Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 11ος Γύρος


1. H. Nakamura 8
2. V. Anand
3. L. Aronian 7
4. M. Carlsen 6½
- V. Kramnik
6. M. Vachier-Lagrave 6
7. A. Giri 5½
- I. Nepomniachtchi 5½
- R. Ponomariov 5½
- Wang Hao
11. J. Smeets 4
12. E. l'Ami
13. A. Grischuk 3
- A. Shirov 3

Πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα πως ο Αμερικανός μπορεί να κερδίσει το φετινό Wijk Aan Zee. Ξέρω ότι πολύ από μας δεν τον συμπαθούμε ιδιαίτερα, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως το παιχνίδι του έχει ωριμάσει πάρα πολύ. Δείγμα αυτού και η επιλογή της Caro Cann. Στη βαριάντα προωθήσεως και απέναντι στο σπάνιο 7.Nge2 που επέλεξε ο Nepomniachtchi, ο Nakamura έβαλε το 7...Bg4 που είναι καινοτομία, προβοκάροντας το λευκό στο να κυνηγήσει με τέμπο αυτόν τον αξιωματικό. Οπτικά ο μαύρος πάντα χωνί μου φαίνεται σε αυτή τη βαριάντα, όμως οι δυναμική της θέσης του έχει αποδειχτεί πολλάκις. Το 12.a3?! αποδείχθηκε ανακριβές και ο μαύρος ισορρόπησε εύκολα τη θέση. O λευκός θυσίασε το e5 για να ενεργοποιήσει τα κομμάτια του και αμέσως μετά έστησε με το 21.g4?. Πιθανολογώ πως του διέφυγε η αμυντική δυνατότητα 24...Rh7, μετά την οποία ο μαύρος μπορεί να είναι από τώρα κιόλας κερδισμένος, καθώς στο τέλος της λίγο-πολύ φορσέ βαριάντας και αφού φεύγουν οι ντάμες, πέφτει το h4. O Nakamura μετέτρεψε εύκολα το πλεονέκτημα.

Προέκυψε - μετά από αναστροφή κινήσεων - μία θέση από την παρτίδα Vuckovic-Zivkovic, διασυλλογικό Βοσνίας, 2009, μέχρι το 15...Rc8 του Anand αντί του 15...b4 που είχε παιχτεί στην προαναφερθείσα παρτίδα. Στη θέση με τα ανάποδα ροκέ που προέκυψε, ο μαύρος είναι πιο γρήγορος στην επίθεση, αλλά ο Lagrave έκανε άμυνα και άλλαξε όλους τους πύργους στη στήλη c, μετά από το οποίο η επίθεση εξανεμίστηκε. Στους δύο γύρους που απομένουν ο Anand έχει τα λευκά με τον Giri και τα μαύρα με τον Nepomniachtchi, ενώ ο Nakamura τα λευκά με τον Kramnik και τα μαύρα με τον Wang Hao.

Πολύ σημαντική νίκη του Magnus, κυρίως για λόγους γοήτρου και rating, καθώς προσωρινά είχε κατρακυλήσει στο νο.3 των live ratings. O Νορβηγός επέλεξε την Bogo-Catalan, αποφεύγοντας τις κύριες συνέχειες της Καταλανικής και άλλαξε αμέσως τους μαυροτετράγωνους αξιωματικούς. Από τα λίγα που ξέρω, η έλλειψη των μαυροτετράγωνων αξιωματικών σε αυτούς τους σχηματισμούς ευνοεί πολύ τα λευκά. Ο υπολογιστής πιστεύει πως η επιλογή του Kramnik 17.Qxa5, μετά την οποία η θέση απλοποιείται φορσέ και προκύπτει ένα φινάλε στο οποίο ο λευκός αγωνίζεται για την ισοπαλία, είναι το μοιραίο λάθος. Δεν μπορώ να βρω τί διέφυγε στον Kramnik, καθώς η βαριάντα δεν έχει διακλαδώσεις, είναι όλα λίγο-πολύ υποχρεωτικά και η εκτίμηση της θέσης που προκύπτει είναι ξεκάθαρη - υπέρ του μαύρου. Ο Kramnik έσπρωξε το a πιόνι όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να βρει αντιπαιχνίδι, όμως ο Carlsen έδειξε και πάλι την ανωτερότητά του στα φινάλε.



Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

1 σχόλιο:

Ametanoitos είπε...

Στον 12ο γύρο αξίζει κάποιος να δει την παρτίδα Σμιτς-Γκρίστσουκ και ιδιαίτερα το φινάλε που προκύπτει (και στην αρχή με τους δύο Πύργους αλλά ιδιαίτερα στο τελος). Ακόμα μια φορά χάνεται αυτή η θεωρητική ισοπαλία. Να σημειώσω πως η πλευρά που παίζει για νίκη κερδίζει μόνο αν ο Πύργος της φυλάει το πιόνι από το πλάι και βρίσκεται στην 3η γραμμή. Από την 4η και κάτω είναι θεωρητική ισοπαλία. Σας προτρέπω να μελετήσετε το κεφάλαιο "Defending Difficult Endings" από το εξαιρετικό βιβλίο του M.Marin "Secrets of Chess Defence" (Gambit 2003) όπου αναλύεται το αντίστοιχο φινάλε Fernandez Garcia -Kotronias , Dubai Ol 1986