Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 9ος Γύρος













Σε μια έτσι κι αλλιώς σπάνια συνέχεια της Αγγλικής - στην οποία ο μαύρος έχει 100%, αλλά όλες οι παρτίδες κάτω από τα 2400 - o Kramnik έβαλε h4, h5, άνοιξε τη h στήλη και κέρδισε από κει μόλις σε 23 κινήσεις. Επειδή όμως δεν μιλάμε για καμιά οξεία βαριάντα στο Δράκο αλλά για Αγγλική κάπου προφανώς έκανε σοβαρά λάθη ο L'Ami. Το 17...Qb6? χάνει ένα κρίσιμο τέμπο, έπρεπε αμέσως Rfe8, ενώ το 19...e5?? χάνει αμέσως σε ήδη δύσκολη θέση. Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως ο μαύρος σε αυτήν την παρτίδα έχει 2600+ ΕΛΟ και θεωρείται από τους κορυφαίους αναλυτές στον κόσμο.

Μέχρι και το 12.d5 έχουμε μια από τις πιο κύριες βαριάντες του συμπλέγματος Νιμζοϊνδικής/Ινδικής της Βασίλισσας. Το 12...Na6 είναι μια σπάνια κίνηση που έχει παιχτεί για πρώτη φορά από τον Mikhail Lushenkov το 2003 και καμιά δεκαριά φορές από τότε, αλλά και από πολύ ισχυρούς παίχτες (Leko, Alekseev, L'Ami, Timoshenko). Η αντίδραση του Nakamura - 13.h4 - είναι καινοτομία. Ο λευκός βασιλιάς μένει στο κέντρο. Το 25...Bc8 μοιάζει με ανακρίβεια και ίσως ο μαύρος να μπορούσε να πάρει το πάνω χέρι με τη συνέχεια 25...Rxd4, 26.Nxd4 Bc4 στην οποία τρώει το d5 πιόνι ως αντάλλαγμα για το a7. Όμως και στην παρτίδα για το πιόνι, ο μαύρος έχει πολύ καλύτερα κομμάτια και η θέση του παίζεται πιο εύκολα. Τελικά ο Nakamura αναγκάστηκε να δώσει πίσω το πιόνι και να μετατρέψει σε ισόπαλο φινάλε πύργων.

Όπως είπαμε και στους προηγούμενους γύρους, το άνοιγμα του Shirov με τα μαύρα έχει πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο. Έτσι και σήμερα, ο Shirov αποφεύγει τη Σλαβική και επιλέγει την Cambridge Springs, μια βαριάντα που τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί από το 2700+ επίπεδο - την έχουν παίξει από μια φορά ο Ivanchuk, που δε μετράει αφού παίζει ό,τι πιάσει το χέρι και ο Gelfand. O πρώτος σε ένα rapid με τον Carlsen και ο δεύτερος στο blitz του Tal Memorial το 2008 εναντίον του Mamedyarov. To 11.Bc4 του Aronian έχει παιχτεί μόνο σε μια παρτίδα Solak-Blagojevic, διασυλλογικό Σερβίας, 2005, και οι αλλαγή του Shirov στο d4 και στο c3, καινοτομία. Η εκτίμηση του υπολογιστή? Βαρύ +=. Για άλλη μια φορά ο Shirov προσπάθησε να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει περιπλοκές που του ταιριάζουν στο στυλ, όμως του διέφυγε το πολύ ισχυρό 24.Rd5!. O Aronian απέφυγε να αλλάξει ντάμες και να μείνει με δυο κομμάτια για πύργο και ο Shirov ισοφάρισε και με το παραπάνω αλλά τον χτύπησε η τραγωδία της 40ης κίνησης. Με 40...Rc1! δε θα κινδύνευε να χάσει, όμως μετά το 40...Qxd2? η λευκή ντάμα έκανε πάρτυ. Έτσι, Aronian-Kramnik-Nakamura-Anand ισοβαθμούν στην κορυφή.

Ο Calrsen δοκίμασε το ίδιο Βερολίνο - με Bd7, Kc8, b6 - με το οποίο κέρδισε τον Smeets στον 6ο γύρο. Το 14.g4 είναι καινοτομία - 14.Rd3, Olszewski-Krasenkow, Najdorf Memorial, 2008. Η θυσία πιονιού του Γάλλου φαίνεται ενδιαφέρουσα, αλλά στο φινάλε που προκύπτει τελικά, δε φαίνεται να έχει τύχες νίκης ο λευκός.

Σπουδαία επιτυχία του Ολλανδού που αποδεικνύει πως δεν είναι σάκος του μποξ. Το 11.e4 - προσωρινή θυσία κομματιού - είναι καινούρια ιδέα στη θέση. Ο μαύρος μένει με πιόνι πάνω, έχει τα διπλωμένα στη c, αλλά πιέζει συνεχώς το b2. Δύσκολο φινάλε στο οποίο ο μαύρος πήρε σιγά-σιγά το πάνω χέρι. Το 46.Rc7? φαίνεται να είναι σοβαρό λάθος.

Και για τον Κινέζο, αυτή η νίκη είναι πολύ σημαντική καθώς τον φέρνει στο -1, έχοντας L'Ami και Smeets στους 2 από τους 4 γύρους που απομένουν. Δυνατός με τα λευκά ο Wang Hao. Κλασσική βαριάντα της Caro Kann. O Pono υποτίμησε πολύ το 23.Nxe6!. Έπρεπε 22...Re8. Είναι τελείως χαμένος μετά. Περίσσεψε κομμάτι.

Ο Grischuk, προερχόμενος από 3 σερί ήττες, δεν ήθελε να μπλέξει με την Grunfeld του Giri, ενώ με το 8.Nh3 οδήγησε από νωρίς την παρτίδα σε άγνωστα μονοπάτια. Ο Giri μπερδεύτηκε και μετά το 15...d5?, 16.e5 βγήκε λίγο χωνί. Ακολούθησε χάος, στου οποίου τις λεπτομέρειες καλύτερα να μη μπούμε για λόγους "αυτοπροστασίας" :) Χάθηκαν πάντως εκατέρωθεν ευκαιρίες στις τακτικές περιπλοκές. Στο 50% ο Giri θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας.



1. V. Anand 6
L. Aronian 6
V. Kramnik 6
H. Nakamura 6
5. M. Carlsen
M. Vachier-Lagrave
7. A. Giri
I. Nepomniachtchi
9. W. Hao 4
R. Ponomariov 4
11. E. l'Ami 3
J. Smeets 3
13. A. Grischuk
A. Shirov


Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: