Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σοβιετική Ένωση και Σκάκι - Μια σειρά βιβλιοπαρουσιάσεων #3 Εθνικά Πρωταθλήματα


(Soltis, Soviet Chess 1917-1991 http://chessnewsgr.blogspot.com/2010/11/2.html)


Οι τελικές φάσεις των πρωταθλημάτων Σοβιετικής Ένωσης ήταν τρομακτικά ισχυρά τουρνουά, για μια περίοδο μάλιστα αποτελούσαν τα ισχυρότερα τουρνουά της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληροι παγκόσμιοι πρωταθλητές "τρώγανε" τα μούτρα τους εκεί, ενώ το να προκριθεί κανείς στα τελικά ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Το "The Soviet Championships" των εκδόσεων Cadogan είναι μια καλή προσπάθεια ανασκόπησης όλων των τελικών φάσεων από το 1920 μέχρι το 1991. Τα κείμενα είναι του Bernard Cafferty που παρακολουθούσε αυτά τα πρωταθλήματα ακούγοντας το Radio Moscow, ενώ τις επιλεγμένες παρτίδες (δύο-τρεις από κάθε χρονιά), σχολιάζει ο Mark Taimanov, ο οποίος κατέχει και το ρεκόρ συμμετοχών σε τελικές φάσεις πρωταθλημάτων Σοβιετικής Ένωσης, 23(!) τον αριθμό.

Η επιλογή των παρτίδων είναι πολύ καλή. Έχει πολλά διαμαντάκια όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στην ανάρτηση για το πρωτάθλημα του 1960, ενώ υστερεί λίγο στα "παρασκηνιακά". Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια καλή ανασκόπηση των τουρνουά της ελίτ του σοβιετικού σκακιού και σίγουρα φθηνότερη και πρακτικότερη λύση από το αναζητήσει κανείς τα επιμέρους bulletins ή να αρκεστεί στις ψυχρές databases.

Bernard Cafferty and Mark Taimanov
The Soviet Championships
Cadogan Books
London, 1998

Αν το βιβλίο των Cafferty και Taimanov είναι απλώς μια καλή συλλογή παρτίδων με κάποιο ιστορικό backgound, εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν θησαυρό, καθώς στο Red Letters, των Sergey Grodzensky και Tim Harding μπορεί να βρει κανείς όλα τα στοιχεία για τα πρωταθλήματα Σοβειτικής Ένωσης στο σκάκι δι αλληλογραφίας με τις πιο κρίσιμες παρτίδες τους αναλυμένες από τους παίκτες σε μετάφραση από τα Ρώσικα του Ken Neat (που έχει μεταφράσει και τα κείμενα του Botvinnik για την Moravian Press). Από το 1948 μέχρι και το 2002 συμπληρώθηκαν 21 πρωταθλήματα με νικητές άγνωστους στο ευρύ κοινό αν εξαιρέσει κανείς τον πρώτο νικητή, τον Aleksandr Kostantinopolsky.

Το βιβλίο συνοδεύεται από CD-ROM που έχει επιμεληθεί ο Tim Harding και περιέχει 4500 παρτίδες από τα πρωταθλήματα και άλλες διοργανώσεις σκακιού δι αλληλογραφίας που έλαβαν χώρα στη Σοβιετική Ένωση, εκ των οποίων οι 1100 είναι αναλυμένες, το πρωτότυπο κείμενο του βιβλίου στα Ρώσικα καθώς και αρκετές φωτογραφίες.

Red Letters - The Correspondence Chess Championships of the Soviet Union
Sergey Grodzensky & Tim Harding
Chess Mail
Dublin, 2003

(τέλος τρίτου μέρους)

6 σχόλια:

Kυρ Μεντιος είπε...

