Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα - από το διαδίκτυο


- Το τέταρτο μέρος του άρθρου του Tal μεταφρασμένο στα Αγγλικά - Το ματς του 70 ΕΣΣΔ-Μικτή Κόσμου. http://blog.chess.com/Spektrowski/mikhail-tal-quotwhen-pieces-come-alivequot-part-4

- Για την ιστορία του σκακιού στην Κένυα. http://www.thechessdrum.net/blog/2011/02/10/do-blacks-have-a-chess-history/



- Ο Ilya Levitov για την αποχώρηση του Λονδίνου από το επόμενο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. http://www.chessintranslation.com/2011/02/ilya-levitov-on-the-collapse-of-the-london-match/

8 σχόλια:

Γερο Μαθιος είπε...

Αν οσα λεει ο Levitov αληθευουν (και πολυ φοβαμαι οτι αληθευουν) τοτε ειναι πολυ πιθανο πως το συστημα επιλογης των 8 διεκδικητων του τιτλου θα γυρισει πολυ πισω.

Μεχρι τωρα δεν εχει ακουστει τιποτα για ενδιαφερομενους ν' αναλαβουν την διοργανωση GP, και η 1η Μαρτιου, ειναι μονο 15 μερες μακρια. Ετσι λοιπον οι 8 διεκδικητες θα επιλεχθουν 3 απο το Παγκοσμιο Κυπελλο (και ολοι ξερουμε ποσο ευκολο ειναι ν' αποκλειστει καποιος ισχυρος σε ματς δυο παρτιδων, και μετα rapid και blitz), 3 απο ratings (αυτο πια κι αν ειναι απαραδεκτο, μετα τους Anand, Carlsen, και Aronian που αυτη την στιγμη ειναι λιγο πανω απο τα 2800, στο διαστημα 2785-2772 συνωστιζονται 6 σκακιστες, τιποτα-περα απο την προσωπικη αξιοπρεπεια- δεν εμποδιζει καποιον απ' αυτους να παει να παιξει σ' ενα ελβετικο με μεσο ορο αντιπαλων 2100, η σ' ενα διασυλλογικο κατωτερης κατηγοριας, για να συμπληρωσει τις μοναδες που του χρειαζονται. Μεχρι τωρα τετοια φαινομενα ηταν σπανια και συνεβαιναν λιγο πιο κατω, γυρω στα 2700, αλλα οταν διακυβευονται μεγαλα ποσα, ποτε δεν ξερεις..), εναν τον επιλεγουν οι διοργανωτες, και την 8αδα συμπληρωνει ο χαμενος του ματς που θα γινει το 2012.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ιλαρόν αγαπητέ Γερό Μαθιέ, απλώς Ιλαρόν…:-)
(δεν το παίζουν καλύτερα στο μπαρμπούτι, να χει ενδιαφέρον και για το φιλοθεάμον κοινό…)

Kυρ Μεντιος είπε...

Giri-μανια στην Ολλανδια, καθως η νικη του στην παρτιδα με τον Carlsen τον εβαλε στα πρωτοσελιδα καθιερωμενων πολιτικων εφημεριδων, ο ιδιος εμφανιστηκε σε prime-time εκπομπη της Ολλανδικης τηλεορασης, η οποια μαλιστα δε διστασε ν' αφιερωσει μερικα λεπτα για ν' αναλυσει την χαμενη ευκαιρια του νεαρου απεναντι στον Αnand, ενω μια μερα μετα εδωσε σιμουλτανε με 29 αντιπαλους, μελη του Ολλανδικου κοινοβουλιου και δημοσιογραφους, τους οποιους και νικησε.

Ο νεαρος με την βοηθεια του πατερα του συνεχιζει να ενημερωνει το 5γλωσσο site του

http://anishgiri.nl/

(ηδη δημοσιευσε τις αναλυσεις του για τις δυο παρτιδες που εδωσε πριν μια εβδομαδα στην Bundesliga, οπου εχασε απο τον Gashimov)
ενω μεσα στα σχεδια της οικογενειας ειναι η διοργανωση εκδηλωσεων που θα προωθησουν το σκακι στο Nεπαλ, πατριδα του πατερα του.

Αναλυτικα στο: http://www.chessvibes.com/reports/yes-there-is-a-bit-of-girimania-in-the-netherlands/

Στο Lienz της Αυστριας, σε αρκετα ισχυρο ανοικτο τουρνουα συμμετεχει ο Aθ. Δημητροφ (2355), που απο φετος θ' αγωνιζεται με τον ΣΟ Καβαλας.
http://chess-results.com/tnr39434.aspx?lan=1

Kυρ Μεντιος είπε...

Μια ισοπαλια μονο, στην Χ. Μαρκιδου, παραχωρησε ο Topalov στο σιμουλτανε 35 σκακιερων, που εδωσε το Σαββατο το απογεμα στην Λευκωσια.

http://www.cypruschessfed.com/default.aspx

Τον Topalov συνοδευε στην επισκεψη του στην Κυπρο και ο Danailov, ο οποιος χθες αναχωρησε για την Γεωργια οπου θα ξεκαθαρισει αν το Tbilisi διοργανωσει τον Μαϊο τον Πανευρωπαϊκο Γυναικων,

http://www.apsny.ge/2011/soc/1297626155.php

ενω στην Γεωργια βρισκεται και ο Κασπαροβ, ο οποιος επαιξε στο τηλεοπτικο παιχνιδι γνωσεων "Ποιος θελει να γινει εκατομμυριουχος", απαντησε σωστα σε 15 ερωτησεις, κερδισε περιπου 11.000 δολλαρια τα οποια δωρησε σε φιλανθρωπικους σκοπους, αλλα τον βοηθησε σε μια ερωτηση και η γυναικα του!

http://chess-news.ru/node/1754

Γερο Μαθιος είπε...

