Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ο Πύργος Β'



Η επίσημη εκδοχή

Όταν ο σκακιστής τελείωσε την ιστορία του, ο Ρ ανησύχησε για το ότι ο συνομιλητής του έχει χάσει πολύ χρόνο στην παρτίδα του. "Μην ανησυχείς καθόλου", του είπε αυτός. "Είχα bye σήμερα. Ο δωδέκατος παίκτης δεν εμφανίστηκε!". Και αμέσως μετά, έφυγε τρέχοντας να προλάβει το λεωφορείο. ο Ρ ήθελε να τρέξει πίσω του, αλλά φοβήθηκε πως θα έχανε τον Oysters αν άφηνε τη σκοπιά του έξω από την πόρτα των αγώνων.

Κάποιες ώρες αργότερα οι παίκτες άρχισαν να φεύγουν από το χώρο των αγώνων αφού τελείωσαν οι παρτίδες τους, ενώ ο Ρ περίμενε υπομονετικά να εμφανιστεί ο Oysters. Αρκετές ώρες αργότερα και πάνω που ο Ρ άρχισε να απελπίζεται, ο Oysters εμφανίστηκε. "Πρέπει να σας μιλήσω" είπε ο Ρ αλλά ο Oysters συνέχισε να βαδίζει. Ο Ρ έτρεξε πίσω του και φτάνοντάς τον του έβαλε το γράμμα μπροστά στο πρόσωπό του. "Ναι" του είπε ο Oysters, "πρέπει να μιλήσουμε γι αυτό το θέμα, πρέπει όμως και να βιαστώ για το ραδιοφωνικό σταθμό. Μπορείς να έρθεις μαζί μου μέχρι εκεί αν θέλεις". Ο Ρ δεν έλεγε τίποτα ενώ προσπαθούσε να κρατήσει το ρυθμό βαδίσματος του Oysters. Φτάνοντας στο αυτοκίνητό του, ο Oysters έσκισε τις κλήσεις για παρκάρισμα που βρήκε στο παρμπρίζ πετώντας τα κομμάτια τους στον υπόνομο. Μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο ενώ ο Ρ μόλις και μετά βίας πρόλαβε να μπει και αυτός πριν το αυτοκίνητο αρχίσει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα προάστια όπου βρισκόταν ο ραδιοφωνικός σταθμός. Ο Ρ αβέβαιος για το αν ήταν πρέπον να μιλήσει πρώτος, περίμενε υπομονετικά. Τελικά, μίλησε πρώτος ο Oysters...

"Δεν κατέβηκες να αγωνιστείς σήμερα και έτσι πρέπει να σε αποβάλλουμε από το τουρνουά!", αρχισε. Ο Ρ ένοιωσε πως πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του όμως τα γεγονότα της ημέρας τον είχαν εξαντλήσει. Το μόνο που ήθελε ήταν να χαλαρώσει στην άνετη θέση του αυτοκινήτου και να κοιμηθεί. Ενώ προσπαθούσε να μείνει ξύπνιος, όπως ήταν και το σωστό παρουσία ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου που του πρόσφερε το χρόνο, τις γνώσεις και την εμπειρία του, ο Oysters συνέχιζε...

"Η αρχική αντίδρασή μου ήταν να σε τιμωρήσω με δύο χρόνια λόγω μη προσέλευσης και άλλους δώδεκα μήνες για αποχώρηση χωρίς ειδοποίηση, αν και θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως η αποχώρηση σου δεν ήταν ανέγκριτη καθώς τη διατάζει ο διαιτητής - όμως μετά θα είχα να αποφασίσω για το αν οι ποινές πρέπει να εκτιθούν διαδοχικά ή ταυτόχρονα. Βεβαίως, είναι αντιληπτό πως θα υποστηρίξεις ότι δεν σου επετράπη η είσοδος από τους υπεύθυνους, όμως εμείς θα υποστηρίζαμε πως αφού είχες στα χέρια σου το γράμμα αυτό, το λάθος ήταν δικό σου καθώς δεν ήσουν ικανός να το χρησιμοποιήσεις με το σωστό τρόπο. Από την άλλη, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως δεν έγινε και τίποτα κακό και θα μπορούσες να παίξεις την παρτίδα αυτή μια άλλη μέρα, σαν να είχε αναβληθεί για οποιοδήποτε λόγο. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπάρχουν λόγοι για να αναβάλλονται παρτίδες. Αν οι παίκτες δεν μπορούν να τις παίξουν την προκαθορισμένη ημέρα, τότε γιατί δηλώνουν συμμετοχή? Τί θα γινόταν αν δοκίμαζες να συμμετέχεις σε ένα από τα μεγάλα τουρνουά του κόσμου, όπως το Hastings και το Wijk Aan Zee και πρότεινες στη δήλωση συμμετοχής σου να παίξεις όλες τις παρτίδες σου σε διαφορετικές ημέρες από τις προγραμματισμένες και προτιμούσες και κάποια άλλη τοποθεσία? Φυσικά θα σου έστελναν ένα ευγενικό γράμμα που θα έλεγε πως δεν την έλαβαν ποτέ! Εδώ βέβαια, μας αρέσουν οι αναβολές, διότι χαλάνε τη σειρά των πραγμάτων και μας αναγκάζουν να βρούμε άλλες τοποθεσίες, άλλους διαιτητές και να έχουμε φοβερή χαρτούρα σε διπλά και τριπλά αντίτυπα - γιατί ποιος ο λόγος να έχεις χαρτιά αν δεν είναι σε πολλά αντίτυπα για να έχουν από ένα όλοι οι υπεύθυνοι - και έτσι να γεμίζουμε το χρόνο μας. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως το καθήκον μας είναι να προτρέπουμε και άλλους - περισσότερους ακόμα - ανθρώπους να παίζουν οργανωμένο σκάκι, να αναπτύσσουμε εταιρικές συμφωνίες με σπόνσορες, να κερδίζουμε την κυβερνητική υποστήριξη, αλλά η ωμή αλήθεια είναι πως δεν είμαστε καλοί σε αυτά τα πράγματα και πως αφού εμείς οι αξιωματούχοι δεν κάνουμε ποτέ λάθος, έχουμε δίκιο που ευχαριστιόμαστε με το να οργανώνουμε τουρνουά με τον πιο ανοργάνωτο τρόπο που γίνεται. Άρα, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχεις στο φετινό πρωτάθλημα της Βικτόρια. Αλλά αφού δεν μπορείς να συμμετέχεις και ούτε να είσαι ένας από τους θεατές για λόγους που σου εξηγήθηκαν ήδη, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να σου προσφέρουμε μια θέση χειριστή σε σκακιέρα που δείχνει την παρτίδα στο κοινό. Και αφού δεν υπάρχουν τέτοιες σκακιέρες, αυτό θα σου έδινε χρόνο να συμμετάσχεις στο Β τουρνουά, το οποίο αν κερδίσεις, θα προκριθείς στο πρωτάθλημα της Βικτόρια που θα γίνει του χρόνου. Καταλαβαίνω πως μάλλον θα θέλεις να αμφισβητήσεις την ορθότητα αυτής της απόφασης, αλλά αφού είμαι ο γενικός διευθυντής όπως γνωρίζεις, οι αποφάσεις μου μπορούν να ανατραπούν μόνο από το Ετήσιο Γενικό Συμβούλιο των Αξιωματούχων.