Κατι φαινεται ν' αλλαζει στην Ρωσια;

Σε μεγαλη συνεντευξη που εδωσε ο Ιl. Levitov, προεδρος της Ρωσικης Ομοσπονδιας, στον M. Glukhovski,

http://www.russiachess.org/content/view/5685/
357/

αρχισυντακτη του "64", δεν διστασε να προχωρησει σε ρηξεις:

Δηλωσε πως η Ομοσπονδια δεν υπαρχει για να εχουν μια καλη ζωη οι επαγγελματιες σκακιστες, αλλα για να διαδωσει το σκακι στην κοινωνια, οι κορυφαιοι σκακιστες ειναι απλα ενα εργαλειο γι αυτο τον σκοπο, και αν συνεργαστουν θα μπορουν να εχουν πολλα οφελη. Περιγραφοντας τις εντυπωσεις του απο την επαφη του με τον σκακιστικο κοσμο (το δικο του εργασιακο βιογραφικο εχει να κανει με δημοσιες σχεσεις και μαρκετινγκ) ειπε πως αν και ευχαριστιεται πολυ να συζητα με σκακιστες, διαισθανεται πως υπαρχει απο την μερια τους μεγαλη επιφυλακτικοτητα, φοβος και ζηλια, αλλα ελπιζει πως θ' αποδειξει εμπρακτα στους καλοπροαιρετους το ενδιαφερον του για το σκακι (η ακριβης εκφραση που χρησιμοποιησε ηταν "δεν αποδεικνυεις σ' ενα παιδι την αγαπη σου, το καταλαβαινει απο τις πραξεις σου")

Παμε σημειο προς σημειο:

Δηλωσε ευχαριστημενος απο την επικρατηση της γυναικειας ομαδας στους Ολυμπιακους αλλα διευκρινησε πως η διαφορα των ομαδων δεν ηταν τοσο μεγαλη και η διαφορα στην βαθμολογια ηταν πλασματικη, κατι που φανηκε και στα αποτελεσματα του Παγκοσμιου Κυπελλου της Τουρκιας, ενω χαρακτηρισε αποτυχημενη την εμφανιση τοσο της πρωτης οσο και της δευτερης Αντρικης ομαδας, καθως μονο το χρυσο θα ηταν επιτυχια. Για την αποτυχια της πρωτης ομαδας, ειπε πως οι σκακιστες που την αποτελουσαν εχουν κορεστει αγωνιστικα, συνηθισαν να κανουν συντομες ισοπαλιες, και δεν εχουν αγωνιστικο πνευμα, με αποτελεσμα να μην μαχονται σε καθε παριδα. Συγκρητικα ανεφερε την Εθνικη Γερμανιας στο ποδοσφαιρο, που φερνει αποτελεσματα 2 επιπεδα πανω απο τις προσωπικες ικανοτητες των αθλητων της ακριβως γιατι μαχεται συνεχως...

(συνεχιζεται..)

Κυρ Μεντιος είπε...

