Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Για ένα ιστολόγιο


Μεγάλη θλίψη μου προξένησε η σημερινή ανακοίνωση της διακοπής λειτουργίας του blog του Γάτου. Το skakistiko.blogspot.com ήταν για πολλούς από τα μέλη της ελληνικής σκακιστικής κοινότητα το πρώτο site που επισκέπτονταν κάθε πρωί. Η λύση του moderation των σχολίων τελικά αποδείχθηκε τόσο ξένη στην ιδιοσυγκρασία του διαχειριστή του που δεν ευδοκίμησε. Δυστυχώς άνθρωποι του σκακιστικού χώρου είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτήν την πολύ αρνητική εξέλιξη. Άνθρωποι που λόγω της σεμνότητας που διακρίνει τον Φίλιππα δε θα μάθουμε ποιοι είναι και έτσι άθελα μας θα τους δίνουμε και το χέρι πριν και μετά την παρτίδα. Συγχαρητήρια κύριοι, τα καταφέρατε! Υπό κανονικές συνθήκες θα γράφαμε σήμερα για το Wijk Aan Zee. Ίσως αργότερα... Ίσως αύριο...

15 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ξυπνατε ρε!!!

Δυστυχως αποδειχτηκε οτι ο σκακιστικος χωρος ειναι μια μικρογραφια της νεοελληνικης κοινωνιας.

τι εννοω;

Στο σκακιστικο blog εμπαιναν τις τελευταιες μερες γυρω στα 1200 ατομα. Ηταν αρκετη μια χουφτα ανεγκεφαλοι που δεν μπορουσαν να καταλαβουν καν το μακροπροθεσμο συμφερον τους (αν υποθεσουμε οτι ειχαν καποιο συμφερον, και δεν ηταν απλως ανοητοι) για να δημιουργησουν το φαινομενο της Πεταλουδας και να δωσουν τελος σε μια απο τις πιο ενδιαφερουσες προσπαθειες στο Ελληνικο διαδικτυο. Και οι υπολοιποι τι εκαναν; Η μεγαλη πλειοψηφια παρακολουθουσε απο αποσταση αμετοχη, αν δεν το διασκεδαζε κιολας με τον χαμο που γινοταν.

Η δικη μου απογοητευση απο αυτους προερχεται, και ο θυμος μου προς αυτος κατευθυνεται. Κυριοι αν στην αρχη του προβληματος, υπηρχαν 10-20 απλα σχολια που θα αποδοκιμαζαν τις συμπεριφορες που συναντησαμε τις τελευταιες εβδομαδες στο skakistiko,καθε φορα που εμφανιζονταν, το προβλημα θα ειχε εξαφανιστει απο μονο του. Βρισκουν και τα κανουν...

Δυστυχως ο σκακιστικος κοσμος δεν μπορει να συστρατευτει σ' ενα κοινο σκοπο, με αποτελεσμα αξιολογες προσπαθειες να πεφτουν στο κενο απο την φυσιολογικη κοπωση του καθενα μας.

Εχουμε τους κυβερνωντες που μας αξιζουν τοσο στο hobby μας, οσο και στην ζωη μας, αφου δεν καταφερνουμε να βρουμε μια minimum βαση συνεργασιας.

Αν εχει καποια σημασια, η ιδεα του moderation δεν ηταν καλη, θα αυξανε την δουλεια 2 και 3 φορες, δουλεια που ηδη ειχε μεγενθυνθει υπερβολικα.

Αντε γεια (οπως λεει κι ο καλοπροαιρετος)

Ανώνυμος είπε...

Ας ήταν πιό προσεκτικός ο γάτος.Δεν θα πάθουμε και κατάθλιψη.Καλό το blog δεν λέω αλλά ήξερε να πετάει τα δηλητήρια του στα posts του.Και εσύ φίλε γράφε πιό συχνά και να αποφεύγεις τα Ελληνικά νέα ο κόσμος έχει κάθε λόγο να θυμώνει αν τον πειράζεις.

trandism είπε...

"Καλό το blog δε λέω"...
Δε θα υπάρξει άλλο τέτοιο, πολύ δύσκολο.

Αν είμαι εγώ ο φίλος που πρέπει "να γράφει πιο συχνά και να αποφεύγει τα ελληνικά νέα" να είστε σίγουρος πως θα σας απογοητεύσω.

