρτιά έχει ισχυρότερη ομάδα όμως έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, μάλλον πρέπει να είναι ευχαριστημένη με το 6-6. Ο Κύδωνας συνέτριψε τον Φυσιολάτρη, αφού ο Γκούμας έπαιξε πολύ άσχημα, έστησε πιόνι, στη συνέχεια αδυνάτισε πολύ κάποια κρίσιμα τετράγωνα στην πτέρυγα της βασίλισσας και έχασε εύκολα από τον Zahariev, ο Καφώρος αυτοπαγίδευσε τον πύργο του ενώ είχε κερδισμένη θέση και στις γυναικείες σκακιέρες έχασε 21/2-1/2 με μόνη την WIM Brunello να διασώζεται. Στην τελευταία παρτίδα είχαν μείνει ο Γεωργιάδης λευκός με τον Σουλεΐδη και κατέληξαν σε ένα μάλλον ξερά ισόπαλο φινάλε - τουλάχιστον στα μαζέτικα μάτια μου - που τράβηξε όμως πολύ.

Η Στέγη είναι σίγουρο ότι θα κάνει 7 στα 7 στο φετινό πρωτάθλημα και το μόνο ενδιαφέρον είναι να δούμε ποια ομάδα θα της κόψει περισσότερους πόντους στη μεταξύ τους αναμέτρηση. Η Σ.Α.Χανίων έκοψε 31/2 και μου φάνηκαν πολλοί. Ο Chucki έπαιξε περίεργα το Berlin Wall και ο πύργος του θ8 έμεινε εκτός παιχνιδιού σχεδόν μέχρι το τέλος. Ένοιωσα ότι ήταν αρκετά χειρότερος σε κάποια φάση αλλά i) δεν έχω δει computer evaluations και ii) έχω καμιά 800αριά ELO λιγότερα από αυτόν :). Οι υπόλοιποι 3 βαθμοί κερδήθηκαν από την Χριστοδουλάκη επί της Ζωής Ιορδανίδου, από τον Ναούμ επί του Πρωταθλητή Ελλάδος στα Κ14 Σταθόπουλου και από τον Παπαδογιάννη επί του Μπέλλου. Γενικά η Στέγη θα χάνει βαθμούς μόνο στις ειδικές σκακιέρες αφού στις 1-5 έχει τον Ivanchuk, τον Macieja και την Εθνική Ελλάδος. Αρκεί να πούμε ότι ο Κοτρωνιάς έπαιζε πέμπτη ανδρική με παίκτη γύρω στα 1900.

Η συνάντηση Κορωπί-Τριανδρία ήταν μεγάλο ντέρμπυ. Πέρυσι το Κορωπί είχε κερδίσει 8-4 αλλά είχε και τον Σουλεΐδη που προσωπικά τον θεωρώ πολύ καλό παίκτη - έχει και την εμπειρία της Budesliga. Ο Σπύρος Καπνίσης μετά τον χθεσινό του θρίαμβο είχε να αντιμετωπίσει τον Navara. Προσπάθησε μάλλον να παίξει αντιθεωρητικά αλλά δεν του βγήκε και πολύ καλά και έχασε γρήγορα. Ο Σανδαλάκης έκανε ισοπαλία με τον Αργυρούδη - δεν είδα καθόλου την παρτίδα. Ο Ketsuriani είχε πιόνι πάνω αλλά ο Σπύρος Ιλαντζής έπαιξε καλά το φινάλε, θυσίασε τον ίππο του για το επικίνδυνο ελεύθερο του αντιπάλου του και τον άφησε με φου και γωνιακό πιόνι που βγαίνει σε λάθος τετράγωνο. Ο Δεληθανάσης σε μια Γαλλική Τάρρας μάυρος επανέλαβε τη βαριάντα με την οποία είχε βγει πολύ καλά στην παρτίδα του με τον Τζερμαδιανό στο κύπελλο αλλά αντί για β6 έπαιξε β5 - μάλλον καινοτομία - μετά από το οποίο ο αντίπαλος του μάλλον μπερδεύτηκε. Ο Σαββόγλου κράτησε με νύχια και με δόντια την ισοπαλία σε σταθερά χειρότερη θέση στην 6ωρη παρτίδα του με τον Ψωμιάδη. Το αποτέλεσμα κρίθηκε ουσιαστικά στις 11-12 σκακιέρες όπου η Τριανδρία έκανε το 2-0 και συνολικά επικράτησε με 7-5.

Ο Σ.Ο. Ηρακλείου κέρδισε εύκολα την Άμφισσα - κέρδιζε με βαρύ σκορ από νωρίς. Η μόνη παρτίδα που παρακολούθησα ήταν αυτή της πρώτης σκακιέρας όπου ο Victor Bologan κέρδισε ένα φινάλε στο οποίο είχε ίππο για τρία πιόνια. Το άνοιγμα είχε ενδιαφέρον. 1.e4 d6 2.Nc3 Nf6 3. Nge2.. Μετά από λίγη σκέψη ο Bologan έπαιξε 3...b5!? και έκανε αρκετές βόλτες μέχρι να παίξει ο αντίπαλος του :) Από τους πολύ αγαπημένους μου παίκτες!