Σχετικα με τα οργανωτικα θεματα, ειπε πως το Tal memorial ηταν πετυχημενο, αλλα οι Τελικοι Ανδρων και Γυναικων τεραστια αποτυχια, καθως καθημερινα τους παρακολουθουσαν 10-20 ανθρωποι, ακομη και στο διαδικτυο δεν τα παρακολουθησαν πολλοι ανθρωποι, και το γυναικειο τουρνουα ηταν πιο ενδιαφερον καθως υπηρχε μαχητικοτητα και εναλλαγες στην βαθμολογια. Τα τουρνουα ηταν πολυ ακριβα (το Αντρικο κοστισε 200 χιλ δολλαρια), και το οφελος ελαχιστο. Πολυ προτιμοτερο θα ηταν, για την διαδοση του αθληματος, να ξοδεψουμε τα ιδια χρηματα για να στειλουμε τους GM να διδαξουν σε σκακιστικα σχολεια.
Ειπε πως το δικο του κριτηριο για μια πετυχημενη διοργανωση, εχει να κανει με ενδιαφερον απο την μερια των θεατων και των media, με το αν ερχονται παιδια να παρακολουθησουν τους αγωνες, αν υπαρχει διαφημιση στην πολη που γινεται το τουρνουα. Θελουμε να προσελκυσουμε χορηγους αλλα αποδειχτηκε πως για τους τελικους, δεν ενδιαφερθηκε κανενας. Ισως φταιει το μικρο ενδιαφερον για το σκακι στην χωρα, ισως φταιει η ταση για συντομες ισοπαλιες, καποιοι ειναι φιλοι, καποιοι προπονουνται μαζι, καποιοι εχουν επαγγελματικους δεσμους, καποιοι καποια ανοιγματα δεν τα παιζουν, και ετσι σε καθε γυρο μια παρτιδα τουλαχιστον δεν παιζονταν. Αυτο ηταν εξοργιστικο και εχει μεγαλες επιπτωσεις στους θεατες, κι αυτο φανηκε στο διαδικτυο. Θα αναμορφωσουμε το συστημα, οχι επαναστατικα, για να "εξαναγκασουμε" τους σκακιστες να παιξουν μαχητικα. Δεν εχω προβλημα να "ταϊζω" τους σκακιστες, αλλα η δουλεια μου ειναι να "ελαφρυνω" το σκακι, για ν' αρεσει στους θεατες. Παλια οι πρωταθλητες,με το παιχνιδι τους, τραβουσαν τους θεατες. Τα παιδια το θεωρουσαν τιμη τους να μιλησουν μαζι τους...

Για παραδειγμα δεν μου αρεσουν τα ημιτελικα. Πολυ ακριβη διοργανωση, συγκεντρωνει ελαχιστους θεατες, κανενας δεν θελει να την διοργανωσει.. Για ποιον τα κανουμε αν κανενας δεν ενδιαφερεται; Σκεφτομαστε να κανουμε τις διοργανωσεις πιο ανταγωνιστικες και να εισαγουμε καποια στοιχεια απο το τενις, οπου οι καλοι παικτες βρισκονται αντιμετωποι στους τελευταιους γυρους...

(συνεχιζεται)

Kυρ Μεντιος είπε...

Εκει ο δημοσιογραφος αντετεινε πως το νοκ αουτ συστημα ειναι καλο για το τενις, οπου τα τουρνουα διαδεχονται το ενα το αλλο καθε βδομαδα, και αν χασεις στο ενα, παιζεις στο επομενο, ενω το Παγκοσμιο Κυπελλο γινεται καθε δυο χρονια. Επισης ουτε το Παγκοσμιο κυπελλο συγκεντρωνει θεατες.

Η απαντηση του Levitov: Σωστα, αλλα το παγκοσμιο Κυπελλο δεν βαζει σαν στοχο του να μαζεψει θεατες. Εμειες εχουμε σαν στοχο να κανουμε τουρνουα που θα συγκεντρωσουν ανθρωπους. Πιστευω πως ο Παγκοσμιος τιτλος, για να κρατησει την αξιοπιστια του πρεπει να κρινεται σε παρτιδες κανονικου χρονου, αλλα ειναι απαραιτητο να προωθησουμε τα rapid τουρνουα. Σε τουρνουα κλασσικου χρονου ειναι αδυνατο να προσελκυσουμε χορηγους κι αυτο το ξερω απο την πειρα μου. Ο συγχρονος ανθρωπος δεν εχει ουτε τον χρονο, ουτε την διαθεση, ουτε την ενεργεια να παρακολουθησει τετοιες παρτιδες. Χανει το ενδιαφερον του μετα απο 40 λεπτα. Λεγεται οτι μεσα απο τα rapid οι σκακιστες δεν βελτιωνονται. Το ιδιο συμβαινει ομως, οταν το σκακι σου, δεν μπορει να εξασφαλισει τα προς το ζειν για σενα και την οικογενεια σου. Κι αυτο συμβαινει σημερα.. Οσοι ειναι εξω απο την πρωτη 30αδα στην παγκοσμια καταταξη δυσκολευονται να τα βγαλουν περα οικονομικα. Για να το αλλαξουμε αυτο ειναι απαραιτητο να κανουμε τα τουρνουα πιο ενδιαφεροντα. Το format 25'+10'' ειναι βολικο για τον καθενα, ο παικτης μπορει να παιξει, ο σχολιαστης ν' αναλυσει, ο θεατης να ερθει με το παιδι του.. οι ανθρωποι ερχονται για το αποτελεσμα, οχι για να παρακολουθησουν την παρτιδα, αυτο πρεπει να το kαταλαβουμε. Το rapid ειναι πολυ βολικο για οσους ενδιαφερονται κυριως για το αποτελεσμα....

Πρεπει να προσφερουμε ακουστικα στους θεατες, πρεπει ο σχολιασμος να ειναι ενδιαφερον και απλος...

Οι σκακιστες πρεπει να περιοδευουν, οι Rωσοι GM πρεπει να διατρεχουν την χωρα παιρνοντας μερος σε μια σειρα rapid GP. Ειναι πολυ ευκολο να βρεις τα χρηματα για ενα τετοιο τουρνουα, πολυ πιο ευκολο απο να χρηματοδοτησεις το Ρωσικο διασυλλογικο. Ειναι ευκολο να προσελκυσεις τα media, ενα δελτιο τυπου, ολοι μπορουν να το γραψουν. Μια τετοια διοργανωση, σε περιοχες που πολυ λιγα πραγματα συμβαινουν, θα μπορουσε να ειναι μια ενδιαφερουσα απασχοληση για το Σαββατοκυριακο.

Εδω ο Glukhovski εξεφρασε την γνωμη πως τετοιες αλλαγες θα προκαλεσουν αντιδρασεις απο τους επαγγελματιες σκακιστες, και η απαντηση ηταν πως "Η αντιδραση μαλλον θα ηταν δεδομενη απο την επαγγελματικη κοινοτητα, οποιες και να ηταν οι αλλαγες, καθως οι σκακιστες ειναι πολυ συντηρητικοι, και απεχθανονται τις μεταβολες, και σε μερικους ισως αρεσει να τους φερνουν το φαγητο ετοιμο, αλλα πρεπει να καταλαβουν πως ισοπαλιες 13 κινησεων, δεν θα γινονται ανεκτες. Πρεπει να καταλαβουν πως πρεπει να μαχονται. Για να ειναι ευχαριστημενοι οι ιδιοι, θα πρεπει να ειναι ικανοποιημενοι και οι αλλοι. Ετσι στους φετινους τελικους θα παιξουν μονο 8 ατομα, και απο απο τους ημιτελικους θα προκριθουν μονο 3. Αλλα ο νικητης θα εχει δικαιωμα να παιξει στο Tal memorial. Μαστιγιο και καροτο.."

(συνεχιζεται)

Κυρ Μεντιος είπε...

Glukhovski: Νομιζω πως το μειωμενο ενδιαφερον για τα ατομικα Πρωταθληματα ειχε να κανει και με την πληθωρα των διοργανωσεων μεσα σε λιγο χρονο.

