Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ματς Διεκδικητών - Προημιτελικά 4/4


Το μεγάλο δράμα σήμερα παίχτηκε στην παρτίδα Topalov-Kamsky, όπου μετά από τρομερή πίεση χρόνου του Kamsky, τα λευκά είχαν κατακερδισμένη θέση στην ανανέωση του χρόνου, αλλά περιέργως δεν κατάφεραν να τη μετατρέψουν. Έτσι ο Gata Kamsky μαζί με τον Boris Gelfand βρίσκονται από σήμερα στα ημιτελικά, ενώ οι Kramnik-Radjabov και Aronian-Grischuk θα αγωνιστούν αύριο στα μπαράζ μειωμένου χρόνου σκέψης.


Δραματική παρτίδα που ο Βούλγαρος δύσκολα θα σβήσει από τη μνήμη του. Το 5.Qc2 που έπαιξε σε αυτή την anti-Grunfeld είναι καινοτομία(!) η οποία δυσκόλεψε πολύ τον Kamsky που βρέθηκε πολύ κάτω στον χρόνο παρότι αντικειμενικά η θέση που έβγαλε δεν ήταν τόσο άσχημη. Από το 14...Nb4?! και μετά ο μαύρος δεν έπαιξε με ακρίβεια και βρέθηκε σε δύσκολη όπου έπρεπε να βρει μοναδικές άμυνες σε φοβερή πίεση χρόνου. Μετά το 36...Ne5? και κυρίως το 38...N7c6??, που όμως πρέπει να πούμε πως παίχτηκε με ελάχιστα δευτερόλεπτα στο ρολόι, βρέθηκε τελείως χαμένος. Ο Topalov μετά την ανανέωση χρόνου έχασε αρκετές ευκαιρίες και πέταξε οριστικά τη νίκη με το 48.Qxg5?. Αναγκάστηκε να δώσει διαρκές σαχ στο τέλος για να μη χάσει. Έτσι ολοκληρώθηκε η έκπληξη και ο πρωταθλητής ΗΠΑ προκρίθηκε στο επόμενο γύρο.

O Mamedyarov ήθελε μόνο νίκη και αυτό δικαιολογεί την επιλογή του Μπενόνι από την πλευρά του. Μετά το 15...e5 δεν υπήρχε πια περίπτωση να χάσει ο λευκός. Συμφωνήθηκε η ισοπαλία σε μια θέση που ο Gelfand θα κέρδιζε ακόμα και υπνωτισμένος.

Πολυπαιγμένη συνέχεια στο Γκαμπί της Βασίλισσας. Ο Kramnik έβγαλε το 4 προς 3, αλλά ο μαύρος έχει υπεραρκετό αντάλλαγμα με τους πύργους στην 2η γραμμή. Η Ινδική του Βασιλιά - που όλοι περιμένουμε - δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα από τον Radjabov.

O Grischuk συμφώνησε την ισοπαλία πολύ γρήγορα, σε μια θέση που ίσως θα μπορούσε να παίξει για το κάτι παραπάνω. Το ότι ήταν κάτω στο χρόνο, πιστεύω πως επηρέασε την απόφασή του αυτή.

1 σχόλιο:

barbis είπε...

H θέση του Τοπάλοβ παρόλοτο +6 που λένε σε κάποια φάση οι μηχανές δεν είναι τόσο απλή.Υπάρχουν πολλά κομμάτια μέσα και απαιτείται μεγάλη ακρίβεια για τη νίκη.Μου θυμίζει μια παρτίδα που είχα παίξει με τον τότε δεκαπενταχρονο Γιώργο Γκούμα πριν από αρκετά χρόνια.Όταν την έβαλα στα μηχανήματα έγραφαν σε μια θέση +9.Εγώ τότε έπαιξα τη συνέχεια που έγραφαν τα προγάμματα με μια όμως φαινομενικά ανούσια αναστροφή των δύο πρώτων κινήσεων και η υπεροχή χάθηκε ακαριαία.Το ωραίο είναι ότι ούτε ο τότε συμπαίκτης Γιάννης Συμεωνίδης βρήκε τίποτα χειροπιαστό στην ανάλυση.Τελικά η παρτίδα τελείωσε ισόπαλη.Όπως είδα για να κέρδιζε ο Τοπάλοβ έπρεπε σε κάποιo σημείο να παίξει ένα Βd4 με σκοπό να αλλάξει τον αξιωματικό με τον ίππο του αντιπάλου κάτι που δεν ήταν και τόσο εύκολο ακόμα και για έναν ισχυρότατο GM όπως αυτός.