Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα - από το διαδίκτυο


- The Chesscafe Book of the year award goes to Chess Duels by Yasser Seirawan. http://www.chesscafe.com/Reviews/boty.htm

- Η απίθανη ιστορία της Phiona Mutesi. http://chess.about.com/b/2011/01/16/the-incredible-story-of-phiona-mutesi.htm

- Το πρώτο μέρος μιας σειράς πέντε αναρτήσεων με μεταφράσεις ενός μεγάλου άρθρου του Tal. http://blog.chess.com/Spektrowski/mikhail-tal-quotwhen-pieces-come-alivequot


- Στο http://www.chessvibes.com/reports/french-cheating-case-latest-updates/ όλες οι εξελίξεις στο "Feller-gate" με πολύ ενδιαφέροντα σχόλια στο κάτω μέρος της ανάρτησης και ένα φάντασμα από το παρελθόν στο http://schach-welt.de/blog/blog/es-sieht-nicht-gut-aus-fur-feller. Μετάφραση από τα γερμανικά στα σχόλια της ανάρτησης του chessvibes:
It’s a bit strange that the other name is blacked out, the text says the following: “[Blacked out] SEBASTIEN FELLER caught for cheating 24 March 2008 Unfortunately we have to report that in the 241th Champions Challenge two players were caught cheating, i.e. using engines during the game. [Blacked out] and the French GM SEBASTIEN FELLER used electronic help during their games. According to our server and tournament rules, both players are banned for two months."

8 σχόλια:

Γερο Μαθιος είπε...

Πως αποδεικνυεις, εκ των υστερων, οτι καποιος σκακιστης, μ' εξωτερικη βοηθεια τριτου/ων, εκλεψε κατα την διαρκεια καποιων παρτιδων, αν:
1) ειναι ικανος σκακιστης και οχι καποιος που παιζει 500-600 μοναδες πανω απο την πραγματικη του αποδοση;
2) ειναι αρκετα εξυπνος ωστε να μην κερδιζει καθε παρτιδα, ουτε παιρνει βοηθεια σε καθε κινηση;

Κατα την γνωμη μου δεν γινεται, μονη σου ελπιδα να 'εξαναγκασεις' καποιον απ' αυτους που υποψιαζεσαι πως 'εκλεψαν', να ομολογησουν, κι αν δεν το πετυχεις αυτο, να δυσφημησεις αρκετα τους πιθανους ενοχους, ωστε ν' αποθαρρυνεις επιδοξους μιμητες.

Φυσικα κατι τετοιο δεν ειναι νομικα ορθο, και επιπλεον ειναι και ηθικα αμφιβολο καθως δεν μπορεις να εισαι 100% σιγουρος για την ενοχη τους, οποτε φαινεται πως το αγωνιστικο σκακι κορυφης εχει ενα σοβαρο προβλημα..

Κυρ Μεντιος είπε...

To Λονδινο δεν θα ειναι η πολη που θα φιλοξενησει το επομενο ματς για τον Παγκοσμιο τιτλο.

Οπως αναφερετει σε επιστολη της η Chess Promotions Ltd στην:

http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6994

ειχε εξασφαλισει την χρηματοδοτηση της διοργανωσης, και ειχε υποβαλει αντιστοιχη προταση στην FIDE μαζι με εγγυηση 50 χιλ ευρω, ενω στις 21/7/10 εστειλε επισημη προταση με οικονομικους ορους αναλογους του ματς της Σοφιας. Στις διαπραγματευσεις που ακολουθησαν δεν επιτευχθηκε συμφωνια, και στις 29/1/2011 εληξε η προθεσμια που ειχαν θεσει οι Αγγλοι για την αποδοχη της προτασης τους. Χθες αρχισε στην Τουρκια η συνεδριαση του προεδρικου συμβουλιου της FIDE (Antalya, 3-6/1), και η CPL θεωρησε καλο να αποσυρει την προταση της, ωστε να δωσει την ευκαιρια στην διοικηση της FIDE να εξετασει εναλλακτικες λυσεις

Γερο Μαθιος είπε...

