Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ένα "διαφορετικό διασυλλογικό" - Οι Αθλητές

παράρτημα ΙΙ - Henry Thomas Buckle http://chessnewsgr.blogspot.com/2010/06/i-henry-thomas-buckle.html


Το να φτάσει κάποιος σκακιστής μέχρι τον τίτλο του grandmaster είναι σπουδαίο κατόρθωμα αλλά όχι τόσο δύσκολο όσο τα παλιότερα χρόνια που τα κριτήρια ήταν πιο σκληρά και οι δυνατότητες εξέλιξης ενός παίκτη από το επίπεδο του διεθνούς μαιτρ και πάνω περιορισμένες λόγω έλλειψης υλικού προπόνησης και λογισμικού. Το να φτάσει κάποιος να θεωρείται παγκόσμιος ειδικός σε κάποιο άνοιγμα ή κάποια συγκεκριμένη βαριάντα επίσης σπουδαίο επίτευγμα, όμως αυτό το έχουν επιτύχει και παίκτες που δε έγιναν grandmasters, καλό παράδειγμα ο Ανδρέας Τζερμιαδιανός. Το να προπονεί και να αναδείξει κανείς ένα ταλέντο του μεγέθους του Magnus Carlsen επίσης εντυπωσιακό, θα μπορούσε από μόνο του να κάνει ένα βιογραφικό σημείωμα να ξεχωρίζει. Ο Simen Agdestein ξεπερνάει όμως κάθε έννοια της λέξης "ταλέντο". Εκτός των ανωτέρω είναι διεθνής με την Εθνική Ομάδα της Νορβηγίας στο ποδόσφαιρο και μάλιστα την εποχή που ταυτόχρονα ήταν στο σκακιστικό ζενίθ του - τουλάχιστον αγωνιστικά. Απέρριψε μεταγραφή από την Lyn στην Besiktas για να μπορέσει να παίξει στο Tilburg, ενώ το 1988 ήταν 3ος στο Wijk Aan Zee και ταυτόχρονα έκανε το ντεμπούτο σαν διεθνής στο Νορβηγία-Ιταλία.



Τα σκακιστικά του κατορθώματα αμέτρητα - ειδικός παγκόσμιας κλάσης στην Stonewall, 7 φορές πρωταθλητής Νορβηγίας και όχι όλες πριν την εμφάνιση του Magnus, μοιράστηκε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Νέων του 1986 μπροστά από Ανάντ, Μπαρέεβ - απλά ας προσθέσουμε σε όλα αυτά και το γεγονός ότι συμμετείχε σε τηλεοπτικό σώου ως χορευτής(!?) ενώ βοηθάει τη γυναίκα του στα κείμενα και τους λόγους της(?!!?) καθώς είναι βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας. Ο Simen Agdestein λοιπόν θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα η πρώτη σκακιέρα των αθλητών, των χορευτών, τον βοηθών βουλευτών, των συγγραφέων (τα κείμενα για την περιοδεία του Magnus στηρίζονται σε δικό του βιβλίο) και ποιος ξέρει και ποιων άλλων. Διατηρεί τη σκακιστική στήλη της εφημερίδας VG, ενώ διδάσκει σκάκι στην Ακαδημία του Όσλο αλλά και ποδόσφαιρο σε παιδιά. Α ναι!! Τώρα τελευταία λέει επειδή πλέον έχει ελευθερωθεί κάπως ο χρόνος του καθώς ο Magnus έχει φτάσει το 2800 και δεν τον προπονεί φυσικά, έχει αρχίσει να μαθαίνει πιάνο. Απίθανος τύπος!!