Η οικονομικη κριση κτυπαει τα κορυφαια σκακιστικα τουρνουα. Προχθες ανακοινωθηκε πως το τουρνουα του Mainz (chess 960) δεν θα διεξαχθει φετος.

http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/events
/chess-classic-mainz-ends

Ηταν ηδη γνωστο πως φετος δεν θα γινει το "Youth vs Experience" στην Ολλανδια, το "Amber" που θα γινει σ' ενα μηνα στο Μονακο (blind,rapid) θα ειναι το τελευταιο της σειρας, αγνοειται η τυχη του Linares που κανονικα θα επρεπε ν' αρχιζει αυτες τις μερες, οπως και του Μ-Tel Masters που γινοταν παραδοσιακα τον Μαϊο στην Σοφια, ενω πολυ αμφιβολη ειναι και η διεξαγωγη των Ανδρικων Grand Prix..

θα πεσει πεινα..

http://www.chess.com/news/more-great-chess-tournaments-cancelled-7204

Ametanoitos είπε...

Και η τύχη του Aeroflot δεν είναι βέβαιη. Όσο αφορά το Amber δεν νομίζω ότι δεν θα γίνει του χρόνου. Απλά θα αναζητηθεί άλλος χορηγός. Όσο αφορά την κουβέντα (που έχει γίνει αλλού)για τα παραδοσιακά τουρνουά που "πεθαίνουν" κτλ νομίζω ότι είναι κάπως υπερβολική. Όντως κάποια τουρνουά αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά καινούγια εμφανίζονται (βλ London Classic, τα τουρνουά στην Κίνα, το "ανανεωμένο" Γιβραλταρ κτλ). Απλά είναι θέμα εξέλιξης.

Γερο Μαθιος είπε...

Μετα την συνεντευξη Bach (βασικος οργανωτης εδω και χρονια του Aeroflot), που οντως δημιουργησε αμφιβολιες για το μελλον του τουρνουα στην Μοσχα, ακολουθησε μια πολυ συντομη δηλωση του Dvorkovic (ο ισχυρος ανθρωπος στο παρασκηνιο, στην Ρωσικη σκακιστικη σκηνη) που ελεγε πως δεν εχει καμμια αμφιβολια πως το τουρνουα θα συνεχιστει. Δεν μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος με τους πολιτικους, αλλα μεχρι τωρα δεν εχει διαψευστει στις κατηγορηματικες δηλωσεις του.

Το Amber ειναι συνδεδεμενο απο την γεννηση του με το παθος του Ολλανδου επιχειρηματια Joop van Oosterom (που κατεκτησε και 2 Παγκοσμιους τιτλους τιτλους στο σκακι δι αλληλογραφιας εχοντα σαν γραμματεα του τον Oλλανδο GM J. Piket). H μεγαλη προθυμια της παγκοσμιας σκακιστικης ελιτ να συμμετασχει δεν ειναι καθολου ασχετη με τα συνολικα επαθλα (φετος φτανουν τα 227 χιλ ευρω, http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/events
/20th-amber-tournament-2011) του τουρνουα. Απο την αλλη οι θεατες που συγκεντωνονταν στην αιθουσα για τους αγωνες, σπανια ξεπερνουσαν τις 2-3 δεκαδες.Ακομη και να βρεθει λοιπον αλλος χορηγος, δυσκολα θα μπορεσει να κρατησει το status του τουρνουα.

Προσωπικη μου γνωμη ειναι πως αυτο που κινδυνευει ειναι τα κλειστα τουρνουα με πολυ ψηλα επαθλα η appearence fees στην Δυση, και ιδιαιτερα οταν αυτα δεν εχουν να κανουν με το κλασσικο σκακι. Αν ωστοσο επιβεβαιωθει η ειδηση για τ' ανδρικα GP (τα γυναικεια εχουν ηδη δρομολογηθει) τοτε πραγματι θα παμε πολυ πισω, δεν θ' ακυρωθουν μονο καποια τουρνουα, θα καταρρευσει ολο το συστημα που στηθηκε (με ολα του τα προβληματα) γυρω απο τον Παγκοσμιο τιτλο τα τελευταια χρονια.

Γερο Μαθιος είπε...

Το φεστιβαλ της Λεον (2-6 Ιουνιου) φετος θα περιοριστει σ' ενα ματς 6 παρτιδων αναμεσα στον Anand και τον Shirov με χρονο σκεψης 60'+10'' ανα κινηση.

Τα προηγουμενα χρονια στην διοργανωση επαιρναν μερος 4 σκακιστες σε νοκ αουτ συναντησεις.

Στο ιδιο αρθρο των http://www.chessvibes.com/reports/june-2-6-anand-vs-shirov-in-leon/ o P. Doggers,που καλυψε το περσινο τουρνουα, αναφερει πως το τουρνουα του Linares αναβληθηκε λογω διεξαγωγης τοπικων εκλογων, και οι διοργανωτες του ελπιζουν να το διοργανωσουν το 2ο εξαμηνο του 2011, αν βρουν χορηγιες.