Στο Προεδρικο συμβουλιο που γινεται στην Antalya της Τουρκιας αναμενεται να συζητηθει τοσο το θεμα του φετινου Πανευρωπαϊκου Γυναικων, που ακομη δεν εχει βρει διοργανωτη (η ECU επεναπροκηρυξε το πρωταθλημα και καλεσε την Τουρκικη ομοσπονδια να υποβαλει νεα προσφορα, κατι που ο Yazici δεν φαινεται τοσο προθυμος να κανει, σχετικα στο

http://www.chessdom.com/news-2011/eiwcc-situation)

οσο και το θεμα των διοργανωτικων αδυναμιων του Παγκοσμιου Πρωταθληματος Γυναικων που εγινε τον περασμενο Δεκεμβριο στην Τουρκια, καθως στο συμβουλιο θα παρεβρεθει και ο νεος προεδρος της Ρωσικης ομοσπονδιας I. Levitov,ο οποιος δεσμευτηκε πως θ' ασχοληθει με το θεμα,

http://chess-news.ru/node/1654

και μιλαει μια καπως τραχια γλωσσα για πολιτικος.

Σε προσφατη συνεντευξη του στο:

http://www.chesspro.ru/_events/2011/levitov
_mnenie.html

δεν διστασε να πει πως οι Ρωσιδες κορυφαιες σκακιστριες κερδιζουν μια χαρα χρηματα (25 χιλ δολλαρια το πρωτο βραβειο στις γυναικες για την Ολυμπιαδα, περιπου 10 χιλ ευρω τα επαθλα στους ατομικους τελικους, χωρια τα οδοιπορικα και οι υποτροφιες), πως θα πρεπει να ασχολουνται συνεχεια με την προπονηση τους (οπως ο Kramnik) και να μην τρεχουν δεξια κι αριστερα σε επειδειξεις μοδας, στην τηλεοραση, η να παραδιδουν μαθηματα μαγειρικης (Kosteniuk), ενω και η συγγραφη βιβλιων οπως το Chess Kama Sutra (Pogonina) δεν βοηθαει στο να βελτιωσεις την αποδοση σου.

Το επιμυθιο του, οταν ρωτηθηκε αν οι Ρωσιδες σκακιστριες πηγαν στην Τουρκια με δικα τους εξοδα:

Ποιο ειναι το προβλημα; Φερτε νικες και θα ανταμειφθειτε!Ασχοληθειτε σοβαρα με το σκακι, και σταματηστε την γκρινια, ο Kramnik στην Ολυμπιαδα ακομη και την ωρα που ετρωγε η εκανε βολτα ασχολιοταν με την προετοιμασια του!


Για να δουμε..

Kυρ Μεντιος είπε...

H Ινδια φαινεται πως ειναι ετοιμη να υποβαλει προταση για ν' αναλαβει το ματς για το Παγκοσμιο Πρωταθλημα 2012, αναμεσα στον Anand και σε οποιον κερδισει τα ματς των διεκδικητων.

Στο προεδρικο συμβουλιο της FIDE, που εγινε το περασμενο Σαββατοκυριακο στην Τουρκια, παραβρεθηκε και ο Γραμματεας της Ινδικης Ομοσπονδιας DV Sundar με την ιδιοτητα του, του αντιπροεδρου της Παγκ. Ομοσπονδιας.

Σε δηλωσεις του στους: http://timesofindia.indiatimes.com/sports/more-sports/chess/India-keen-to-host-Anands-2012-world-title-match/articleshow/7448135.cms#ixzz1DKe1m017

ανεφερε πως δεν συζητηθηκε καποια συγκεκριμενη προσφορα, αλλα η Ινδια προσφερθηκε να διοργανωσει το ματς, ενω διευκρινησε πως η FIDE δεν μπορει να δεσμευτει ακομα σ' ενα συγκεκριμενο τοπο διεξαγωγης καθως ο αντιπαλος του Anand, που δεν εχει ακομα καθοριστει, θα πρεπει να συμφωνησει για την πολη που θα φιλοξενησει το ματς.

Kυρ Μεντιος είπε...

Επισημη απαντηση της Fide στην ανακοινωση των Λονδρεζων υποψηφιων διοργανωτων του επομενου ματς για τον Παγκοσμιο τιτλο.

http://www.fide.com/component/content/article
/1-fide-news/5052-open-letter-of-mr-israel-gelfer-concerning-the-fwcm-2012-.html

Σ' αυτην ο αντιπροεδρος της FIDE αναφερει πως ο χορηγος εχασε το ενδιαφερον του, μετα την αποχωρηση του Carlsen απο τα ματς των διεκδικητων, με αποτελεσμα να υπαναχωρησει απο τους αρχικους ορους διεξαγωγης. Αμεσο επακολουθο ηταν να πεσουν τα επαθλα των παικτων, σχεδον κατα 40% λογω φορων, ενω ο εκπροσωπος του αρνηθηκε να μεταβει στην Τουρκια για να βρεθει καποια συμβιβαστικη λυση.

Kυρ Μεντιος είπε...

Ο M. Pein σε χθεσινο του αρθρο (http://www.chess.co.uk/twic/malcolmpein/london-withdraws-world-chess-championship-bid) το οποιο ωστοσο πιθανοτατα το εγραψε χωρις να εχει υπ' οψη του την ανταπαντηση της FIDE, δεν αρνειται το βασικο επιχειρημα του Gelfer (οτι δηλαδη τα επαθλα των παικτων θα ηταν σημαντικα μειωμενα σε σχεση με το ματς της Σοφιας), τονιζει ομως πως το συνολικο κοστος της διοργανωσης θα ηταν ψηλοτερο απο αυτο του Anand-Topalov, καθως και οτι η FIDE εχασε μια σημαντικη ευκαιρια να διοργανωσει ενα κορυφαιο ματς σε μια μεγαλη Δυτικη πρωτευουσα.

Εξεφρασε την μεγαλη του περιεργεια να δει ποια θα ειναι η εναλλακτικη λυση, και εκλεισε με την αινιγματικη δηλωση πως εξακολουθει να εργαζεται για την εξασφαλιση χρηματοδοτησης για ενα ματς Παγκοσμιου πρωταθληματος.

Kυρ Μεντιος είπε...

Ο Ιl. Levitov, Προεδρος της Ρωσικης σκακιστικης Ομοσπονδιας ηταν στην Antalya και μεταφερει τις εντυπωσεις του σε συνεντευξη που εδωσε στον Y. Vasiliev:

http://www.sport-express.ru/newspaper/2011-02-10/7_18/

Σε σχεση με την αποχωρηση του Λονδινου απο την διοργανωση του επομενου ματς για τον Παγκοσμιο τιτλο,ειπε πως, κατα την γνωμη του, ηταν αμεση συναρτηση της αποχωρησης του M. Carlsen απο τα ματς των διεκδικητων καθως οι προτασεις τους για μειωση των επαθλων ηταν μειωτικες για την FIDE.

Προχωρησε και σε αναλυση των αιτηματων των Αγγλων που ηταν: μειωση των επαθλων απο 2 εκ. ευρω σε 1.6 εκ, απροθυμια να πληρωσουν τις εισφορες που καταβαλονται στην επιτροπη αναπτυξης της FIDE, ζητουσαν η FIDE να αναλαβει να πληρωσει τις φορολογικες υποχρεωσεις των παικτων, και ακομη να εχουν το δικαιωμα να επιλεξουν αυτοι αντικαταστατη σε περιπτωση αποχωρησης καποιου απο τους αντιπαλους.