Στη δεύτερη σκακιέρα της ομάδας των αθλητών βρίσκουμε τον Sir George Alan Thomas (Istanbul 1881- London 1972). Δύο φορές πρωταθλητής Βρετανίας στο σκάκι (1925,1934), επτά φορές στο Badminton ενώ ως τενίστας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά(!) του Wimbledon στο διπλό το 1911. Σκάκι έμαθε από τη μητέρα του Lady Edith Thomas, νικήτρια του Hastings γυναικών στα 1895. Στα σκακιστικά του κατορθώματα ξεχωρίζει η μοιρασιά στο Hastings (1934/5) της πρώτης θέσης σε ισοβαθμία με τον Euwe και μπροστά από Botvinik, Capablanca. Έχει να επιδείξει νίκες επί των Capablanca, Euwe, Flohr, Tartakower, Botvinik, Tarrasch, Colle, Reti ενώ τον Gena Maroczy τον είχε +3-1=5 (!). Ήταν ο αρχηγός της Αγγλικής αποστολής στην ολυμπιάδα του Buenos Aires το 1939. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνικών Ομάδων Badminton φέρει το όνομα του, καθώς υπήρξε ο ιδρυτής και διοργανωτής της πρώτης εκδοχής του, το 1949 στο Preston.


O Charles Wreford-Brown (1866-1951) ήταν ποδοσφαιριστής και παίκτης του κρίκετ. Στο κρίκετ έφτασε μέχρι τα τοπικά πρωταθλήματα των κομητειών, όμως στο ποδόσφαιρο έφτασε μέχρι το περιβραχιόνιο της Εθνικής Αγγλίας σε δύο ματς με την Ουαλία το 1894 και 1895, όταν η Εθνική Αγγλίας αποτελούνταν κυρίως από ερασιτέχνες. Μάλιστα ο ίδιος ήταν ορκισμένος εχθρός του επαγγελματικού αθλητισμού και κάποτε σε ένα ματς είχε γεμίσει τις τσέπες του νομίσματα και όποτε έμπαινε γκολ έδινε ένα νόμισμα στον σκόρερ ως συμβολική πράξη καταδίκης του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο.


To 1906 ήταν συνιδρυτής της ερασιτεχνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για να διαχωριστεί ο αγνός αθλητισμός από την FA, στην οποία όμως κατέληξε αντιπρόεδρος από το 1941 μέχρι το θάνατό του. Θεωρείται ως αυτός που εισήγαγε τη λέξη "soccer" για να διαχωρίσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από το αμερικάνικο και το αυστραλιανό football.


Στη σκακιστική του "καριέρα" ξεχωρίζει η συμμετοχή του στην ολυμπιάδα του 1924 ενώ αποσύρθηκε λόγω ασθένειας στον 3ο γύρο του βρετανικού πρωταθλήματος του 1933.


Στην τέταρτη σκακιέρα δε βρίσκουμε τόσο ισχυρό σκακιστή - απλώς ενθουσιώδη ερασιτέχνη - αλλά σίγουρα καλύτερο ποδοσφαιριστή από τους προηγούμενους. Ο Αργεντινός Osvaldo Cesar Ardiles (Ossie Ardiles) γεννημένος το 1952 έγινε πρωταθλητής κόσμου στο μουντιάλ του 78 με την εθνική της χώρας του (63 φορές διεθνής), ενώ μετά το μουντιάλ πήρε μεταγραφή στην Αγγλία και την Τότεναμ, με την οποία κέρδισε δύο κύπελλα Αγγλίας και ένα UEFA. Στον τελικό του δεύτερου κυπέλλου Αγγλίας το 1982 τόσο αυτός όσο και ο συμπατριώτης του Ricardo Villa δεν αγωνίστηκαν λόγω εχθρικής αντιμετώπισής τους από τους οπαδούς της ομάδας. Είμαστε στη μέση του πολέμου των Φολκλαντς. Πολύ άδικη αντιμετώπιση αν λάβουμε υπ όψην μας ότι ο ξάδερφός του Ossie, υπολοχαγός Jose Ardiles σκοτώθηκε όταν τον κατέρριψε ένα μαχητικό της RAF.