Ο κόσμος που έχει κάθε λόγο να θυμώνει ---> Ξίδι

Ελισσαίος είπε...

Οι πραγματιστές του κόσμου τούτου, οι έσοδα-έξοδα, δεν μπορούν να καταλάβουν τί σημαίνει να προσφέρει κάποιος τον χρόνο του για κάτι που δεν έχει μετρήσιμο όφελος. Ίσως αυτό να είναι και μια βασική αιτία της ζηλοφθονίας τους, που μπορεί να φτάσει σε όρια εμπάθειας και μίσους. Ό,τι δεν κατανοείται, και δεν χειραγωγείται, χτυπιέται αλύπητα κι ηλίθια. Η αξιοπρέπεια και τα όρια του καθενός μας είναι σεβαστά και σίγουρα υπάρχουν κι άλλες χαρές στη μικρή, εφήμερη ζωή μας. Όμως το γοβάκι της σταχτοπούτας δεν χωράει σε όλα τα πόδια. Δεν θέλει μόνο χρόνο, θέλει και καλλιέργεια και τρόπο και ήθος που να προσελκύει και άλλους από το μικρό αλλά υπολογίσιμο πλήθος των ρομαντικών που λένε κι αυτοί,ότι όχι, δεν είναι όλα μετρήσιμα, δεν είναι όλα αλγόριθμοι, νούμερα, στατιστικές.
Δυστυχώς άμα είμαστε βάτραχοι, όσοι και να μας φιλήσουν, βάτραχοι θα μείνουμε. Δεν χρειάζεται όμως να είμαστε και μικρόψυχοι.

Σήμανε μια υποχώρηση, αλλά κάτι σκαμπάζουμε από στρατηγική και τακτική, ε; Η μάχη έχει πάντα δρόμο να διανύσει.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Δε ξέρω ρε παιδιά τι να πώ, από κεκτημένη ταχύτητα περισσότερο γράφω, μια και μου φαίνεται απίστευτο αυτό που έγινε και κυρίως το ΓΙΑΤΙ έγινε.
Ο Μέτοικος έχει δίκιο, έπρεπε οι ‘σώφρονες’ να προσπαθήσουμε περισσότερο να περιφρουρήσουμε τον δικό μας χώρο έκφρασης. Θεωρώ τον εαυτό μου ως απολύτως συνυπεύθυνο για λόγους που δεν είναι δεοντολογικό να αναλυθούν εδώ . Όσοι παρακολούθησαν τα τελευταία κωμικοτραγικά καταλαβαίνουν τι εννοώ.
Δεν ξέρω ειλικρινά, δεν είμαι ειδικός σε θέματα moderating κ.λ.π άλλα αυτό που είχε προτείνει πριν λίγο καιρό ο Μέτοικος, το να είναι υποχρεωτικό κάποιος να δίνει mail στον διαχειριστή για να ποστάρει (δεν ξέρω ως προς την τεχνική εφαρμοσιμότητα, αλλά για να το πρότεινε ο Μέτοικος… (ο σοβαρότερος όλων μας μιας και μυρίστηκε νωρίς τον κίνδυνο και το πάλεψε με νύχια και δόντια ενώ οι υπόλοιποι τον υποτιμήσαμε και αρμενίζαμε χαρούμενοι, εγώ δε χαριεντιζόμενος ενίοτε και με τους βλαμμένους , ο μωρός!) σίγουρα θα συμμάζευε τους ηλίθιους και ίσως είχε σώσει την κατάσταση.
Τι να πει κανείς…. Να ναι καλά ο Φίλιππος και ο Μέτοικος μόνο , μας έδωσαν τόση χαρά αυτά τα χρόνια…

Λυσάνιος είπε...

Κ. Μέτοικε το "ο σκακιστικος χωρος ειναι μια μικρογραφια της νεοελληνικης κοινωνιας. " ήταν γνωστό (σε μένα) εδώ και χρόνια.
Δεν θέλει και τόσο μυαλό από την στιγμή που δεν παίζεις απλά μια παρτίδα και φεύγεις αλλά παρακολουθείς και τι γίνεται τριγύρω...
Δεν θα πω κάτι άλλο...
οποιος ασχολειται με τα πιτουρα τον τρωνε οι κοτες...όπως λέει και η παροιμία

Ανώνυμος είπε...

Μίλησα τηλεφωνικά μαζί του, όπως κάνω συχνά, ο άνθρωπος δεν έχει παράπονο από τα σχόλια και τόσο πολύ, απλώς κουράστηκε, δεν γινόταν να συνεχίσει με αυτό το ρυθμό. Είναι εξαιρετική ποιότητα ανθρώπου, δεν έχει παράπονο από κανένα. Σωστή η απόφαση για απόλυτα σεβαστούς προσωπικούς λόγους.

IliasPan είπε...

Πριν μερικές βδομάδες, όταν το φαινόμενο των υβριστικών μηνυμάτων ήταν στην κορύφωσή του είχα ξεκινήσει να γράφω ένα σχόλιο στο οποίο έκανα μία ιστορική αναδρομή. Γυρνούσα το χρόνο 3.5 χρόνια πίσω και κοιτούσα το τι υπήρχε στο ελληνικό σκακιστικό ίντερνετ. Προσπαθούσα να δείξω το καινούργιο που έφερε στην ελληνική πραγματικότητα το μπλογκ του Γάτου. Το τεράστιο κενό ενημέρωσης που κάλυψε αλλά και την ώθηση που έδωσε με το παράδειγμά του για αντίστοιχες προσπάθειες είτε ιδιωτικές είτε από σωματεία. Στόχος, το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων του σκακιστικού χώρου που θα καταλάβαιναν το σεβασμό που άξιζε τουλάχιστον στην προσπάθεια του Φίλιππου.

Δεν το ολοκλήρωσα ποτέ. Θεώρησα πως η αδιαφορία απέναντι στις αναίτιες (από τη στιγμή που δεν προσπάθησαν κάν να αναφέρουν την αφορμή για τη στάση τους) μηδενιστικές συμπεριφορές κάποιων θα έπρεπε να είναι ο τρόπος για να τους κάνουμε να σιγήσουν.

Την ίδια άποψη υποστήριξα και σε ένα από τα τελευταία μηνύματά μου στο ιστολόγιο, όταν και ενώ τα υβριστικά μηνύματα είχαν μειωθεί η ορμή που είχαν διατηρούσε την περιστροφή των συζητήσεων γύρω από αυτά ή παρόμοια από μιμητές.

Δεν αλλάζω γνώμη. Αν δεν πιανόμασταν από κάθε ανότητη κουβέντα, αν δεν προσωποποιούσαμε τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις πιστεύω πως η κατάσταση θα ήταν διαφορετική σήμερα.

Η ευθύνη για αυτό που συνέβη ανήκει σε πολλούς και οι συνέπειες θα μοιραστούν σε όλους μας. Μπορεί κανείς να μην είναι αναντικατάσταστος αλλά και οι πρωτοπόροι σπανίζουν και θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος. Αλλά και όταν εμφανιστεί θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή αν δεν έχει να χτίσει στις βάσεις κάποιου άλλου.

(Αν ισχύει αυτό που άκουσα σήμερα για το πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία τότε πραγματικά θα πρέπει να αναθεωρήσω πολλά από αυτά που πίστευα...)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αγαπητέ trandism,
Αν θέλεις στείλε μου το mail σου στο: g.rizopoulos@gmail.com
Ευχαριστώ ! Γιώργος Ριζόπουλος

O Γιαννης ο Φονιας είπε...

κι αφου το εγραψες το μηνυμα καλοπαιδο ανωνυμε, μπηκες στην κουβερτουλα σου και κοιμηθηκες τον υπνο του δικαιου, φανταζομαι..

Ολα καλα κι ολα ωραια,ε;

Τετοια λυπη, για κατι που δεν σχετιζεται με απωλεια αγαπημενων ανθρωπων, μονο τοτε που τελειωσε η Λιλιπουπολη.

και συ Μετοικε, προσεξε μην βοηθησεις στην μεταφορα των ανωνυμων μ' αυτα που γραφεις,τωρα που εχασαν το παιχνιδακι τους..

http://www.youtube.com/watch?v=3AxA1FLv7FY

Ametanoitos είπε...

