Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ο Πύργος Γ'


Το Β' Τουρνουά

Ο Ρ έπαιξε το τουρνουά σαν να εξαρτώταν η ζωή του από αυτό. Παρά την ήττα του άνευ αγώνος στον πρώτο γύρο, διέλυσε τους αντιπάλους του στη συνέχεια κάνοντας 9/9. Όμως ο αντίπαλός του στον τελευταίο γύρο, ο Dogswellington, είχε 9.5/10 και έτσι ήταν υποχρεωμένος να παίξει για τη νίκη.

Κατά τη διάρκεια της παρτίδας, ο Dogswellington εφήρμοσε προχωρημένες τεχνικές για να αποσπά την προσοχή του Ρ, και πιο συγκεκριμένα έπαιζε γρήγορα μια σειρά κινήσεων χωρίς να τις καταγράφει. Ο Ρ δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στην παρτίδα και αναζήτησε τον Oysters για να παραπονεθεί επισήμως. Ο Oysters με τη σειρά του, αναγνώρισε την παράβαση και τον πληροφόρησε πως ως διαιτητής έχει δικαίωμα να αναγγείλει μια επίσημη προειδοποίηση στον αντίπαλό του, όπως και έκανε. Μερικές κινήσεις αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε, ο Ρ αναζήτησε και πάλι τον Oysters και νέα επίσημη προειδοποίηση αναγγέλθηκε. Παρ όλα αυτά ο Dogswellington συνέχισε τις ίδιες πρακτικές μη σεβόμενος τους κανόνες και έτσι ο Ρ ήταν ανήμπορος να συγκεντρωθεί στην παρτίδα όπως πρέπει. Μετά την έβδομη προειδοποίηση από τον Oysters, ο Ρ που πλέον είχε βρεθεί σε απελπιστική θέση με κομμάτι κάτω, ρώτησε επιτέλους τον Oysters τί νόημα είχαν όλες αυτές οι προειδοποιήσεις, αφού ο Dogswellington δε φαινόταν πρόθυμος να συμμορφωθεί. O Oysters συμβουλεύτηκε κάποια χαρτιά μέσα από ένα τεράστιο χαρτοφύλακα που κρατούσε και τελικά κατέληξε πως αν συνεχιζόταν αυτή η συμπεριφορά του Dogswellington, θα τον μηδένιζε. Με ανανεωμένες ελπίδες ο Ρ πάλεψε γενναία για να φτάσει στην εξής θέση:

O Dogswellington, με τα λευκά, έχει την κίνηση. Αν και κομμάτι πάνω για ένα πιόνι, ο πύργος, ο ίππος του και το πιόνι του η4 απειλούνται και έτσι ο Ρ ήταν σίγουρος πως θα καταφέρει να πάρει κάποιο υλικό πίσω. O Dogswellington βυθίστηκε σε σκέψη πριν παίξει τελικά 51.Rxb5+. O Ρ δεν είχε άλλη επιλογή και έτσι έφαγε 51...Kxb5 μετά το οποίο ο άλλος έπαιξε 52.Ne5+. Αντιλαμβανόμενος πως αν πάει σε μαύρο τετράγωνο το βασιλιά, θα χάσει τον πύργο λόγω Nd7+, o Ρ έπαιξε υποχρεωτικά 52...Ka4 και άρχισε να ελπίζει πια ότι μπορεί να καταλήξει και με υλικό αρκετό για νίκη. Μετά το 53.Nd7 όμως απειλώντας ματ με Nb6 ή Nc5 ήταν η σειρά του να βυθιστεί σε σκέψη. Όσο περνούσαν τα λεπτά τόσο περισσότερο έβλεπε πως τα προβλήματά του ήταν άλυτα, καθώς δε μπορούσε να βρει κάποιο τετράγωνο για τον πύργο από όπου να καλύπτει τα ματ. Ο Ρ συνειδητοποίησε πως η μόνη του ελπίδα ήταν ο αντίπαλός του να διαπράξει για μια ακόμα φορά το αδίκημα της μη καταγραφής των κινήσεων. Έτσι, για να μπερδέψει όσο γίνεται την κατάσταση έπαιξε 53...Be2 στο οποίο ο Dogswellington απάντησε αμέσως 54.Bxe2. Ο Ρ κοιτώντας με νόημα τον Oysters έπαιξε 54...Rb8+ φτάνοντας έτσι στην παρακάτω θέση:

Ο Dogswellington εντόπισε την παγίδα του πατ και έπαιξε αμέσως 55.Bd1+, χωρίς όμως να καταγράψει τις προηγούμενες κινήσεις, μετά από το οποίο σταμάτησε τα ρολόγια ο Oysters ανακοινώνοντας πως ο Dogswellington μηδενίζεται λόγω συνεχών παραβιάσεων των κανόνων παρά τις εφτά επίσημες προειδοποιήσεις που του έγιναν.
Η ψυχή του Ρ γέμισε αγαλλίαση ακούγοντας αυτά τα λόγια καθώς επιτέλους πετύχαινε τον στόχο της πρόκρισης στα τελικά του πρωταθλήματος της Βικτόρια και τίποτα δε μπορούσε να τον σταματήσει από το να συμμετάσχει την επόμενη χρονιά. Ακολούθησε τον Oysters στον επίσημο πίνακα των αποτελεσμάτων, όπου ο Oysters συμπλήρωσε ένα μεγάλο μηδενικό για τον Dogswellington. Η χαρά του Ρ μετατράπηκε όμως σε τρόμο όταν δίπλα στο όνομά του, ο Oysters αντί να γράψει τον άσσο, έγραψε 1/4.

(συνεχίζεται)

Αυτή η σκακιστική παρωδία του "Πύργου" του Φραντς Κάφκα πρωτοδημοσιεύτηκε από τον Chris Depasquale στο τεύχος Οκτωβρίου 1998 του Australian Chess Forum. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και στο chesscafe.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο. Πολύ ωραίο. Μια παρατήρηση μόνο, η οποία έχει να κάνει με το σκακιστικό κομμάτι και όχι με το νόημα του κειμένου. Ο Ρ έπαιξε 54...Rb8+ και αμέσως μετά ο αντίπαλος του 55.Bd1+, κίνηση η οποία δεν μπορεί να παιχθεί καθώς δεν καλύπτει το σαχ του μαύρου πύργου.

-rotten-

trandism είπε...

Σωστή η παρατήρηση, όμως είναι ακριβώς έτσι στο πρωτότυπο και φυσικά δε γίνεται να το αλλάξω εγώ. Μάλιστα έχει δημοσιευτεί παντού έτσι και είναι προφανές πως γίνεται επίτηδες στα πλαίσια της γενικότερης παραφροσύνης που αποπνέει το κείμενο.

Schrödinger's Cat είπε...

Μορφή τελικά αυτός ο Chris Depasquale.
Θα ήθελα πολύ να παρωδηθεί σκακιστικά κι ο Οδυσσέας του Τζόις, μπας και τον καταλάβω, από το σκακιστικό κομμάτι του.
Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει αν στη σειρά των παρωδιών έρθει και ο Μπουκόφσκι.

trandism είπε...

Είναι εντυπωσιακός ο Depasqaule. Έχει βγάλει και ένα βιβλιαράκι με τίτλο "My 60 Memorable Columns", συλλογή σκακιστικών άρθρων του, που ακόμα δεν έχω βρει σε κάποια λογική τιμή.

trandism είπε...

Επίσης είναι FM και παίκτης του bridge