Στην συνέχεια - μετά από μια χρονιά στην Paris St Germain - συνέχισε με άλλες αγγλικές ομάδες (Blackburn, Swindon) για να αρχίσει την προπονητική του καριέρα στην Newcastle. Έχει προπονήσει ομάδες σε Αγγλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Κροατία, Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Ισραήλ και Παραγουάη. Όπου γη πατρίς! O Ossie Ardiles μάλλον δεν κρατάει καμιά κακία στους Άγγλους καθώς είναι σήμερα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2018 για την Αγγλία, μάλιστα μαζί με τον Ricardo Villa. Έχει δηλώσει ότι μελετάει σκακιστικά βιβλία 15 ώρες την εβδομάδα για πολλά χρόνια και ότι τον έχουν βοηθήσει στις επαγγελματικές του επιλογές.


Στην 5η σκακιέρα βρίσκουμε τον 6 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή του snooker Steve Davis. Ο παίκτης με τις περισσότερες νίκες σε τουρνουά όλων των εποχών και ο πρώτος άνθρωπος που έγινε εκατομμυριούχος από το snooker, παραμένει στο top-50 της παγκόσμιας κατάταξης στην ηλικία των 53 (γεννηθείς στο Λονδίνο το 1957). Έχει κατακτήσει 81 τίτλους σε διάφορα events, ενώ έχει επιτύχει περισσότερα από 300 century breaks (συνεχόμενο σκοράρισμα πέραν των 100 πόντων). Ο Steve Davis είναι πολυπράγμων και εκτός τραπεζιού του snooker. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις με τους Chas & Dave, ενώ είναι φανατικός ακροατής και μελετητής της progressive rock σκηνής του Canterbury (Gong, Caravan, Robert Wyatt etc.) και διατηρούσε ραδιοφωνική εκπομπή στον Phoenix FM (τοπικός λονδρέζικος σταθμός) αφιερωμένη στο είδος αυτό.

Επίσης έχει ασχοληθεί με το Texas Hold-em Poker τερματίζοντας δυο φορές μέσα στο τοπ-600 του World Series. Είναι φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Charlton την οποία βοηθάει οικονομικά - αλλά συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της Leyton Orient. Έχει βοηθήσει τον David Norwood στη συγγραφή ενός σκακιστικού βιβλίου με τίτλο "Steve Davis plays chess", ενώ έχει διατελέσει μη εκτελεστικός διευθυντής της Βρετανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας σε μια εποχή πειραματισμών σε σχέση με τη δομή της διοίκησής της.


Στην 6η σκακιέρα παίζει ο Ρουμάνος διεθνής μαιτρ Bella Soos, ποιο γνωστός για τις νίκες του επί του Geller στις δύο συνεχόμενες ολυμπιάδες που διεξήχθησαν στη Varna, το 1962 και το 1964, οι οποίες είχαν θεωρηθεί τρανταχτές εκπλήξεις! Ο Bella Soos ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής με τις νεανικές εθνικές ομάδες της Ρουμανίας, αλλά σχεδόν τίποτα δε διασώζεται από την ζωή του στη Ρουμανία καθώς σβήστηκε από όλα τα κιτάπια μετά την διαφυγή του στη δύση - στην Δυτική Γερμανία - το 1970. Ήταν ο νικητής του τουρνουά "Ακρόπολις" το 1978.


O George Frith Barry (1837-1891), παίκτης του κρίκετ, Ιρλανδός της Βικτωριανής εποχής, ήταν ισχυρός σκακιστής ειδικά στο σκάκι δι αλληλογραφίας. Μια συντομευμένη εκδοχή διάλεξης του Tim Harding στα πλαίσια συμποσίου για την ιστορία του ιρλανδικού αθλητισμού που διεξήχθη στο Galway το 2007 μας πληροφορεί πως ο Barry ήταν ο νικητής του πρώτου ιρλανδικού τουρνουά σκακιού δι αλληλογραφία που ξεκίνησε μέσω μιας σκακιστικής στήλης στην εφημερίδα Irish Sportsman and Farmer, όπως και ότι ήταν μέλος εθνικών ομάδων της Ιρλανδίας στο κρίκετ που βγαίναν περιοδείες στη Σκωτία και την Αγγλία.