Ο Levitov ειπε πως καποια απο τα αιτηματα των Αγγλων συγκρουονταν με το καταστατικο της FIDE (δεν τα ανεφερε συγκεκριμενα), διευκρινησε πως δεν επιδιωκει να απαλλαξει την Παγκ. Ομοσπονδια απο καθε ευθυνη καθως δεν ηταν παρων στις διαπραγματευσεις, και ανεφερε πως την FIDE εκπροσωπησαν στις συζητησεις οι Μακροπουλος-Gelfner οι οποιοι ηταν πολυ απογοητευμενοι απο τις εξελιξεις.

Ειπε ακομη πως η τυχη του ματς θα κριθει απο την εκβαση του ματς των διεκδικητων, καθως θα ηταν αναμενομενο η χωρα προελευσης του διεκδικητη να θελει ν' αναλαβει το ματς, κατι που σιγουρα ισχυει για την Ρωσια.

Πολυ ενδιαφερουσα ειναι η επομενη αποστροφη του λογου του, καθως οταν ρωτηθηκε για τις γενικοτερες εντυπωσεις του απο το Συμβουλιο, διευκρινησε πως αν και ειχε αμφιλεγομενα αισθηματα για την FIDE, εφυγε με θετικες εντυπωσεις, και την αισθηση πως υπαρχουν καλες προθεσεις και πως τα μελη του Προεδρικου Συμβουλιου προσπαθουν για το καλυτερο δυνατο, αλλα ειναι αναγκασμενα ν' ασχολουνται με τα θεματα που ανακυπτουν καθε τοσο, και δεν μενει χρονος και ενεργεια για να χαραχτει μια συνολικοτερη στρατηγικη αναπτυξης.

Ταχθηκε εναντιον της προτασης του Carlsen ο διεκδικητης να καθοριζεται απο τουρνουα, και οχι ματς, αλλα υπερ του περιορισμου των προνομιων του κατοχου του τιτλου (να παιζει δηλαδη απ' ευθειας στο τελικο), και υπερ της σταθεροποιησης των κανονων διεξαγωγης.

Ισως η σημαντικοτερη ειδηση ειναι πως αν μεχρι την 1 Μαρτιου δεν βρεθουν διοργανωτες για 4 GP του επομενου κυκλου, οι 8 διεκδικητες του τιτλου για το 2014, θα προκυψουν ως εξης:

3 απο το World Cup, 3 απο τα ratings, o χαμενος του ματς του 2012, και ενας εκπροσωπος των διοργανωτων.

Σε σχεση με τις αλλαγες στο Ρωσικο καλενταρι, εκτος απο τα τριημερα GP για τα οποια ηδη μιλησαμε, σχεδιαζει και την διοργανωση του Botvinik memorial (κι αυτο τριημερο) τον Σεπτεμβριο, με αγωνες blitz και rapid, και την συμμετοχη των Anand, Kramnik, Aronian.


Στην συνεντευξη δεν εγινε αναφορα στο θεμα του τελευταιου Παγκ. πρωταθληματος Γυναικων στην Τουρκια.

Συζητηση σχετικα με τις προσφατες εξελιξεις στην διεξαγωγη του Παγκ. Πρωταθληματος στο:

http://www.chessvibes.com/reports/fide-responds-to-londons-withdrawal/

Kυρ Μεντιος είπε...

Η υποθεση Feller εφθασε και στην Monde!

http://www.lemonde.fr/sport/article/2011/02/09/
le-monde-des-echecs-francais-fait-la-chasse-a-la-triche_1477295_3242.html

Το αρθρο απευθυνεται στο ευρυ κοινο και δεν περιεχει νεα στοιχεια, απλα επιβεβαιωνει το συμπερασμα οτι η συνηθισμενη περιπτωση για ν' ασχοληθουν τα mainstream media με το σκακι ειναι να υπαρχει καποιο σκανδαλο στη μεση. Χαρακτηριστικος ο υποτιτλος: UN "PALM DANS LE SLIP"