Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011


Σε λιγότερες από 4 ώρες, αρχίζει ο πρώτος γύρος του φετινού Wijk Aan Zee, που λόγω αλλαγής σπόνσορα μετονομάζεται φέτος από Corus σε Tata Steel, αλλά κατά τα άλλα παραμένει όπως το ξέρουμε. Τρία γκρουπς δυναμικότητας με το πρώτο να αποτελεί το ισχυρότερο τουρνουά της χρονιάς μαζί με το Linares, όμως κατά τη γνώμη μου το Linares δεν έχει τη λάμψη του Wijk Aan Zee. Στο Linares οι παρτίδες συνήθως δεν είναι τόσο μαχητικές - το ποσοστό ισοπαλιών μεγαλύτερο - ενώ τα δύο κάτω γκρουπ του Wijk Aan Zee μας έχουν προσφέρει έντονες συγκινήσεις, όπως για παράδειγμα τη νίκη του Magnus Calrsen στο Γ Γκρουπ το 2004. Το όποιο Όπεν διεξάγεται παράλληλα με το κύριο τουρνουά στο Linares περνάει πάντοτε απαρατήρητο. Ο σημερινός πρώτος γύρος για το Α Γκρουπ περιλαμβάνει δυνατά ζευγάρια - με το Calrsen-Aronian να ξεχωρίζει:

R. Ponomariov - A. Anand
E. l'Ami - A. Giri
J. Smeets - A. Shirov
M. Carlsen - L. Aronian
H. Nakamura - A. Grischuk
M. Vachier-Lagrave - W. Hao
I. Nepomniachtchi - V. Kramnik

Στο Β Γκρουπ, top-seed είναι ο Πολωνός Radek Wojtaszek (2726, no.20 της παγκόσμιας κατάταξης), ενώ στο Γ ο Καζάκος Murtas Kazhgaleyev (2637)












Στο http://www.tatasteelchess.com/tournament όλα τα βασικά στοιχεία του τουρνουά, η σελίδα του TWIC http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/events/73rd-tata-steel-chess-tournament-2011 όπως πάντα θα ανανεώνεται κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ενώ στο Kibitzer's Corner του chessgames.com συνήθως έχει πολύ ενδιαφέροντα σχόλια με links και πληροφορίες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Live αναμετάδοση θα υπάρχει στο επίσημο site, και στο FICS, ενώ όπως συνήθως στο συνδρομητικό ICC θα υπάρχει και σχόλιο από GM.

Αν έχετε υπόψη σας και άλλα links που σχετίζονται με το Wijk Aan Zee, παρακαλώ γράψτε στα σχόλια για να συμπεριληφθούν και στο κύριο σώμα των αναρτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: