Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Aeroflot 2011 - 2ος Γύρος


Μόνο ο Βιετναμέζος Le Quang Liem και ο Σλοβένος Luka Lenic επέτυχαν το απόλυτο 2/2 με τη συμπλήρωση του σημερινού γύρου στο Aeroflot, κάτι εντυπωσιακό για τουρνουά 86 συμμετοχών, δείγμα της ισχύος του. Ο πρώτος κέρδισε με τα λευκά τον Κινέζο Xiu Deshun, ο οποίος εμφανίζεται ως άτιτλος(!) με rating 2508, ενώ ο δεύτερος τον Ουκρανό GM Anton Korobov (2670). Σε άλλες παρτίδες που δεν έληξαν ισόπαλες είχαμε τη νίκη του Movsesian με τα μαύρα επί του Bocharov, αυτή του Jakovenko με τα λευκά επί του Zhao Jun, Tomashevsky-Romanov 1-0, Kotsur-Volokitin 0-1, Wesley So-Shomoev 0-1. Όλα τα αποτελέσματα και η κλήρωση του 3ου γύρου. Ο Βασίλης Κοτρωνιάς ήρθε ισόπαλος έχοντας τα λευκά κομμάτια εναντίον του Victor Bologan.


4 σχόλια:

Kυρ Μεντιος είπε...

Δεν τα καταφερε χθες ο Κοτρωνιας να κρατησει την ισοπαλια απεναντι στον Vachier-Lagrave, κι ετσι σημερα αντιμετωπιζει με τα Λευκα την Kosteniuk.

Στο μεταξυ με πολυ θεαματικο τροπο, κριθηκε η παρτιδα αναμεσα στους δυο πρωτοπορους Lenic και Le, καθως, πιθανοτατα ο Σλοβενος, ελαφρα καλυτερος, στην πιεση χρονου δεν ειδε την απειλη του αντιπαλου του, και προς τιμην του, οταν βγηκε απο την πιεση "επετρεψε" στον Βιετναμεζο να παιξει το θαυμαστικο!

Ετσι ο Le εμεινε μονος πρωτος με 3/3, και σημερα παιζει με τον Kamsky.

Με την ευκαιρια, χθες το πολυ ενδιαφερον blog της Α. L'Ami δημοσιευσε μια συλλογη διασημων λαθων που εμειναν στην ιστορια:

http://www.alinalami.com/2011/02/grandmasters-are-humans-too.html#more

ενω πριν λιγες μερες ο Dvoretsky εγραψε στο:

http://www.chesspro.ru/_events/2011/dvoretskii.
html

για τον ρολο της ψυχολογιας στο σκακι, αντλωντας παραδειγματα απο παρτιδες του Lasker και του Karpov.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο για τις ‘πατάτες’ ξακουστών παικτών.
Δίνει κουράγιο και σε εμάς, τους ακάματους σκακιστικούς πατατοπαραγωγούς.
Πλέον όταν στήνω (δεν γίνεται συχνά, αλλά γίνεται:-)) θα δείχνω αυτή την παρτίδα από το Biel 1988.
1.ε4,ε5 2.Ιζ3,Ιζ6 3.Ι:ε5,δ6 4.Ιζ3,Ι:ε4, 5.Ιγ3,Αζ5?? 6.Βε2 1-0
Στο Βε7(τι άλλο?) υπάρχει το Ιδ5 τέλος.

Ο ‘ήρωας’ που κατάφερε να χάσει σε 6 κινήσεις στη ρωσική ήταν o Ανάντ(!!)
Σκληρό παιγνίδι το σκάκι ….ακόμη και για τους εκλεκτούς.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά η ήττα του Ανάντ σε 6 κινήσεις ,πρέπει να είναι ρεκόρ για τη συντομότερη ήττα Γκρανμαίτρ στην ιστορία. Άλλο ένα ρεκόρ λοιπόν για τον τρομερό Ινδό.
(όχι και τόσο ευχάριστο(για τον ίδιο) ρεκόρ βέβαια, αλλά ρεκόρ)…
Η πλάκα θα είναι ότι ο αντίπαλος του, Αλόνσο Θαπάτα (Viva Zapata! που λένε και οι μεξικάνοι) θα λέει ‘έχω κερδίσει τον Αναντ σε 6 κινήσεις’ και θα του λένε ‘Ναι ,και μετά ξύπνησες…’.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Λοιπόν, η ήττα του Ανάντ σε 6 κινήσεις έχει καταπληκτικό ‘παρασκήνιο’ -στα όρια του ‘λαϊκού μύθου’ στο Ιντερνέτ- και ένα ηθικό δίδαγμα.
Έκανα ένα μικρό ψάξιμο σε σάιτς και ανακάλυψα τα εξής :
Ήξερα ήδη την ιστορία με τον αγαπημένο μου (θεός σχωρές’τον) Τόνυ Μάιλς και το τετράγωνο ε2 που ‘γυάλιζε’, κάνοντας τον αντίπαλο να κοκκινίσει, πριν παίξει αλλιώς, στα πλαίσια μιας προσυμφωνημένης νούλας, αλλά δεν ήξερα ότι η παρτίδα ήταν αυτή:
San Francisco"]
[Date "1987.09.??"]
[Round "0"]
[White "Miles,Anthony J"]
[Black "Christiansen,Larry Mark"]
[Result "1/2"]
[Eco "C42"]
1.e4 e5 2.Nf3 Nf6 3.Nxe5 d6 4.Nf3 Nxe4 5.Nc3 Bf5 6.Nxe4 Bxe4 7.d3 Bg6 8.Bg5 Be7 9.Bxe7 Qxe7+ 10.Be2 Nc6 11.0-0 0-0 12.Re1 Rae8 13.Qd2 Ne5 14.d4 Nxf3+ 15.Bxf3 Qd7 16.c3 b6 17.Rxe8 Rxe8 18.Re1 Rxe1+ 19.Qxe1 Kf8 20.g3 ½
Σας θυμίζουν κάτι οι πρώτες κινήσεις?...:-)
To ‘κακό’ (για τον τραγικό ήρωα Ανάντ) ξεκινάει από το γεγονός ότι ήταν μεν προσυμφωνημένο το αποτέλεσμα, ΟΧΙ όμως και ο τρόπος επίτευξης του(όπως είναι της ‘μόδας’ σήμερα) ,γι’αυτό προφανώς και ο GM Λάρυ Κρίστιανσεν (παρεμπιπτόντως έχει κερδίσει σε 12 κινήσεις! τον Κάρποφ..άλλη διάσημη παρτίδα αυτή) έπαιξε στα γρήγορα 5.Αζ5 που αλλάζει σχεδόν φορσέ ένα κάρο κομμάτια (αν δεν υπήρχε η μικρή ‘λεπτομέρεια’ του Βε2) και ο πάντα χιουμορίστας Μάιλς άρχισε να σκέπτεται και να ‘χαϊδεύει’ σαδιστικά το τετράγωνο ε2 με σαρδόνιο χαμόγελο, αλλά βέβαια –ως κύριος- τήρησε την συμφωνία και συνέχισε με 6.Ι:Αε4.
Η ‘παρτίδα’ έτσι, πήρε κανονικά τον ECO κωδικό της C42 και μπήκε ‘κανονικά και με το νόμο’ στο Ινφορματόρ. Εκεί -για κακή του τύχη- την πήρε το μάτι του Ανάντεως και η συνέχεια είναι γνωστή….
Το πιο ωραίο είναι μια σχετική δήλωση του ‘θύματος’. Λέει λοιπόν ο (νύν) Παγκ.Πρωταθλητής(σε δική μου σχετικά ελεύθερη μετάφραση):
‘‘Μερικά δευτερόλεπτα μετά το Αζ5, διαπιστώνω την ‘τρομερή αλήθεια’ του Βε2 , ο αντίπαλος μου έδειχνε κι’ αυτός πραγματικά σοκαρισμένος – μη μπορώντας μάλλον να πιστέψει ότι ένας δυνατός GM (2555 ‘μόνο’ τότε)μπορεί να έχει παίξει έτσι, και σκεφτόταν. Εκμεταλλεύτηκα αυτόν το χρόνο και σκεπτόμουν τις επιλογές μου. Μία ήταν να παίξω καμιά εικοσαριά ακόμη κινήσεις με κομμάτι κάτω. Έτσι δεν θα δημοσίευαν τα περιοδικά τη μινιατούρα σε 6 του Ανάντ και δεν θα είχα να θυμάμαι ,για την υπόλοιπη ζωή μου, ότι έχασα παρτίδα σε 6 κινήσεις. Από την άλλη, σκέφτηκα ότι κάποιοι από τους συμπαίκτες θα έβλεπαν το ‘χάλι’ μου και θα άρχιζαν να γελάνε, οπότε κατέληξα στο σχέδιο Β.
Να εγκαταλείψω και να φύγω αμέσως από την αίθουσα, γρήγορα και ψύχραιμος, σα να μην συνέβη τίποτε. Το κόλπο έπιασε! Πραγματικά για αρκετές μέρες μετά οι περισσότεροι νόμιζαν ότι είχα κάνει νούλα με τον Αλόνσο. Μια πολύ-πολύ γρήγορη νούλα….’’
Ηθικόν δίδαγμα: Δεν εμπιστευόμαστε ‘τυφλά’ τα βιβλία…(σιγά να μη μπορώ να το τηρήσω ,αλλά λέμε τώρα…)
Πάντως –κατά τη γνώμη μου- αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, ο Ανάντ χρωστάει ένα ‘χέρι ξύλο’ στον Τόνυ που τον ‘έβαλε’ στο Γκίνες…