Στην 8η σκακιέρα βρίσκουμε τον Βρετανό χρυσό ολυμπιονίκη - Μεξικό 1968 - των 400 μέτρων με εμπόδια David Hemery (1944-). Στο Μεξικό έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 48.12, ενώ ήταν δεύτερος στο Ευρωπαϊκό Στίβου του 1969 στα 100μ εμπόδια. Τρίτος στους Ολυμπιακούς του 1972 στα 400μ εμπόδια και δεύτερος με την ομάδα των 4χ400 στην ίδια ολυμπιάδα. Το 1998 εκλέχτηκε πρόεδρος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού. Στο ολυμπιακό χωριό του Μονάχου υπήρχε μια επιτραπέζια σκακιέρα, και ο David Hemery κέρδισε σε φιλική παρτίδα τον Αμερικανό εμποδιστή Ralph Mann.

Ο παίκτης του ράγκμπυ Priest Holmes γεννήθηκε στο Fort Smith του Arkansas το 1973 και ήταν μέλος του τοπικού σκακιστικού συλλόγου. Έχει κερδίσει ένα δαχτυλίδι στο 35ο Super Bowl με τους Baltimore Ravens, μόλις την τρίτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει από θέση wildcard (με ειδική πρόσκληση). Ακολούθησαν 7 σεζόν στους Kansas City Chiefs ενώ με το τέλος της καριέρας του έχει ιδρύσει ένα ίδρυμα που δίνει υποτροφίες σε παιδιά του San Antonio στο Texas. Έχει πει για το σκάκι: "Σε όλη μας τη ζωή κάποιοι μας λένε τί μπορούμε να κάνουμε και τί όχι. Ειδικά τα παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας συνεχώς αντίστοιχους αφορισμούς. Στο σκάκι δεν υπάρχουν όρια. Κανείς δεν μπορεί να σου πει ποιος είσαι όταν παίζεις σκάκι" - εντάξει παίκτης του ράγκμπυ είναι ο άνθρωπος :)


Ο πυγμάχος Lennox Lewis θα παίξει στην τελευταία σκακιέρα (τρομοκρατία στις τελευταίες σκακιέρες). Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών έχει σπονσοράρει μια σχολική σκακιστική ομάδα, τους Oakhaven Lennox Lewis Chess Team, η οποία κέρδισε το Παναμερικανικό Σχόλικό στο Nashville το 2003. Έχει παίξει σε δεκάδες αγώνες επίδειξης και είναι πολύ ενθουσιώδης φίλος του σκακιού παρά το ότι ο προπονητής του έχει δηλώσει τη δυσφορία του γιατί θεωρεί ότι ξοδεύει πολύ ενέργεια σε αυτό εις βάρος της πυγμαχικής του καριέρας. Ο Lennox Lewis βοηθάει οικονομικά στη διοργάνωση πολλών σχολικών εκδηλώσεων με θέμα το σκάκι και όχι μόνο ειδικά στην περιοχή του Μέμφις αλλά και γενικά όπου υπάρχει Τζαμαϊκανή κοινότητα. Είναι σίγουρα ένα από τα φαβορί για τον παγκόσμιο τίτλο στο άθλημα του chessboxing, αφού παίζει σκάκι γύρω στο 1700 και στους ενδιάμεσους γύρους πυγμαχίας τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους αντιπάλους του. Βασικοί του αντίπαλοι θα είναι οι Ουκρανοί αδερφοί Klitschko.



Αν ο Lennox Lewis δεν μπορέσει να παίξει - κάνει και επικίνδυνο επάγγελμα - για να ικανοποιηθούν οι σπόνσορες της ομάδας θα φέρουμε τον Roger Federer ο οποίος όταν βρέχει στα τουρνουά τέννις συνηθίζει να χαλαρώνει παίζοντας καμιά παρτίδα με τον Λευκορώσο τενίστα Max Mirnyi.

Προπονητής της ομάδας ο προπονητής μπάσκετ Jim 'O Brien των Indiana Pacers, ο οποίος σε ένα άρθρο του στην Chess Life Online εξηγεί το ρόλο του σκακιού στην προπονητική του.


Πηγές: wikipedia, chessgames.com, chessmail.com, USA Today, VG.no, theage.com.au, boxers.suite101.com, chessbase.com, chessville.com, edward winter - chess notes, chess.com, the TIME magazine, kidzworld.com, chessfed.gr/acropolis2004, factiva.com, chesscafe.com, evri.com, tim krabbe - http://www.xs4all.nl/~timkr/chess2/agd_eng.htm

9 σχόλια:

espectador είπε...

Ε καλα δεν παιζεσαι! Καταπληκτικο! Ο Ardilles ε? Και Ο Hemery? Αλλα και ο πυγμαχος και ο Federe...Αλλα και ο πρωτος ο Νορβηγος. Οπως λενε αλλοι οτι "πισω απο εναν διασημο αντρα κρυβεται μια σπουδαια γυναικα" ετσι μπορουμε να πουμε οτι το σκακι ειναι ενδειξη οτι υπαρχει κατι καλο σε καποιον/α.

tk είπε...

αν μπορεσεις να βρεις σχεση του μαραντονα με το σκακι θα σε παραδεχτω. ή εστω των αφων νεβιλ!!!

;-)

trandism είπε...

Maradona έυκολο!

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=2647

trandism είπε...

Διαβάζοντας το τόμο του BCM/1973 ανακάλυψα ότι ο Sir George Thomas έπαιζε και χόκεϋ επι χόρτου με την ομάδα του Hampshire

Inspirus είπε...

Μορφέα, ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου, αλλά οι σκακιστικές σου γνώσεις χρειάζονται βελτίωση. Έβλεπα το ενδιαφέρον «Le mat étouffé» στις «Ιστορίες» του blog σου (http://mor-fe-as.blogspot.com/search/label/ιστορίες, για τους φίλους του παρόντος blog) και παρατήρησα ότι το «bishop» το μεταφράζεις «επίσκοπο». Στα απλά ελληνικά, εμείς οι σκακιστές τον λέμε αξιωματικό!

trandism είπε...

Mη μου πειράζετε τον Μορφέα με τον οποίον μοιραζόμαστε κοινές θρησκευτικές πεποιθήσεις - Manchester United

Το 'επίσκοπος' προφανώς χρησιμοποιείται επίτηδες για να ταιριάξει με αυτά που σκέφτεται στην πρώτη παράγραφο ο... επίσκοπος :)

tk είπε...

@inspirus

γνωρίζω καλα το πως μεταφραζεται στα ελληνικα ο ορος "bishop", αλλα οπως πολυ σωστα γραφει ο trandism, χρησιμοποιω τον ορο "επισκοπος", κανοντας ακριβη μεταφραση απο τα αγγλικα για να ταιριαζει με τον ηρωα που χρειαζομουν στο γιηγημα. ενας αξιωματικος θα μου ηταν μαλλον αχρηστος. ελπιζω να σας αρεσε η μικρη μου ιστορια.

υγ. η παρτιδα την οποια υποτιθεται αναπαραγει ο στρατιωτης ειναι μια μινιατουρα του Γκρεκο, παιγμενη στα 1619 στην Σικελια. Την ξεσηκωσα απο το βιβλιο που μεγαλωσε γενιες και γενιες Ελληνων σκακιστων, το "Σκακι" υου Τριανταφυλλου Σιαπερα.

υγ2. ομοθρησκε πως σου φανηκε αυτη η ιστορια δεν μου'πες?

trandism είπε...

Επιφυλάσσομαι να τη διαβάσω κανονικά - και όχι διαγώνια - μόλις η Γκάνα αποκλείσει τους αφέντες μας

tk είπε...

η γκανα εδωσε ρεστα!

;-)