Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 8ος Γύρος











Όπως και στο Λονδίνο έτσι και δω, ο Νορβηγός φαίνεται να ανεβαίνει στα μέσα του τουρνουά. Έσπασε το αήττητο του Nakamura με πολύ πειστικό τρόπο. Η Najdorf έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο απ ότι φαίνεται. Δύσκολη παρτίδα για το επίπεδό μου και δε θα αποπειραθώ να γράψω και πολλά. Ας σταθούμε στο "βαθύ" 18.Ka1 (δεν έχω ξαναδεί να παίζεται αυτή η κίνηση στη Najdorf) και στα σκαμπανεβάσματα που κάνουν τα engines (δίνουν μια εκτίμηση και όταν τα "βοηθάς" την αλλάζουν άρδην). Υπάρχει πολύ λεπτομερής ανάλυση του Shipov.

Αν υπήρχε σκακιστικό κουπόνι στοιχήματος με πρόβλεψη πρώτης κίνησης, θα είχα παίξει δαγκωτό 1.d4. Βλέπετε το σκορ του Anand απέναντι στη Marshall του Aronian είναι τραγικό για σχεδόν ισοδύναμους παίκτες (κάτι σαν -4, μπορεί και -5), ενώ η πρόοδος του παγκόσμιου πρωταθλητή στα κλειστά ανοίγματα είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά είχαμε και πάλι την Marshall. O Aronian δεν πέρασε τον πύργο από το e6 όπως συνηθίζεται και τελικά ακολουθήθηκε η παρτίδα του με τον Bacrot από το Grand Prix του Nalchik το 2009 για 23 κινήσεις. Ο Γάλλος είχε παίξει 24.Ra5. Ο Anand προτίμησε το 24.Rec1 χωρίς να φαίνεται πως βγάζει κάτι. Όταν άλλαξε δε και τον ίππο του για τον μαυροτετράγωνο αξιωματικό του μαύρου, δεν έμεινε τίποτα για να παίξει για νίκη.

Η πιο γνωστή παρτίδα σε αυτή τη συνέχεια της Najdorf είναι η Anand-Topalov, Dortmund 1999. Ο Ίνδος είχε παίξει 18.Nc7+ και η παρτίδα είχε λήξει ισόπαλη. Ο Shirov παρέμβαλε το 18.c3 (μια κίνηση που έχει παιχτεί σε χαμηλό επίπεδο) πριν δώσει το σαχ από το c7. O μαύρος έχει ένα πιόνι για τη διαφορά και πιο υγιή πιονοδομή, όμως μόνο δύο είναι τα πιθανά αποτελέσματα στη θέση - δεν έχει τύχες νίκης. Ο λευκός ξεδίπλωσε τα πιόνια του και πέρασε από την h στήλη. Στην ανανέωση χρόνου φαινόταν τελειωμένη η κατάσταση (+5.33 δίνει το engine μου). Όμως, ο Shirov επέλεξε να μετατρέψει σε ένα φινάλε, στο οποίο δεν ξέρω τί γίνεται αν ο μαύρος βασιλιάς πάει στην e στήλη αντί για τη c (45...Ke8 δηλαδή). Το πιόνι πέφτει εύκολα με το μαύρο βασιλιά ακινητοποιημένο στο c8 (καθώς στο Kb8 τρώει ματ) με τη βοήθεια του zugzwang. Από το e8 όμως πρέπει ο λευκός να κάνει μια δύσκολη μανούβρα και να τον απομακρύνει προς τη γωνία, έτσι ώστε όταν στουκάρει τον πύργο για τον αξιωματικό και το πιόνι, να μην προλαβαίνει να επιστρέψει ο μαύρος βασιλιάς στο b8. Ο Shirov δε δυσκολεύτηκε να κερδίσει αφού έφαγε το πιόνι τόσο εύκολα.

Φαίνεται περίεργο, όμως το 10.Re1 δεν έχει ξαναπαιχτεί. Και σίγουρα δε δικαιολογήθηκε επαρκώς από τον Giri αφού λίγο αργότερα έπαιξε 18.Red1. To 21...Bb4 του Κινέζου ομολογώ πως δεν το κατάλαβα. Περίσσεψαν τα λευκά πιόνια τελικά στην πτέρυγα της Βασίλισσας. Πολύ καλά στέκεται ο νεαρός στο πρώτο του super-tournament.

Όταν θέλει να κάνει ισοπαλία ο Kramnik... κάνει ισοπαλία.

Ξαναπαίχτηκε η βαριάντα στην οποία ο Giri κέρδισε με τα μαύρα λίγες μερες νωρίτερα τον Carlsen. Ο L'Ami δεν πολυενθουσιάστηκε με το Qd2 του Νορβηγού και επέλεξε το 11.Qe2. Τελικά προέκυψε η παρτίδα Rogozenco-Areshchenko από την προπέρσινη Bundensliga, μέχρι που ο Nepo αντί να επιστρέψει τον αξιωματικό στο g7, τον άλλαξε! Η ιδέα είναι να περάσει τον άλλο αξιωματικό στη μεγάλη λευκή διαγώνιο περνώντας τον από το d5 όπου προσωρινά δεν τρώγεται λόγω του καρφώματος στη στήλη e. Για να γίνει όλο αυτό πρέπει να φύγει ο ίππος από το c3. Ο μαύρος στην παρτίδα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στα μαύρα τετράγωνα και ισοφάρισε αμέσως. Ο χρόνος θα δείξει αν θα κρατήσει αυτή η ιδέα. Τελικά, μετά την αλλαγή των βασιλισσών, ο μαύρος ήταν αυτός που έπαιξε για νίκη.

Καιρό είχα να δω τη Robatsch σε τόσο υψηλό επίπεδο. Πρώτη καινούρια κίνηση το 21.Rd8 (21. fxe5 fxe5, 22.Rd8 e4, Krivec-Drummond, Queenstown, 2009) και σοβαρό λάθος που δίνει το πλεονέκτημα στα μαύρα - ουσιαστικά στήνει το f4. Η "καλύτερη" τοποθέτηση των λευκών πύργων είναι οπτική παραίσθηση. Άψογος ο Γάλλος στο φινάλε.

1. V. Anand 5½
- H. Nakamura 5½
3. L. Aronian 5
- M. Carlsen 5
- V. Kramnik 5
- M. Vachier-Lagrave 5
7. I. Nepomniachtchi 4½
8. A. Giri 4
- R. Ponomariov 4
10.W. Hao 3
- L'Ami 3
12.A. Shirov 2½
13.A. Grischuk 2
- J. Smeets 2

Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: