Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 4ος Γύρος


Anand, Nakamura 3
Aronian, Giri, Vachier-Lagrave 2.5
Krammin, L'Ami, Nepomniachtchi, Ponomariov, Smeets 2
Carlsen, Grischuk 1.5
Wang Hao 1
Shirov 0.5

McShane 3.5
Efimenko, Fressinet, Navara, Sargissian 2.5
Nijboer, So, Spoelman, Wojtaszek 2
Li Chao, Ganguly, Tkachiev 1.5
Hammer, Liem 1



7...c5?! Τιν τούτο? 9...Qb6? Θυσία πύργου? Μοιάζει αυτοκτονικό το παίξιμο του μαύρου στο άνοιγμα. Ο Aronian πήρε το δωράκι του και είπε κι ευχαριστώ! (Μου διαφεύγει κάτι?)

Και πάλι η βαριάντα Saemisch της Νιμζοϊνδικής. Ο Κινέζος επέμενε στο 13...Na5 αλλά ο Anand έβαλε απευθείας την ντάμα στο b4 (χθες ο Kramnik είχε παίξει 14.Qa4). Βγήκε με αναστροφή μια θέση από την παρτίδα Cebalo-Marinkovic (Πανευρωπαϊκό 2009, Budva), όμως ο παγκόσμιος πρωταθλητής προτίμησε το 16.Nd4, μια ενδιαφέρουσα θυσία κομματιού, αντί του 16.Rfd1 που είχε παίξει ο Cebalo. Ο Κινέζος στραβοπάτησε με το 20...a6? και πολύ σύντομα βρέθηκε εντελώς χαμένος.

Και πάλι ο Nakamura έπαιξε την πιο μεγάλη σε διάρκεια παρτίδα του γύρου, αυτή τη φορά όμως ήταν στην πλευρά που πάλευε για την ισοπαλία. Ο Giri έπαιξε την πρώτη καινούρια κίνηση - 11.Bc1 (11.Be3, Μαστροβασίλης Θ.-Iordachescu, Budva 2009) - και σιγά-σιγά απέκτησε ένα μικρό πλεονέκτημα. Βγήκε πιόνι πάνω, έδωσε το c4 πιόνι για το e5 και στη συνέχεια έφαγε και δεύτερο πιόνι, το αδυνατισμένο c5. Ένα πιόνι το παίρνει πίσω ο μαύρος φορσέ αλλά ο λευκός μπορεί να επιλέξει αν θα δώσει το e2 ή το c3. Ο υπολογιστής προτείνει το να κρατήσει το ελεύθερο c, ο Giri προτίμησε να το δώσει και να μείνει με το 4 προς 3 στην πτέρυγα του βασιλιά. Μετά την αλλαγή των ελαφρών κομματιών, ο υπολογιστής χαρούμενος δίνει τύχες νίκης στα λευκά, αλλά δε νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο κερδίζεται το φινάλε αυτό.

Οι δύο πρώτες σκακιέρες της Ρωσίας αναμετρήθηκαν. Ο Grischuk φαίνεται να έβγαλε πλεονέκτημα από το άνοιγμα και να το επέστρεψε ολόκληρο παίζοντας τη μανούβρα Bf5-g4-f3. Τελικά ήταν ο λευκός που προκάλεσε την επανάληψη.

Ο Shirov παραπέει στο τουρνουά. Ακολουθήθηκε η παρτίδα Karjakin-Carlsen από το Aerosvit του 2008 όμως ο Shirov αντί να αλλάξει πύργους με 18.Rxc8, έπαιξε το μάλλον υποδεέστερο 18.f5. Το d πιόνι του μαύρου ήταν ασταμάτητο. 0.5/4 ο Λετονός.

Σε αυτές τις θέσεις (σκαντζοχοιρέ αν μου επιτρέπεται ο όρος) ο υπολογιστής δεν είναι και πολύ καλός σύμβουλος αν δεν ξέρεις τις θέσεις. Την τελική θέση εγώ θα την έπαιζα με τα λευκά μέχρι τη δευτέρα παρουσία.

Οι δύο Ολλανδοί έπαιξαν μια ανιαρή παρτίδα μεταξύ τους. Είχα την εντύπωση πως ο μαύρος δεν πρέπει να φάει στο b3. Το τακτικούλι 17.Nxb6 Nxb6 18.c5 - και ο ίππος δεν κουνιέται γιατί κρέμεται ο πύργος στο a8 και άρα πέφτει ο Nb4 - ενθουσιάζει αρχικά το engine μου αλλά μετά από λίγο πέφτει σε τρίτη επιλογή. Ο λευκός έχει ένα ελαφρύ σταθερό += αλλά τίποτα παραπάνω.

Αύριο έχουμε ελεύθερη μέρα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνουμε μια ανασκόπηση των 4 πρώτων γύρων στα κάτω γκρουπ.

Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site (οι φωτογραφίες είναι εκπληκτικές)

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι πολύ ωραίες φωτογραφίες!
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το στιγμιότυπο με τον Άναντ να στρέφει το βλέμμα προς τον Κράμνικ που παρατηρεί την παρτίδα του, σαν να θέλει να πάρει και από αυτόν μια γνώμη!