Levitov: Πραγματι το καλενταρι του 2010 ηταν καταστροφικο. Νομιζω οτι η αποτυχια των Ρωσιδων στο Παγκοσμιο Κυπελλο εν μερει οφειλεται και στο ποσο κοντα ηταν η διοργανωση με το Ρωσικο πρωταθλημα. Οι κοπελες δεν ειχαν χρονο να ξεκουραστουν απο την μαχητικη διοργανωση. Εμεις ειχαμε μεσα σε 2 μηνες 5 σημαντικες διοργανωσεις. Προσπαθησαμε να κανουμε αλλαγες στο Ρωσικο καλενταρι για να το κανουμε πιο λογικο αλλα δυστυχως υπηρχαν προβληματα με το Διεθνες. Ειναι παντα ασαφες τι θα γινει ποτε, τον επομενο χρονο. Το Tal memorial γινεται παντα αρχες Νοεμβριου, και ειναι μια απο τις σπουδαιοτερες διοργανωσεις του ετους. Ποιος ειναι ο λογος που το Πανευρωπαϊκο διασυλλογικο μπηκε τις ιδιες μερες. Επιτηδες γινεται; Το τουρνουα επεζησε γιατι το μεταθεσαμε χρονικα. Δεν μπορεις να ερχεσαι και να καταστρεφεις αυτο που οι αλλοι κτιζουν με τα χρονια, αυτο δειχνει μεγαλη ελλειψη σεβασμου, στους ιδιωτες διοργανωτες.

Γενικοτερα το διεθνες καλενταρι ειναι τεραστιο προβλημα. Στο τενις την αρχη του χρονου δημοσιευεται το προγραμμα, και ο καθε τενιστας κανει τον προγραμματισμο του, που θα παιξει και που οχι. Πολλοι σκακιστες δεν ξερουν το προγραμμα τους για τους επομενους εξι μηνες, το να ζεις μ' αυτη την αβεβαιοτητα μπορει να ειναι μεγαλη ταλαιπωρια, και πολυ δυσαρεστο..

Το Ρωσικο καλενταρι δεν θ' αλλαξει πολυ το 2011, αλλα θα ριξουμε μεγαλο βαρος στον θεσμο του Ατομικου Κυπελλου. Θ' αυξηθουν τα επαθλα, οι παικτες θα φτανουν δυσκολοτερα στον τελικο, δεν θα υπαρχουν προκρισεις βασει της αξιολογησης... θελουμε να κανουμε την διοργανωση το κυριως τουρνουα για τους σκακιστες που δεν ανηκουν στην ελιτ. Παραλλλα μπορουν να γινουν Rapid GP, μαθηματα με τους GM, διαλεξεις κα. Το Κυπελλο της Ρωσιας θελουμε να γινει η κυρια σκακιστικη δραση στην περιφερεια. Οποιος θελει ν' αναλαβει μια τετοια διοργανωση και σεβαστει τις προϋποθεσεις που βαζουμε, μπορει να ειναι βεβαιος πως η Ομοσπονδια θα χρηματοδοτησει τα επαθλα. Δυστυχως αν και θελουμε να προσελκυσουμε νεους διοργανωτες, το ενδιαφερον ως τωρα ειναι μικρο ενω πολυ μεγαλο ενδιαφερον υπαρχει για τα μαθηματα με GM.

Φετος θα ξεκινησουμε και το Grand prix στο rapid. Φανταζομαι πως σε καθε τουρνουα θα υπαρχουν περιπου 25 προσκεκλημενοι σκακιστες, θα φτανουν την Παρασκευη, το Σαββατοκυριακο θα παιζουν, Δευτερα πρωϊ θα φευγουν. Θα υπαρχει συνολικη βαθμολογια, κι ενας τελικος νικητης. Δεν θα γινται μονο ενα τουρνουα, θα υπαρχουν ομιλιες, σεμιναρια, τουρνουα blitz.. κι αυτον τιν θεσμο θα τον υποστηριξουμε οικονομικα. Πιστευω πως κατι τετοιο θα αναβαθμησει και την προβολη του σκακιου, στα media. Ειναι πολυ πιθανο, μια τετοια διοργανωση να ενδιαφερει την τοπικη τηλεοραση. Παρεπιπτοντως ενα σχολιο. Εχουμε την εντυπωση πως αν αποκτησουμε προσβαση στην τηλεοραση, ολα θα διορθωθουν. Αυτο ειναι ανοητο, ειναι η δικαιολογια μας για το οτι τα πραγματα δεν πανε καλα. Ακουω συχνα: Αχ, αν ημασταν στην τηλεοραση.. Η τηλεοραση ειναι σημαντικη αλλα δεν θα βοηθησει απο μονη της.
Θελω το σκακι να φερει χαρα στην ζωη των ανθρωπων... Οι ανθρωποι να περιμενουν με αγωνια και λαχταρα τα τουρνουα. Το σκακι μπορει να ειναι διασκεδαση, ειναι ενας ευκολος, φτηνος τροπος μακρια απο τη βαρεμαρα της καθημερινης ζωης, αυτη ειναι η ευκαιρια μας να κανουμε κατι δημιουργικο.