Ο ΦΟΝΗ κέρδισε 71/2-41/2 την Καλλιθέα λόγω του 4-1 που πέτυχε στις ανδρικές σκακιέρες. Κάτω τα πράγματα ήταν ισορροπημένα.

Η ΑΕΚ ζορίστηκε και πάλι - όμως όχι τόσο όσο στον πρώτο γύρο. O Peter Heine Nielsen νόμιζα ότι κέρδιζε, είχε φυτέψει έναν ίππο στην καρδιά του στρατοπέδου του μαύρου, όμως τελικά έμεινε στην ισοπαλία. Η Cmilyte μου φαινόταν πολύ χειρότερη από την αρχή και τελικά έχασε από τον Markus Ragger. Ο Κώστας Μουτούσης δεν κατάφερε να βγάλει κάτι από το άνοιγμα, αν και στην ανάλυση έδειξε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες - μια καθόλου τυπική μανούβρα (Nbd2-b3-a5!) έναντι της Stonewall - και συμφώνησε την ισοπαλία πολύ νωρίς με τον Τσιάμη. Ο Κοτρότσος κέρδισε τον Σκαλκώτα με τα μαύρα - σε τί άλλο, Αγγλική - και μάλιστα σε πολύ κρίσιμο σημείο για την έκβαση της αναμέτρησης. Η Πετσετίδη ήταν χειρότερη από την αρχή, η μικρή Τσεργά έχασε σχεδόν αμέσως - ήταν και λίγο αρρωστούλα - αλλά από την 8 και κάτω η ΑΕΚ κυριάρχησε με 41/2-1/2 και δε γινόταν να χάσει.

Από το Χαλκίδα-Φλώρινα δεν είδα και πολλά, ο Naiditsch πάντως έχασε και πάλι, αυτή τη φορά από τον Νορβηγό Jon Ludwig Hammer και μάλλον είναι πολύ ντεφορμέ. Από την 5 και κάτω μόνο ο Ρηγόπουλος διασώθηκε διατηρώντας τη φόρμα του από το όπεν του Φυσιολάτρη. Η Χαλκίδα θα κινδυνέψει με υποβιβασμό.

Στην πολύ σημαντική αναμέτρηση για τη μάχη της σωτηρίας, η Καλαμάτα κέρδισε πάρα πολύ άνετα την Ικαρία και από ότι φαίνεται η συμπαθέστατη ομάδα του νησιού θα παλέψει μέχρι τέλους με τη Χαλκίδα για να σωθεί - αν και μου φαίνεται δύσκολο να τα καταφέρει. Ο κύριος Πούντζας έπαιζε μέχρι τις 11 σχεδόν και αποτελεί κινητή διαφήμιση του αθλήματος.

Η ομάδα του Παπάγου διέλυσε τα Ιωάννινα τα οποία σίγουρα θα υποβιβαστούν καθώς είναι με διαφορά η πιο αδύναμη ομάδα. Ελπίζω τουλάχιστον να χαρούν τους αγώνες.

Ο Πανιώνιος κέρδισε τον Σ.Ο.Πατρών στο ντέρμπι με 7-5. Το μόνο που είδα από αυτήν τη συνάντηση ήταν το φινάλε της παρτίδας Lupulescu-Negi που παιζόταν μέχρι τις 11 το βράδυ και αφού η νίκη στην αναμέτρηση είχε κριθεί - ήταν 61/2-41/2 το σκορ. Εμένα μου φαινόταν προφανέστατα ισόπαλο αλλά από σχόλια ισχυρότερων εμού παιχτών κατάλαβα ότι μάλλον υπάρχει ένα πλάνο νίκης για το λευκό το οποίο γνώριζε ο Lupulescu και προσπαθούσε να φτιάξει τις συνθήκες που το επιτρέπουν. Τελικά δεν τα κατάφερε.

Ελπίζω να καταφέρω άλλη μια επίσκεψη στους αγώνες και νέα ανταπόκριση, Καλή επιτυχία σε όλους όσους παίζουν!

3 σχόλια:

Jethro Talat είπε...

Έχει ελλείψεις η επίσημη ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, δεν έχουν καμιά αναλυμένη παρτίδα (θα μπορούσαν να έχουν ζητήσει τη συνεργαία π.χ. του Παπαιωάννου ή του Γρίβα, που ήταν εκεί), οι παρτίδες (και φωτος) του χθεσινού γύρου δεν έχουν ανέβει ακόμα, τα προβλήματα με τα δρομολόγια συνεχίζονται... Αλλά και οι θεατές δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε από κοντά τους μεγάλους παίκτες. Καλή η αίθουσα, αλλά η διαρρύθμιση μπορούσε να είναι καλύτερη.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

H Ικαρία θα σωθεί. Θα κερδίσει την Χαλκίδα (που κάτω είναι ανύπαρκτη), και θα την στείλει παρέα με τα Γιάννενα (που όντως δεν ελπίζουν σε τίποτε).

trandism είπε...

Ναι πολύ πιθανόν να συμβεί αυτό. Ικαρία-Χαλκίδα πάντως θα είναι η μεγάλη μάχη.

Θα ξαναπάω σήμερα παρά τις δυσκολίες στη μετακίνηση και θα γράψω εντυπώσεις το βράδυ