Με αυτά που βλέπω να συμβαίνουν γύρω μας τον τελευταίο καιρό πραγματικά αναρωτιέμαι, μήπως μας αξίζουν αυτά που παθαίνουμε;

G GEORGOPOULOS είπε...

για κάποιο λόγο, που ακόμα δεν έχω καταλάβει κάποιοι ανώνυμοι είχαν - έχουν στοχοποιήσει κάποιους ανθρώπους που εξέφραζαν ελεύθερα τις απόψεις τους μέσα από το ιστολόγιο του γάτου και τους χλεύαζαν συνέχεια.
και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να τους αφήσουμε να το μεταφέρουν και σε άλλα αξιόλογα ιστολόγια.

ειλικρινά στεναχωρήθηκα πάρα πολύ από την απόφαση του γάτου για το κλείσιμο του ιστολογίου του και θυμήθηκα ότι εξαιτίας του είχα ασχοληθεί και εγώ και είχα σηκώσει δύο σκακιστικά ιστολόγια που στην πορεία αδρανοποιήθηκαν γιατί από διάφορες καταστάσεις δεν είχα την ίδια διάθεση για να τα συνεχίσω. αλλά μέσα από την δικιά μου μικρή προσπάθεια κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν αυτό που έκανε ο γάτος και πόσο χρόνο απαιτούσε πλέον από την προσωπική του ζωή, γι αυτό πιστεύω ότι οφείλουμε να τον αφήσουμε λίγο να ξεκουραστεί για να πάρει νέες δυνάμεις και να επανέλθει, πρώτα από όλα γι αυτόν τον ίδιο για να δει το δημιούργημα του να γίνεται ακόμα πιο δυνατό και ανοικτό σε όλες τις σκέψεις και απόψεις.

ευχαριστώ το παρόν ιστολόγιο για την φιλοξενία του σχολίου μου και θα ήθελα να ευχηθώ στον διαχειριστή του να συνεχίσει με την ίδια αγάπη το ταξίδι του στην σκακιστική μπλογκόσφαιρα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Καλοί μου άνθρωποι!
Το ιστολόγιο του γάτου είναι ακόμη "ανοιχτό", οπότε έχετε κάλλιστα την δυνατότητα να ελέγξετε και πάλι την μεγάλη πλειονότητα των δύσοσμων ανώνυμων σχολίων. Ελάχιστα εξ αυτών που είναι γραμμένα από "γνήσιους" ανώνυμους, και καλοπροαίρετα είναι, και σαφώς όχι από πρόθεση υβριστικά. Αλλά αν κοιτάξετε καλά την πειοψηφία των υπόλοιπων σχολίων, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε από το ύφος, και την διατύπωση, ότι είναι όλα γραμμένα από δύο, άντε τρία ανθρωποειδή. Μάλιστα από τα συμφραζόμενα μερικών από τα μηνύματα, θα μπορέσετε να προσδιορίσετε και γεωγραφικά τους δύσοσμους.
Ο Φίλιππας τους είχε χαρακτηρίσει σαν κάποιους σκακιστές (GM) που μπαίνουν για να κάνουν χαβαλέ. Προσωπικά δεν το νομίζω, περισσότερο με συντονισμένη επίθεση μου φέρνει, αφού τα μηνύματα αυτά, παρότι δεν είναι φανερά γραμμένα από τον ίδιο, έχουν εντούτοις κοινό παρονομαστή, και σε αρκετές περιπτώσεις και πανομοιότυπο περιεχόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Μία διόρθωση που οφείλω στον Μέτοικο στην Νίσυρο, στο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2011 12:00 π.μ. Δεν είπα πως ο γάτος δεν κουράστηκε και από τα βρισίδια, παίξανε μεγάλο ρόλο στην απόφαση του. Το θέμα τώρα είναι να βρεθεί κάτι διάδοχο, ίσως να αναβαθμιστεί το site της Ε.Σ.Ο.

O Γιαννης ο Φονιας είπε...

Οπα παλικαρι σορυ,φαινεται πως σε πηρανε τα σκαγια (ελπιζω ξωφαλτσα) χωρις λογο, αλλα αμα εισαι φονιας κι εχεις μολις βγει απο την φυλακη, το ματι ειναι λιγο θολωμενο και ριχνεις και μια τουφεκια παραπανω.. Χωρις παρεξηγηση,ε;