(συνεχιζεται)

Kυρ Μεντιος είπε...

Levitov:
Πιστευω οτι ο τροπος να κανουμε δημοφιλες το σκακι περναει απο τα παιδια. Oι περισσοτεροι γονεις θα ηταν διατεθειμενοι να τραβηξουν το παιδι τους απο την οθονη του υπολογιστη η τους δρομους, για να το στειλουν σε καποιο μαθημα σκακιου. Ειναι κοινη πεποιθηση πως η ενασχοληση με το σκακι ειναι πολυ χρησιμη στο παιδι. Αυτο ειναι φοβερο πλεονεκτημα και πρεπεi να το χρησιμοποιησουμε. Αν δεκαδες χιλιαδες παιδια παιζουν σκακι, το ενδιαφερον των media θα ερθει απο μονο του, αλλα αυτο ειναι ια μακροχρονη διαδικασια, δεν θα γινει σ' ενα μηνα. Για το σκακι θα μιλανε και θα γραφουν, οταν γινει ενα σημαντικο κομματι της καθημερινης ζωης.

Νομιζω πως η επικοινωνια με κορυφαιους GM, θα ειναι ενα φοβερο κινητρο για τους νεαρους σκακιστες. Και ειμαι σιγουρος πως καθε παιδι με καποιες ικανοτητες, θα ενθουσιαστει να αναλυσει για μια βδομαδα τις παρτιδες του, με τον Svindler. Επικοινωνησαμε με τους κορυφαιους GM, και προς τιμην τους, εδειξαν μεγαλο ενδιαφερον για το προγραμμα. Και ειναι ενα πολυ φτηνο προγραμμα, ολα τα σχολεια GM, που προγραμματισαμε για το 2011, θα κοστισουν το ιδιο με μια συμμετοχη ενος GM στα τελικα του πρωταθληματος. Το πρωτο σχολειο ξεκιναει τον Γεναρη με 16 παιδια και 4 προπονητες τους, που θα συναντηθουν με GM, ακομα και πρωην Παγκ. πρωταθλητες. Θα ηθελα να χρησιμοποιησω στο προγραμμα ολους τους κορυφαιους σκακιστες και σκακιστριες. Αν και εχουν φορτωμενο προγραμμα, νομιζω μια βδομαδα μπορουν να την εξοικονομησουν. Απο τα αποτελεσματα των παιδιων θα καταλαβουμε ποιος ειναι καλος δασκαλος. Φετος θα γινουν 8 τετοιες εβδομαδες, και το ενδιαφερον ειναι τεραστιο, συνεχεια παιρνουμε γραμματα απο Δημαρχους, που προσφερουν δωρεαν διαμονη και φαγητο. Οι Δημαρχοι προσπαθουν να βρουν τροπο να κανουν την διαφορα για την περιοχη τους. Μεχρι τωρα ειχαμε χωριστα τους GM, χωριστα τους προπονητες, χωριστα τα παιδια. Νομιζω πως πρεπει να τους μαζεψουμε στο ιδιο μερος, και να μοιραστουν την καθημερινοτητα τους..

Προσφατα προτεινα σ' εναν πλουσιο φιλο του σκακιου να χρηματοδοτησει καποια ομαδα, και με κοιταξε με ερωτηματικο βαρυ βλεμμα.. οταν του προτεινα ομως να δημιουργησουμε ενα συστημα για να βοηθησουμε τα νεαρα ταλεντα το βλεμμα του ζωντανεψε κι αρχισε να ενδιαφερεται...

Αυτα.

Kυρ Μεντιος είπε...

Svindler και Tomaszewski ειναι οι πρωτοι GM που ανελαβαν να διδαξουν 16 ταλαντουχους νεαρους, στα χιονισμενα περιχωρα της Μοσχας.

Τις διαλεξεις των GM βιντεοσκοπουσε συνεργειο, με σκοπο να χρησιμοποιηθουν σαν εκπαιδευτικο υλικο και για λιγοτερο τυχερα παιδια. Ακολουθουσαν αθλοπαιδιες, και μετα το βραδυνο οι νεαροι χωριζονταν σε δυο ηλικιακα γκρουπ και ανελυαν παρτιδες διπλα-διπλα με τους GM.

Μιλαει ο Tomaszewski: "To θεμα μου ηταν το φιναλε. Με τον Svindler μοιρασαμε τα θεματα, αυτος ασχοληθηκε με την δυναμικη των θεσεων, την πρωτοβουλια, και την επιθεση, κι εγω ανελαβα την υλοποιηση της υπεροχης, και τα φιναλε. Ο καθενας πρεπει να μελετησει τα φιναλε, ακομα κι ο ομιλων αν κρινω απο μερικες παρτιδες μου"..

" Στην αρχη μιλησα για την ομορφια του σκακιου, αν αρχιζα απευθειας με τα φιναλε, τα παιδια θα βαριοντουσταν και δεν θα ειχα την ευκαιρια να κερδισω την προσοχη τους "..

Ο νεαρος Ρωσος (που ειναι γνωστος με το παρατσουκλι ο Καθηγητης αναμεσα στους συμπαικτες του, λογω της σοβαροτητας του) ομολογησε πως τα πραγματα ηταν πιο δυσκολα απ' οτι περιμενε. Νομιζα πως το να προετοιμαστεις για μια διαλεξη δεν θα ηταν δυσκολοτερο απο το να παρακολουθησεις μια παρτιδα στο Wijk aan Zee. Οι γονεις μου ειναι εκπαιδευτικοι, και μου εδωσαν καποιες συμβουλες. Ηταν η πρωτη φορα που μπηκα σε μια τετοια διαδικασια απο την πλευρα του διδασκοντος. Τα παιδια ηταν ζωντανα, χαρουμενα, ο διαλογος ηρθε ευκολα. Αλλα πρεπει να εισαι προετοιμασμενος, οι μαθητες το καταλαβαινουν αμεσως αν λες ανοησιες. Αποδειχτηκε πως υποτιμησα τις δυσκολιες."

Ο Svindler συμφωνει: "Ηταν πραγματικα σκληρο. Απο την φυση μου ειμαι λιγοτερο μεθοδικος απο τον Eugene, αυτος τα ειχε ολα γραμμενα, κι εγω μονο τον σκελετο ειχα στο μυαλο μου. Τις πρωτες λιγες μερες ειχα βαρεια καταθλιψη, νομιζα πως δεν θα ειχα τιποτε να πω. Αλλα εδωσα την πρωτη μου διαλεξη σημερα κι ολοι ακουγαν με προσοχη. Τωρα πια ειναι πιο ευκολο για μενα..Δεν καταλαβα πως περασαν οι ωρες!"

Εδω επεμβαινει ο Tomaszewski: " Αναπτυξαμε μια πολυ καλη σχεση με τα παιδια, να σας δωσω ενα παραδειγμα: Χθες παιξαμε ποδοσφαιρο Προπονητες-Μαθητες. Νικησαμε με δυσκολια. Σ' ενα κορνερ που κερδισαμε ακουστηκε η κραυγη: "Μαρκαρετε τις Καμηλοπαρδαλεις!"

http://www.russiachess.org/content/view/5696/
52/