Ο Ρ σχεδόν είχε αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια αυτού του μονολόγου, όμως στην αναφορά της πιθανότητας να κάνει ένσταση και άρα να κερδίσει τη συμμετοχή του στο τουρνουά, ξύπνησε. "Και πότε θα γίνει το Ετήσιο Συμβούλιο?", ρώτησε πιέζοντας τον εαυτό του να μην έχει φρούδες ελπίδες. "Φυσικά και δε γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή", του απάντησε ο Oysters, "αφού ποτέ δεν οργανώνουμε κάτι παρά μόνο μια-δυο μέρες πριν. Μπορώ όμως να σε ενημερώσω πως το τελευταίο Ετήσιο Συμβούλιο έγινε χθες. Και τώρα, αφού έφτασα στον προορισμό μου, πρέπει να σου ζητήσω να εγκαταλείψεις το αυτοκίνητο".

Ένας έκπληκτος Ρ κουτρουβάλησε έξω από το όχημα, του οποίου την ταχύτητα ευγενικά ο Oysters μείωσε στα 30 χιλιόμετρα την ώρα για να τον διευκολύνει, και άρχισε το μεγάλο περίπατο προς το σπίτι του. Ενώ περπατούσε, ο Ρ ζύγιζε τις επιλογές του. Είχε πλέον καταλάβει πως δε θα μπορούσε να πετύχει το στόχο του και να συμμετάσχει στο φετινό πρωτάθλημα της Βικτόρια, αλλά ίσως θα μπορούσε να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στον νέο του στόχο, που ήταν το να παίξει στο πρωτάθλημα της Βικτόρια της επόμενης χρονιάς, κερδίζοντας το Β τουρνουά και τη θέση πρόκρισης.


Όταν ο Ρ έφτασε στο χώρο των αγώνων την επόμενη βδομάδα του επετράπη να εισέλθει και να βρει τη θέση του στο Β τουρνουά. Κοιτώντας τον πίνακα των αποτελεσμάτων ανακάλυψε πως είχε ένα μηδενικό στον πρώτο γύρο άνευ αγώνος. Στην αρχή ο Ρ εκνευρίστηκε και σκέφτηκε να κάνει ένσταση, αλλά μετά θυμήθηκε με τρόμο το κήρυγμα που του έκανε ο Oysters την προηγούμενη βδομάδα και δάγκωσε τη γλώσσα του. Άλλωστε αυτός δεν ήταν ο καλύτερος παίκτης από όσους συμμετείχαν στο Β τουρνουά? Ήταν πεπεισμένος πως αν ρωτούσες όλους τους άλλους συμμετέχοντες θα τοποθετούσαν τον εαυτό τους πρώτο και τον Ρ δεύτερο. Δε θα παρασύρονταν λοιπόν σε τέτοιου είδους διαμάχες. Θα έλυνε τις διαφορές του πάνω στη σκακιέρα!

(συνεχίζεται)



Αυτή η σκακιστική παρωδία του "Πύργου" του Φραντς Κάφκα πρωτοδημοσιεύτηκε από τον Chris Depasquale στο τεύχος Οκτωβρίου 1998 του Australian Chess Forum. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και στο chesscafe.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: