Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα - από το διαδίκτυο















- Για τα 85α γενέθλια του Mark Taimanov. http://www.chessintranslation.com/2011/02/mark-taimanov-at-85/

- Από το blog που εξειδικεύεται στα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, μία περίληψη του τί έχουμε να περιμένουμε μέσα στο 2011.

- Ένας αποχαιρετισμός στο τουρνουά του Μάιντζ. http://www.chesstigers.de/ccm10_index_news.php?id=2288&rubrik=6&lang=0&kat=0&PHPSESSID=7999bffe14610711d59bb9c3885723aa

- Άρθρο του Kasparov στο New York Review of Books με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου για την τεχνητή νοημοσύνη. http://www.nybooks.com/articles/archives/2010/feb/11/the-chess-master-and-the-computer/

- Παλιό αλλά πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο New York Review of Books για τον Arthur Clarke, την Οδύσσεια του Διαστήματος και το σκάκι από τον Jeremy Bernstein. http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2010/apr/05/playing-chess-with-kubrick/

- Jeremy Bernstein (η καινούρια μου ανακάλυψη) - Σκάκι και Σανσκριτικά.

- Ο Malcolm Pein για μία νίκη του Βασίλη Κοτρωνιά από το Aeroflot. http://www.chess.co.uk/twic/malcolmpein/creative-play-from-kotronias-in-moscow

9 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Με μεγάλο θαυμασμό αντιμετωπίζει την νίκη του (Greek Cypriot GM(!?) Βασίλη Κοτρωνιά, ο Πέιν, (του οποίου δηλώνει διαχρονικός θαυμαστής) , μα καλά ο ‘ξεπεσμένος’ έχει διαχρονικούς θαυμαστές στην αλλοδαπή?...τς,τς,τς…κουτόφραγγοι!
Ο Βασίλης, σε μια σικελική Νάιντορφ, θυσιάζει ‘και τα έπιπλα’... τρία πιόνια, δύο ελαφρά και ένα πύργο (!!)-τον πύργο μάλιστα τον θυσιάζει δυο φορές μια στο β7 και μια στο η7 μέχρι να τον φάει με το στανιό ο ταλαίπωρος αντίπαλος- (τουλάχιστον κρατήθηκε με την Ντάμα…):-)
Ώρες-ώρες αυτός ο Κοτρωνιάς μοιάζει να προσπαθεί να καταρρίψει τη σικελική, το παλιόπαιδο….
Δεν τολμώ να μπω σε ανάλυση τέτοιων ‘σχιζοφρενικών’ καταστάσεων, αλλά -αν μη τι άλλο- αξίζει κάποιος να δει αυτή την παρτίδα.
Υ.Γ. Και έλεγα σήμερα να παίξω Νάιντορφ, αλλά κάτι τέτοια βλέπω και αποθαρρύνομαι…
Τώρα θα μου πεις, εύκολο είναι ο αντίπαλος να παίζει σαν τον ‘μανιακό’ ‘ξεπεσμένο’…?

Kυρ Μεντιος είπε...

O Korchnoi θα παρει μερος στο φετινο Games Festival (3-11/5, Λεπτοκαρυα,
Ξενοδοχειο Olympian Bay) καθως θ' αγωνιστει τοσο στο Ατομικο οσο και στο Ομαδικο πρωταθλημα Βετερανων, στην πρωτη σκακιερα της Ελβετιας

http://reports.chessdom.com/news-2011/european-seniors-chess-teams

Γερο Μαθιος είπε...

Ο Danailov επιβεβαιωσε ατυπα την προτιμηση του στην υποψηφιοτητα της Γεωργιας σε συνεντευξη που εδωσε στον Y. Vasiliev (http://others.sport-express.ru/reviews/11646/), και ειναι πολυ πιθανο το επομενο Πανευρωπαϊκο Γυναικων να γινει αρχες Μαη στο Tbilisi (ξενοδοχειο Sheraton, 5*, συνολικα επαθλα τουλαχιστον 100 χιλ ευρω).

Ειχε ομως κι αλλα ενδιαφεροντα να πει: Μιλωντας για τα ματς των διεκδικητων, ειπε πως ο Topalov προετοιμαζεται πολυ σοβαρα γι αυτα, και οτι ελπιζει πως θα ξεπερασει την προσφατη πτωση στην αποδοση του, που την απεδωσε στον γαμο του, και, οταν πιεστηκε ν' απαντησει τι θα γινει αν τελικα Topalov και Κramnik βρεθουν αντιμετωποι στον τελικο, ειπε πως σ' αυτη την περιπτωση θα εχουν πολλους υποστηρικτες, καθως το Kazan ηταν η αρχαια πρωτευουσα του Βουλγαρικου κρατους!

Σε σχεση με τις προσφατες ματαιωσεις διεθνων τουρνουα, ειπε πως μεσα στην βδομαδα θα συναντηθει με τους επικεφαλης της εταιριας M-Tel και πως ελπιζει οτι το τουρνουα της Σοφιας θα γινει καποια στιγμη αργοτερα αυτον τον χρονο, αλλα προφανως οχι τον Μαη, ενω επιβεβαιωσε πως το Linares θα γινει φετος τον Οκτωβριο, μια και πολλα τουρνουα μαζευτηκαν στην αρχη του χρονου, με αποτελεσμα να δυσκολευεται να προσελκυσει συμμετοχες. Καθως του χρονου το τουρνουα στο Monaco μαλλον δεν θα υπαρχει, θα ξαναγυρισει στον συνηθισμενο του χρονο διεξαγωγης, τον Φλεβαρη.

Μιλωντας για τις αναγκαιες αλλαγες στους κανονισμους δεν εμεινε μονο στους κανονες της Σοφιας. Υποστηριξε ακομα το δικαιωμα των διαιτητων να μηδενιζουν και τους δυο αντιπαλους, αν κανουν τριπλη επαναληψη σε θεση που εχει παιχνιδι ακομα, το συστημα βαθμολογιας 3-1-0, και τον περιορισμο του χρονου σκεψης ωστε μια παρτιδα να μην κραταει πανω απο 4 ωρες, και την καταργηση καθε προσαυξησης χρονου για να μην χανουν οι θεατες το θεαμα στην πιεση χρονου! Τελος ταχθηκε υπερ του εντονοτερου επαγγελματισμου, και της υιοθετησης μετρων ωστε να σταματησει η "πειρατεια" παρτιδων και εικονων απο διοργανωσεις για τις οποιες καποιοι πληρωνουν χρηματα για να γινουν.

Μεταφραση στα Αγγλικα:
http://www.chessintranslation.com/2011/02/
danailov-chess-should-either-change-or-die/

trandism είπε...

Έτσι είναι. Τώρα που απέκτησε εξουσίες ο Silvio έγινε πραγματικά επικίνδυνος.

Πάντα ανησυχούσα μήπως βρεθεί κάποιος διοικητικός παράγοντας που θα προσπαθήσει να σταματήσει την ελεύθερη διακίνηση παρτίδων/φωτογραφιών κλπ. Ας ελπίσουμε πως δε θα το ζήσουμε και αυτό.

Γερο Μαθιος είπε...

Στο μεταξυ ο Yazici και η Τουρκικη Ομοσπονδια δεν το βαζουν κατω, και επανερχονται με νεα προταση για ν' αναλαβουν την διοργανωση του Πανευρωπαϊκου Γυναικων, με αυξημενα επαθλα. Μαλιστα ζητανε απο την ECU δωσει στην δημοσιοτητα ολες τις προσφορες για να μπορει ο καθενας να κρινει ποια ειναι η καλυτερη.
Στην προσπαθεια τους εχουν την συμπαρασταση του Ilyumzhinov που σε επιστολη του καλει τον Danailov να συμβιβαστει, ενω στην ανοικτη επιστολη τους αφηνουν υπονοιες πως η Ευρωπαϊκη Ομοσπονδια "αμελησε" να διεκδικησει εισφορες που δικαιουνταν απο παλιοτερες διοργανωσεις τα προηγουμενα χρονια σε αλλες χωρες (μεταξυ αυτων και η Βουλγαρια) και δηλωνουν πως αν η ECU συνεχισει αυτην την τακτικη των διπλων κριτηριων, θα καταφυγουν σε νομικες λυσεις με την βοηθεια της FIDE.

http://www.tsf.org.tr/home/3460-open-letter-to-european-chess-federations

Γερο Μαθιος είπε...

O Nakamura, που βρισκεται στην 8η θεση των live ratings, αρνηθηκε να λαβει μερος στο επομενο πρωταθλημα των ΗΠΑ, καθως θελει να επικεντρωθει στην προσπαθεια του "να διεκδικησει τον Παγκοσμιο τιτλο καποια μερα", ωστοσο ο Kamsky θα ειναι εκει (Saint Louis, 13-28 Aπριλιου) αν και λιγες μερες μετα θα πρεπει να βρεθει στο Kazan για τα ματς των διεκδικητων.

Ωστοσο η μεγαλη εκπληξη ειναι η συμμετοχη του Y. Seirawan (4 πρωταθληματα, παλιοτερα εφθασε μεχρι και διεκδικητης του Παγκοσμιου τιτλου) ο οποιος εχει να παιξει σε τουρνουα απο το 2003, και η επαφη του με το σκακι περιοριζεται στο συγγραφικο του εργο (προσφατα βραβευτηκε για το Chess duels απο το Chess Cafe) και καποιες παρτιδες στο Διασυλλογικο της Ολλανδιας οπου ζει τα τελευταια χρονια. Οπως δηλωσε: "Βαρεθηκε να βλεπει τα λιονταρακια να συναγωνιζονται και ενοιωσε την αναγκη να μπει στην μαχη"

Αναλυτικη παρουσιαση του επομενου Αμερικανικου Πρωταθληματος στο:
http://www.chessdom.com/news-2011/us-chess-championships

Γερο Μαθιος είπε...

Πολυ ενδιαφερον αρθρο του Kasparov πανω στην περιπτωση Fischer με αφορμη την εκδοση ενος νεου βιβλιου με θεμα την βιογραφια του απο τον Frank Brady:

Endgame: Bobby Fischer’s Remarkable Rise and Fall—from America’s Brightest Prodigy to the Edge of Madness

Βασικη θεση του Kasparov ειναι πως αν και o Bobby δεν φοβοταν κανενα πανω στην σκακιερα, δεν ηθελε ν' αφηνει τιποτα στην τυχη, και οι οροι του να διεξαχθει το παιχνιδι μεχρι τις 10 νικες χωρις να μετρανε οι ισοπαλιες, οφειλοταν στο οτι ο Karpov του φαινοταν απειλητικος και ηθελε να χρησιμοποιησει την μεγαλη διαρκεια του ματς για να "ξεμουδιασει" απο την τριχρονη αποχη. Επισης ο Garry υποστηριζει πως η τελειομανια του Fischer τον εκανε να εχει μεγαλους δισταγμους πριν εμπλακει σ' ενα ματς ιδιατερα μ' εναν επιφοβο αντιπαλο.

http://www.nybooks.com/articles/archives/2011
/mar/10/bobby-fischer-defense/?pagination=false

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μάλιστα μεσιέ Σύλβιε…, δηλαδή θα παίζουν ο Κράμνικ με τον Αρονιάν, θα κάνουν τριπλή επανάληψη και θα βρεθεί διαιτητής που θα τους πει ‘σας μηδενίζω γιατί στη θέση υπάρχει παιγνίδι…’(!?)
‘Κάτσε παίξε εσύ ρε μάστορα ,που ξέρεις καλύτερα’…, θα του πουν και θα έχουν άδικο?
Το παραπάνω υποθετικό σενάριο γίνεται πραγματικά απολαυστικό, αν φανταστούμε π.χ. Βούλγαρο ή Νορβηγό διαιτητή ή κάποιον με αλλότριο ‘έννομο συμφέρον’ τέλος πάντων.
Νομίζω ,για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά ότι ο Νταναίλοφ ,ως εκ της θέσεως που πλέον έχει, πρέπει –ως ευφυής άνθρωπος που σίγουρα είναι- να αφήσει λίγο τους θεατρινισμούς και να ζυγιάζει καλά τις μπαρουφο ιδέες του πριν τις σερβίρει στο εκστασιασμένο σκακιστικό κοινό.
Όσο για την κατάργηση του increment ,εγώ προσωπικά συμφωνώ.
Έχω δει στα νιάτα μου κάτι κυνηγητά Βασιλέως από αλανιάρες Ντάμες για να προλάβουν να κάνουν το ματ και κάτι ‘ανταλλαγές χτυπημάτων’ με τη μισή σκακιέρα να πέφτει χαμέ ,….σκέτη απόλαυση!! Νοσταλγικά γουστάρω!

Ametanoitos είπε...

Φαντάζομαι τον Dvoretsky να τραβάει τα μαλλιά του όταν το διαβάζει όμως αυτό! Ο άνθρωπος σε οποιοδήποτε άρθρο του έχει την ευκαιρία κατακρίνει τον μειωμένο χρόνο σκέψης των παρτίδων που κάνει τους παίχτες να παίζουν πολύ "επιφανειακά" και έτσι πλέον οι παρτίδες-διαμάντια να είναι σπάνιες. Αυτό κάνει το σκάκι περισσότερο άθλημα παρά τέχνη και επιστήμη και δίνει στους νεότερους σκακιστές πλεονέκτημα εναντίον των πιο "γερασμένων". Έτσι δεν θα μπορούν σπουδαίοι αθλητές να παραμένουν στην κορυφή για μεγάλο χρονικό διάστημα και το μάρκετινγκ θα κερδίζει από νέα πρόσωπα που θα έρχονται στο προσκήνιο διαρκώς. Το ίδιο άλλωστε δεν συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο; Βλέπουμε τις μεγάλες ομάδες να παίζουν, αλά NBA (!), καμιά 60αριά ματς το χρόνο με αποτέλεσμα οι σπουδαίοι παίχτες να έχουν "μικρό χρόνο ζωής" και να "χάνονται" μετά από μερικά χρόνια που βρίσκονται στην κορυφή.